Array
(
[id] => 1142
[autor] => 40
[tytul] => Co to grzybek herbaciany i czym jest kombucha?
[tekst] =>
Kombucha szczególnie znana jest w środowisku osób interesujących się medycyną naturalną, zdrowym odżywianiem czy też ziołolecznictwem. Jej właściwości lecznicze w medycynie naturalnej wykorzystywane są już od 2000 lat! Co to jest kombucha? Jakie posiada właściwości?
Kombucha – co to jest?
Kombucha, zwana także grzybem herbacianym, jest napojem uzyskiwanym ze słodzonej herbaty, która poddana zostaje fermentacji przez „grzybek herbaciany” – inaczej znany jako grzybek japoński, bądź SCOBY. W jej skład wchodzą bakterie z rodzaju Acetobacter oraz Gluconobacter, które syntezują kwasy organiczne. Ponadto zawiera ona drożdże z rodzajów Saccharomyces, Saccharomycodes, Schizosaccharomyces, Zygosaccharomyces, Dekkera, Candida, Torulospora, Koleckera, Pichia, Mycotorula i Mycoderma – odpowiedzialne za rozkładanie cukru, a także za przeprowadzanie syntezy etanolu.
Grzyb japoński inaczej zwany kombuchą ma postać galaretowatej, plackowatej masy. Może występować w kolorze białym lub jasnopomarańczowym. Po jego dodaniu do wcześniej posłodzonej herbaty zaczyna on fermentować. W efekcie powstaje słodko-kwaśny, musujący, orzeźwiający napój o charakterystycznym smaku. Może mieć on różne barwy – począwszy od jasnoszarej aż po ciemnobrązową.
Właściwości zdrowotne napoju z kombuchy
Napój ten posiada bardzo bogaty skład – zawiera kwasy organiczne, witaminy z grupy B, składniki mineralne, etanol, kofeinę, dwutlenek węgla, białka, tłuszcze, polifenole, a także cukry. Dzięki tak sporej ilości związków napój z kombuchy posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Co ciekawe, do dnia dzisiejszego większość z nich nie została jeszcze potwierdzona badaniami naukowymi.
Kombucha świetnie sprawdzi się w przypadku odtruwania organizmu, wynikającego z obecności kwasu glukuronowego, a także jego pochodnych. Dodatkowo dzięki zawartości witamin, polifenoli, a także innych minerałów ma działanie antyoksydacyjne. Wspiera również układ odpornościowy, mając duży wpływ na odbudowę flory bakteryjnej. Ponadto reguluje pracę układu pokarmowego, usprawnia pracę nerek i pęcherza moczowego, a także wspomaga regenerację wątroby.
Napój z kombuchy szczególnie sprawdzi się u osób zmagających się z wieloma dolegliwościami, takimi jak bezsenność, utrata pamięci, brak apetytu, wysoki cholesterol, osłabienie, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca czy reumatyzm. Co więcej, napój z grzybka japońskiego polecany jest również osobom cierpiącym na AIDS, a nawet nowotwór.
Także producenci kosmetyków doceniają cenne właściwości kombuchy. Co to oznacza? Znalazła ona swoje zastosowanie w przypadku toników i płynów do demakijażu twarzy, preparatów zwalczających trądzik, kremów przeciwzmarszczkowych, rozświetlających czy wygładzających, a także kosmetyków do włosów.
Przeciwwskazania do picia kombuchy
Należy pamiętać, że z uwagi na zawartość alkoholu we wspomnianym napoju nie mogą pić go dzieci, a także kobiety w ciąży. Nie jest zalecany również diabetykom, z uwagi na obecność cukru. Ponadto szczególną ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na kamicę szczawianową, grzybicę przewodu pokarmowego czy też miażdżycę. W przypadku osób zmagających się z biegunkami bądź zespołem jelita drażliwego picie kombuchy może przyczynić się do zaostrzenia przebiegu choroby. Napój nie powinien być także spożywany przez chorych z osłabionym układem immunologicznym.
Jak przygotować napój z kombuchy?
