Idealne aromaty na lipcowe upały! Przez cały miesiąc Pixel Fruity Espresso Ethiopia Yirgacheffe Halo Beriti Natural oraz Cascara Colombia Huila Geisha Washed suszone owoce kawowca 20% taniej!
Być może doskonale znasz kawy serwowane na zimno. Bądźmy jednak dokładni: tak jak nie każdy prostokąt jest kwadratem, tak nie każda zimna, mrożona kawa jest cold brew. Kawy mrożone w ciągu ostatniej dekady zyskały na ogromnej popularności. W wielu kawiarniach znajdziemy w ofercie...
Zielona herbata ceniona jest ze względu na swoje właściwości zdrowotne - wspomaga pracę układu krążenia, opóźnia starzenie się komórek, pomaga w trawieniu. Jednak podobnie jak wszystko, co spożywamy w nadmiarze, może niekorzystnie wpływać na organizm. Mowa tu jednak o regularnym...
Cold brew to nic innego jak metoda parzenia na zimno. Można w ten sposób przyrządzić zarówno kawę, jak i herbatę. Herbata zaparzana w ten sposób znacznie różni się od napoju, który uzyskamy podczas tradycyjnego parzenia. Przede wszystkim jest delikatniejsza. Dzięki temu, że nie...
Każdy gatunek herbaty wymaga innej temperatury czy czasu parzenia. To jednak nie wszystko. Przez wieki w różnych kulturach utrwalały się nieco inne sposoby parzenia herbaty. Podczas gdy dla jednych to tylko zalanie suszu wodą, inni poświęcają ceremonii parzenia i picia herbaty nawet...
Nie wiesz, w czym parzyć herbatę liściastą, by uniknąć nieprzyjemnego wypijania fragmentów liści razem z naparem, by móc kontrolować czas zaparzania? Poniżej przygotowaliśmy kilka rozwiązań. Do ciebie należy decyzja, w czym będziesz parzyć herbatę liściastą, ale wyjaśnimy,...
Burundi Kayanza Microlot Bourbon Washed, to 100% Arabica jednorodna. Odmiana ziarna to Red Burbon, obróbka metodą mokrą, suszoną na słońcu. Ziarna pochodzą z Burundi, a konkretnie z rejonu Keyanza znajdującego się na północy kraju, niedaleko granicy z Rwandą. Yandaro to stacja...
Dziś w młynku wylądowała ETHIOPIA YIRGACHEFFE GR. 1 KOCHERE ALEMU . Jest to 100% jednorodna Arabica, poddana obróbce mokrej, pochodząca z uprawy organicznej. Do gospodarstwa rolnego Alemu Washing Station trafia ziarno z około 650 małych, okolicznych farm znajdujących się w pobliżu...
Gdy masz dużo spraw na głowie, a czasu coraz mniej, najlepsze wyjście to usiąść i napić się herbaty na uspokojenie. Tylko którą wybrać? Jaka będzie najskuteczniejsza? Herbata na uspokojenie może działać na dwa sposoby - wpływać na organizm poprzez zawarte w niej substancje lub...
Do wyboru mamy kilka rodzajów herbat. Większość pochodzi z tego samego krzewu, ale która z nich jest lepsza? Herbata czerwona smakuje lepiej niż zielona, a może jest odwrotnie? Która herbata lepiej wspomaga odchudzanie - zielona czy czerwona herbata? Napar z której herbaty jest...
Czerwona herbata, znana również pod nazwą pu-erh, pochodzi z tego samego krzewu, co czarna herbata, jednak w przeciwieństwie do niej jest poddawana tylko częściowej fermentacji. Dzięki temu ma nie tylko inny kolor i smak, ale również właściwości. Aby wydobyć wszystko, co najlepsze z...
Historia herbaty rozpoczyna się od Chin. Uznaje się, że to na terenie obecnych Chin zaczęto po raz pierwszy uprawiać herbatę. Od V wieku n.e. tradycja parzenia herbaty powoli rozprzestrzeniała się w pobliskiej Mongolii i Tybecie. Jednak dopiero na początku IX wieku pierwsze nasiona...
