Idealne aromaty na lipcowe upały! Przez cały miesiąc Pixel Fruity Espresso Ethiopia Yirgacheffe Halo Beriti Natural oraz Cascara Colombia Huila Geisha Washed suszone owoce kawowca 20% taniej!
Do niedawna french pressy kojarzyły się głównie z parzeniem kawy. Jednak te charakterystyczne zaparzacze, znane już w XIX-wiecznej Francji, rewelacyjne sprawdzają się także w przyrządzaniu herbaty. Oryginalną konstrukcję stworzył włoski projektant, Attillo Calimani, w XIX wieku....
Od wieków najpopularniejszym naczyniem do parzenia herbaty są dzbanki. Ich forma i materiał, z jakiego są wykonane, różnią się od siebie w zależności od miejsca i czasu pochodzenia. Przez lata udoskonalano je, szukając formy, która najlepiej wydobędzie aromat z liści. Najstarsze...
Obok popularnej czarnej, czerwonej i zielonej herbaty, oferujemy również szeroki wybór mniej znanych, ale równie ciekawych herbat białych czy oolong, a także mieszanki do przygotowywania naparów ziołowych oraz owocowych. Najpopularniejsza w Europie, czarna herbata, posiada wiele...
Etiopia jest kolebką Coffea Arabica, a tym samym jest źródłem ogromnej bazy genetycznej, która objawia się niezliczoną ilością odmian botanicznych tej rośliny, których nie sposób nawet sklasyfikować. Każdy rolnik przynoszący swoje zbiory do lokalnych stacji obróbki może oddawać...
Jesteście pierwszymi w Polsce i jednymi z nielicznych na świecie, którzy mogą poznać już z bliska nowość ze stajni Acaia Scale - Acaia Black. Kilka miesięcy temu przybyła do mnie paczka prosto z Acai. Wiedziałem, że mam się w niej spodziewać nowego produktu, który niebawem...
Współczesne ręczne młynki do kawy to w większości przypadków niewielkie, ceramiczne żarna i lekka konstrukcja. Zassenhaus Panama to zgoła odmienna filozofia. Ma być precyzyjnie, konkretnie i szybko. Czy tak jest rzeczywiście? Tak ogólnie przyjęło się w światku kawowym, że...
Wlać wodę, założyć sitko, wsypać kawę, zakręcić i postawić na kuchence kawiarkę. Kawiarka, bo o niej mowa, to proste, ładne urządzenie, które gości w niejednym domu. Synonim włoskiej kawy i włoskiej mocy. Czy słusznie? Zapraszam na kolejny odcinek Kawy w domu! Do kawiarki...
Ekspres przelewowy jeszcze do niedawna bardzo łatwo było znaleźć w wielu domach. Teraz, ze względu na modę i łatwą dostępność, królują ekspresy ciśnieniowe automatyczne lub kapsułkowe. Wiem, w czym leży problem w takich przelewówkach. I wiem, że to wcale nie musi tak...
Dawno minęły czasy, kiedy stawiano tylko na użyteczność, pomijając zupełnie kwestie wizualne przedmiotu. Widać to na przykładzie telefonów, komputerów, samochodów czy wyposażenia kuchni. Design kawowy to także spora działka, prężnie rozwijająca się, co potwierdza Acaia Scale....
Nie znalazłem satysfakcjonujących mnie odpowiedzi w kwestii różnic między kompaktowymi młynkami ręcznymi, za akceptowalne dla mnie pieniądze. Postanowiłem więc zbadać sprawę i po przeanalizowaniu dostępnych opcji podjąć ryzyko zakupienia nowego produktu. Dzielę się tu moimi...
Wiele osób pyta nas, czy w naszym sklepie można kupić kawę mieloną, lub czy naszą kawę ziarnistą możemy zmielić do dowolnej metody zaparzania. Oczywiście! Ale odpowiedź nie zawsze jest jednoznaczna. Kawę mielimy, mamy profesjonalne młynki sklepowe, które potrafią zmielić...