Wiesz już, co to jest kombucha – przyjrzyjmy się zatem sposobowi jej przyrządzania! W pierwszej kolejności w przygotowanym wcześniej szklanym lub ceramicznym naczyniu zaparz torebkę herbaty ekspresowej lub dwie łyżeczki herbaty liściastej w jednym litrze wody. Następnie pozostaw napar do ostygnięcia. Do tak przygotowanej herbaty dodaj pół szklanki cukru, jedną łyżkę octu winnego i dokładnie wymieszaj. Kolejno dołóż kombuchę jaśniejszą stroną do góry, tak aby grzyb pływał pośrodku naczynia. Całość przykryj gazą lub oddychającym płótnem, a następnie odstaw w suche, ciepłe miejsce na około 8 dni. Po 5 dniach napój nadaje się do spożycia – wtedy jego smak powinien być zbliżony do cydru. Z kolei po 7 dniach, w przypadku dłuższej fermentacji, powstaje ocet winny, którego można używać do zaszczepienia kolejnego napoju.
Gdy Twój napój z kombuchy będzie już gotowy, oddziel nową warstwę grzyba od starej, a następnie ułóż je w osobnych naczyniach z przykryciem, zalewając niewielką ilością napoju z kombuchy. Tak przygotowanego grzyba wstawiamy do lodówki - zapada on wtedy w stan hibernacji, dzięki czemu może przetrwać nawet 36 miesięcy. Powstały napój przelej przez sitko do pojemników i przechowuj w lodówce. Napój z kombuchy najlepiej spożywać po uprzednim schłodzeniu.
[data] => 2022-02-16 08:42:22
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => co-to-grzybek-herbaciany-i-czym-jest-kombucha
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 0
[autor_fotki] =>
[foto_id] => 17504
[title] => Co to grzybek herbaciany i czym jest kombucha?
[desc] => Kombucha szczególnie znana jest w środowisku osób interesujących się medycyną naturalną, zdrowym odżywianiem czy też ziołolecznictwem. Jej właściwości lecznicze w medycynie naturalnej wykorzystywane są już od 2000 lat! Co to jest kombucha? Jakie posiada właściwości?
[keywords] => kombucha, zdrowie, herbata, przepis
[opis] => Kombucha szczególnie znana jest w środowisku osób interesujących się medycyną naturalną, zdrowym odżywianiem czy też ziołolecznictwem. Jej właściwości lecznicze w medycynie naturalnej wykorzystywane są już od 2000 lat! Co to jest kombucha? Jakie posiada właściwości?
[powiazane] => 619,633,775,791
[kategorie] => 207
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => przepis
[nazwa_url] => przepis
)
[1] => Array
(
[nazwa] => zdrowie
[nazwa_url] => zdrowie
)
[2] => Array
(
[nazwa] => herbata
[nazwa_url] => herbata
)
[3] => Array
(
[nazwa] => kombucha
[nazwa_url] => kombucha
)
)
)
1
2022-02-16 08:42:22
Co to grzybek herbaciany i czym jest kombucha?
Kombucha szczególnie znana jest w środowisku osób interesujących się medycyną naturalną, zdrowym odżywianiem czy też ziołolecznictwem. Jej właściwości lecznicze w medycynie naturalnej wykorzystywane są już od 2000 lat! Co to jest kombucha? Jakie posiada właściwości?
Kombucha – co to jest?
Kombucha, zwana także grzybem herbacianym, jest napojem uzyskiwanym ze słodzonej herbaty, która poddana zostaje fermentacji przez „grzybek herbaciany” – inaczej znany jako grzybek japoński, bądź SCOBY. W jej skład wchodzą bakterie z rodzaju Acetobacter oraz Gluconobacter, które syntezują kwasy organiczne. Ponadto zawiera ona drożdże z rodzajów Saccharomyces, Saccharomycodes, Schizosaccharomyces, Zygosaccharomyces, Dekkera, Candida, Torulospora, Koleckera, Pichia, Mycotorula i Mycoderma – odpowiedzialne za rozkładanie cukru, a także za przeprowadzanie syntezy etanolu.