Herbaty dzielimy według koloru, który wynika ze sposobu przygotowania suszu. Różne procesy, jakim są poddawane liście powodują, że poszczególne rodzaje herbat mają nie tylko różny kolor, smak czy zapach, ale także (a może przede wszystkim) właściwości. Warto pamiętać, że...
Chińczycy od pokoleń wiedzą, że zielona herbata ma działanie pobudzające i stymuluje mózg. Zaparzana krótko pomaga się skoncentrować, a dłużej - wyciszyć. Z kolei osoby, które walczą z nadwagą, cenią sobie działanie moczopędne i odchudzające zielonej herbaty. Spróbuj naparu...
Każdy kto parzy i pije kawę w domu lub pracy szuka idealnego młynka dla siebie. Niektórzy od razu idą w elektrykę, a jeszcze inni chcą ręcznie zmagać się z mieleniem ulubionego ziarna. Dla tych drugich został stworzony młynek idealny - Comandante. Dlaczego jest taki wspaniały?...
Wielu początkujących kawoszy decyduje się zacząć swoją przygodę od drippera. Czym jest dripp? Wygląda trochę jak lejek lub filiżanka z jedną lub wieloma dziurkami na spodzie. Nieodłącznym elementem jest filtr, który umieszcza się w środku. Nie jest to nic innego jak manualny...
Aeropress jest dość młodym urządzeniem, bo zaprojektowany został w 2005r. przez Amerykanina Alana Aldera - twórcę Frisbee, właściciela firmy Aerobie. Poprzez swój uniwersalizm jest to sprzęt pobudzającym kreatywność i chęć eksperymentowania. Zbudowany z poliwęglanu, któremu...
Najłatwiej dostępnym, najpowszechniejszym i chyba najprostszym w obsłudze przyrządem do parzenia kawy jest French Press, zwany też: praska francuska, czy zaparzacz tłokowy. Powstał prawdopodobnie we Francji w XIX wieku, jednak dopiero Włoch Atillo Calimani opatentował go w 1929r. Jest...
Przedstawiamy Państwu poradnik o tym, jak przygotować idealną kawę w kawiarce. Pokazujemy tajniki i triki, z którymi kawa będzie smakować jeszcze lepiej. Jednym z pierwszych przyrządów do parzenia kawy, który wpada w ręce "kawowego świeżaka", jest kawiarka , zwana też: moką,...
Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.
Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: [email protected]. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
Miłośniczka kawy. Dzięki jej pasji powstało wiele tekstów kawowych na blogu Świeżo Palona.
Wyznaje zasadę, że książek i wiedzy nigdy za wiele.
Nałogowo zbiera baśnie i mitologie. Wieczór bez lektury i dobrej herbaty uważa za stracony.
Mam na imię Basia: 155 cm wzrostu, burza kolorowych włosów, 100% ekstrawertyzmu i niekończące się pokłady energii i pomysłów. Z kawą pracuję od 2014 r i parzę ją przede wszystkim w metodach alternatywnych i niesamowicie mnie to fascynuje. Uwielbiam próbować nowych kaw, odkrywać aromaty i smaki oraz dzielić się tym na moim instablogu: Koffeeina. Poza kawą interesuję się sportem - trenuję triathlon, a mieszkam w Poznaniu.
Lubię kawę i pączki ;)
Autor bloga Świeżo Palona
Justyna to urodzona multitaskerka – potrafi jednocześnie rozmawiać przez telefon, trzymać laptopa i nalewać kawę (choć czasem coś się wyleje!). Zawsze w biegu, ale z uśmiechem na twarzy, łączy codzienne obowiązki z pozytywną energią i dużą dawką humoru. Na co dzień dzieli się swoimi przemyśleniami, poradami i doświadczeniami z życia zawodowego i prywatnego, nie bojąc się pokazać autentyczności – również w mniej idealnych momentach. Jeśli szukasz szczerych historii i odrobiny dystansu do rzeczywistości, to dobrze trafiłeś!
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.