Kawa i Herbata miesiąca CZERWIEC! Przez cały miesiąc kawa PIXEL Ethiopia Biftu Gudina Washed oraz Herbata Oolong Milk taniej o 20%!
Kombucha szczególnie znana jest w środowisku osób interesujących się medycyną naturalną, zdrowym odżywianiem czy też ziołolecznictwem. Jej właściwości lecznicze w medycynie naturalnej wykorzystywane są już od 2000 lat! Co to jest kombucha? Jakie posiada właściwości?
Kombucha, zwana także grzybem herbacianym, jest napojem uzyskiwanym ze słodzonej herbaty, która poddana zostaje fermentacji przez „grzybek herbaciany” – inaczej znany jako grzybek japoński, bądź SCOBY. W jej skład wchodzą bakterie z rodzaju Acetobacter oraz Gluconobacter, które syntezują kwasy organiczne. Ponadto zawiera ona drożdże z rodzajów Saccharomyces, Saccharomycodes, Schizosaccharomyces, Zygosaccharomyces, Dekkera, Candida, Torulospora, Koleckera, Pichia, Mycotorula i Mycoderma – odpowiedzialne za rozkładanie cukru, a także za przeprowadzanie syntezy etanolu.
Grzyb japoński inaczej zwany kombuchą ma postać galaretowatej, plackowatej masy. Może występować w kolorze białym lub jasnopomarańczowym. Po jego dodaniu do wcześniej posłodzonej herbaty zaczyna on fermentować. W efekcie powstaje słodko-kwaśny, musujący, orzeźwiający napój o charakterystycznym smaku. Może mieć on różne barwy – począwszy od jasnoszarej aż po ciemnobrązową.
Napój ten posiada bardzo bogaty skład – zawiera kwasy organiczne, witaminy z grupy B, składniki mineralne, etanol, kofeinę, dwutlenek węgla, białka, tłuszcze, polifenole, a także cukry. Dzięki tak sporej ilości związków napój z kombuchy posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Co ciekawe, do dnia dzisiejszego większość z nich nie została jeszcze potwierdzona badaniami naukowymi.
Kombucha świetnie sprawdzi się w przypadku odtruwania organizmu, wynikającego z obecności kwasu glukuronowego, a także jego pochodnych. Dodatkowo dzięki zawartości witamin, polifenoli, a także innych minerałów ma działanie antyoksydacyjne. Wspiera również układ odpornościowy, mając duży wpływ na odbudowę flory bakteryjnej. Ponadto reguluje pracę układu pokarmowego, usprawnia pracę nerek i pęcherza moczowego, a także wspomaga regenerację wątroby.
Napój z kombuchy szczególnie sprawdzi się u osób zmagających się z wieloma dolegliwościami, takimi jak bezsenność, utrata pamięci, brak apetytu, wysoki cholesterol, osłabienie, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca czy reumatyzm. Co więcej, napój z grzybka japońskiego polecany jest również osobom cierpiącym na AIDS, a nawet nowotwór.
Także producenci kosmetyków doceniają cenne właściwości kombuchy. Co to oznacza? Znalazła ona swoje zastosowanie w przypadku toników i płynów do demakijażu twarzy, preparatów zwalczających trądzik, kremów przeciwzmarszczkowych, rozświetlających czy wygładzających, a także kosmetyków do włosów.
Należy pamiętać, że z uwagi na zawartość alkoholu we wspomnianym napoju nie mogą pić go dzieci, a także kobiety w ciąży. Nie jest zalecany również diabetykom, z uwagi na obecność cukru. Ponadto szczególną ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na kamicę szczawianową, grzybicę przewodu pokarmowego czy też miażdżycę. W przypadku osób zmagających się z biegunkami bądź zespołem jelita drażliwego picie kombuchy może przyczynić się do zaostrzenia przebiegu choroby. Napój nie powinien być także spożywany przez chorych z osłabionym układem immunologicznym.
Wiesz już, co to jest kombucha – przyjrzyjmy się zatem sposobowi jej przyrządzania! W pierwszej kolejności w przygotowanym wcześniej szklanym lub ceramicznym naczyniu zaparz torebkę herbaty ekspresowej lub dwie łyżeczki herbaty liściastej w jednym litrze wody. Następnie pozostaw napar do ostygnięcia. Do tak przygotowanej herbaty dodaj pół szklanki cukru, jedną łyżkę octu winnego i dokładnie wymieszaj. Kolejno dołóż kombuchę jaśniejszą stroną do góry, tak aby grzyb pływał pośrodku naczynia. Całość przykryj gazą lub oddychającym płótnem, a następnie odstaw w suche, ciepłe miejsce na około 8 dni. Po 5 dniach napój nadaje się do spożycia – wtedy jego smak powinien być zbliżony do cydru. Z kolei po 7 dniach, w przypadku dłuższej fermentacji, powstaje ocet winny, którego można używać do zaszczepienia kolejnego napoju.
Gdy Twój napój z kombuchy będzie już gotowy, oddziel nową warstwę grzyba od starej, a następnie ułóż je w osobnych naczyniach z przykryciem, zalewając niewielką ilością napoju z kombuchy. Tak przygotowanego grzyba wstawiamy do lodówki - zapada on wtedy w stan hibernacji, dzięki czemu może przetrwać nawet 36 miesięcy. Powstały napój przelej przez sitko do pojemników i przechowuj w lodówce. Napój z kombuchy najlepiej spożywać po uprzednim schłodzeniu.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.