Mamy wielkie szczęście - żyjemy w czasie tzw. „Trzeciej Fali" kawy (z ang. „Third Wave"). Za granicą datę początku tej epoki przyjmuje się na lata 90. U nas zainteresowanie rynkiem kaw Speciality rozpoczęło się mniej więcej w 2006-2010 roku i zwiększa się, powodując...
Kolejny odcinek z serii "Uniwersytet Acaia" rozpoczynamy kilkoma słowami na temat kalibracji. Przemysł związany ze Specialty Coffee cały czas udoskonala badania naukowe oraz wykorzystuje ową naukę, by ulepszyć produkt końcowy. Wagi jednak, choć uznawane za bardzo ważną część...
W tym artykule odpowiemy na parę istotnych kwestii odnośnie wagi Acaia: Dlaczego waga zaczyna odliczanie po zakończeniu zaparzania? Dlaczego należy używać podkładki grzewczej? Odparowanie Zgodnie z testami specjalistów Acaia, z butelki gorącej wody (90 °...
Jeśli waga nie będzie ustawiona na równym podłożu, nie będzie w stanie prawidłowo zmierzyć wagi przedmiotu prawidłowo. Co tak na prawdę może zmierzyć waga? Mierzy ona siłę wywieraną w kierunku prostopadłym do powierzchni. Wykonaj prosty test: przyciśnij wagę dłonią, a...
Jednym z atrybutów wag Acaia Pearl jest ich responsywność, czyli czas w jakim reagują na zmianę wagi. Perła sprawnie i bardzo szybko odczytuje właściwy wynik podczas ważenia - zajmuje jej to około 20 milisekund. Nie trzeba zatem się martwić o opóźnienie na wyświetlaczu, jak na...
W kolejnych kilku wpisach z serii Uniwersytet Acaia przedstawimy zaawansowane funkcje i ciekawe możliwości, które kryje w sobie najlepsza na rynku waga skonstruowana specjalnie w celu kontrolowania procesu zaparzania kawy. Napiszemy o responsywności wagi (jest najszybszą dostępną wagą do...
JAKI EKSPRES WYBRAĆ? Espresso z racji domowych eksperymentów można czasem porównać do samogonu. Co prawda nie korzysta się już ze skomplikowanych, miedzianych urządzeń do destylacji, ani nie jest konieczna fermentacja w starodawnych kadziach, ale zarówno amatorzy, jak i koneserzy...
Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.
Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: [email protected]. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
Miłośniczka kawy. Dzięki jej pasji powstało wiele tekstów kawowych na blogu Świeżo Palona.
Wyznaje zasadę, że książek i wiedzy nigdy za wiele.
Nałogowo zbiera baśnie i mitologie. Wieczór bez lektury i dobrej herbaty uważa za stracony.
Mam na imię Basia: 155 cm wzrostu, burza kolorowych włosów, 100% ekstrawertyzmu i niekończące się pokłady energii i pomysłów. Z kawą pracuję od 2014 r i parzę ją przede wszystkim w metodach alternatywnych i niesamowicie mnie to fascynuje. Uwielbiam próbować nowych kaw, odkrywać aromaty i smaki oraz dzielić się tym na moim instablogu: Koffeeina. Poza kawą interesuję się sportem - trenuję triathlon, a mieszkam w Poznaniu.
Lubię kawę i pączki ;)
Autor bloga Świeżo Palona
Justyna to urodzona multitaskerka – potrafi jednocześnie rozmawiać przez telefon, trzymać laptopa i nalewać kawę (choć czasem coś się wyleje!). Zawsze w biegu, ale z uśmiechem na twarzy, łączy codzienne obowiązki z pozytywną energią i dużą dawką humoru. Na co dzień dzieli się swoimi przemyśleniami, poradami i doświadczeniami z życia zawodowego i prywatnego, nie bojąc się pokazać autentyczności – również w mniej idealnych momentach. Jeśli szukasz szczerych historii i odrobiny dystansu do rzeczywistości, to dobrze trafiłeś!
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.