Grzyb japoński inaczej zwany kombuchą ma postać galaretowatej, plackowatej masy. Może występować w kolorze białym lub jasnopomarańczowym. Po jego dodaniu do wcześniej posłodzonej herbaty zaczyna on fermentować. W efekcie powstaje słodko-kwaśny, musujący, orzeźwiający napój o charakterystycznym smaku. Może mieć on różne barwy – począwszy od jasnoszarej aż po ciemnobrązową.
Właściwości zdrowotne napoju z kombuchy
Napój ten posiada bardzo bogaty skład – zawiera kwasy organiczne, witaminy z grupy B, składniki mineralne, etanol, kofeinę, dwutlenek węgla, białka, tłuszcze, polifenole, a także cukry. Dzięki tak sporej ilości związków napój z kombuchy posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Co ciekawe, do dnia dzisiejszego większość z nich nie została jeszcze potwierdzona badaniami naukowymi.
Kombucha świetnie sprawdzi się w przypadku odtruwania organizmu, wynikającego z obecności kwasu glukuronowego, a także jego pochodnych. Dodatkowo dzięki zawartości witamin, polifenoli, a także innych minerałów ma działanie antyoksydacyjne. Wspiera również układ odpornościowy, mając duży wpływ na odbudowę flory bakteryjnej. Ponadto reguluje pracę układu pokarmowego, usprawnia pracę nerek i pęcherza moczowego, a także wspomaga regenerację wątroby.
Napój z kombuchy szczególnie sprawdzi się u osób zmagających się z wieloma dolegliwościami, takimi jak bezsenność, utrata pamięci, brak apetytu, wysoki cholesterol, osłabienie, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca czy reumatyzm. Co więcej, napój z grzybka japońskiego polecany jest również osobom cierpiącym na AIDS, a nawet nowotwór.
Także producenci kosmetyków doceniają cenne właściwości kombuchy. Co to oznacza? Znalazła ona swoje zastosowanie w przypadku toników i płynów do demakijażu twarzy, preparatów zwalczających trądzik, kremów przeciwzmarszczkowych, rozświetlających czy wygładzających, a także kosmetyków do włosów.
Przeciwwskazania do picia kombuchy
Należy pamiętać, że z uwagi na zawartość alkoholu we wspomnianym napoju nie mogą pić go dzieci, a także kobiety w ciąży. Nie jest zalecany również diabetykom, z uwagi na obecność cukru. Ponadto szczególną ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na kamicę szczawianową, grzybicę przewodu pokarmowego czy też miażdżycę. W przypadku osób zmagających się z biegunkami bądź zespołem jelita drażliwego picie kombuchy może przyczynić się do zaostrzenia przebiegu choroby. Napój nie powinien być także spożywany przez chorych z osłabionym układem immunologicznym.
Jak przygotować napój z kombuchy?
Wiesz już, co to jest kombucha – przyjrzyjmy się zatem sposobowi jej przyrządzania! W pierwszej kolejności w przygotowanym wcześniej szklanym lub ceramicznym naczyniu zaparz torebkę herbaty ekspresowej lub dwie łyżeczki herbaty liściastej w jednym litrze wody. Następnie pozostaw napar do ostygnięcia. Do tak przygotowanej herbaty dodaj pół szklanki cukru, jedną łyżkę octu winnego i dokładnie wymieszaj. Kolejno dołóż kombuchę jaśniejszą stroną do góry, tak aby grzyb pływał pośrodku naczynia. Całość przykryj gazą lub oddychającym płótnem, a następnie odstaw w suche, ciepłe miejsce na około 8 dni. Po 5 dniach napój nadaje się do spożycia – wtedy jego smak powinien być zbliżony do cydru. Z kolei po 7 dniach, w przypadku dłuższej fermentacji, powstaje ocet winny, którego można używać do zaszczepienia kolejnego napoju.
Gdy Twój napój z kombuchy będzie już gotowy, oddziel nową warstwę grzyba od starej, a następnie ułóż je w osobnych naczyniach z przykryciem, zalewając niewielką ilością napoju z kombuchy. Tak przygotowanego grzyba wstawiamy do lodówki - zapada on wtedy w stan hibernacji, dzięki czemu może przetrwać nawet 36 miesięcy. Powstały napój przelej przez sitko do pojemników i przechowuj w lodówce. Napój z kombuchy najlepiej spożywać po uprzednim schłodzeniu.