Napoje na bazie herbaty to wciąż jedne ze zdecydowanie najczęściej wybieranych. Są one nie tylko smaczne, ale także wyjątkowo bogate w różnorodne zdrowotne właściwości. Kombucha zalicza się właśnie do tej szczególnej grupy – jej koneserzy doceniają nie tylko jej wyjątkowy smak, ale także cenne właściwości zdrowotne. Jednak aby móc czerpać z nich odpowiednio, należy przede wszystkim wiedzieć wszystko, co niezbędne, o spożyciu kombuchy. Ile pić dziennie tego napoju, a przede wszystkim jak to robić?

Kombucha - co to jest?

Nieco egzotycznie brzmiąca nazwa jest powodem, dla którego wciąż niewiele osób wie, czym tak naprawdę jest kombucha. To pojęcie już od dłuższego czasu przewija się wśród miłośników herbaty, jednak bez wyraźnego usystematyzowania. Wiedza o tym, czym tak naprawdę jest kombucha, jest kluczowa, również jeśli chodzi o jej przygotowanie. Nie bez powodu tak wiele uwagi przykłada się temu, jak prawidłowo przygotować napój. Kiedy pić ten napar? O tym za chwilę – najpierw należy dowiedzieć się, czym w ogóle jest kombucha.

Kombucha to nic innego jak napój herbaciany. Niech nie zwiedzie Cię jednak ta podpowiedź, bo pod względem przygotowywania ma raczej niewiele wspólnego z tradycyjną herbatą. Jest tak ze względu na główny składnik w postaci grzybka herbacianego. Znany jest on także jako grzybek japoński. To po prostu kultura bakterii oraz drożdży – kluczowy składnik właśnie z uwagi na właściwości grzybka, który posiada zdolność do fermentacji. W jej efekcie powstaje kombucha. W swojej naturalnej postaci tego rodzaju napój jest musujący. Dzieje się tak z uwagi na proces fermentacji, w trakcie którego powstaje gaz.

Kombucha – jak pić, aby cieszyć się jej zdrowotnymi właściwościami?

Kombucha jest herbatą z wodorostów. Takie pochodzenie już jasno zdradza, że posiada wiele zdrowotnych właściwości, które przy regularnym spożyciu szybko zauważysz. Warto podkreślić, że kombucha to obecnie jedno z najpopularniejszych superfoods, czyli produktów wyróżniających się swoimi nieprzeciętnymi zdrowotnymi właściwościami.

Trudno wręcz wymienić wszystkie zdrowotne właściwości tej herbaty. Jak pić ten napój, aby czerpać z niego jak najwięcej? Przede wszystkim warto zadbać o jakość, bo odpowiednio wykonana kombucha jest prawdziwą bombą witaminową dla ludzkiego organizmu. Wyróżnić należy przede wszystkim zawartość kwasów organicznych, w tym octowego i mlekowego. Nie brak w niej także składników mineralnych: żelaza, cynku, magnezu, miedzi oraz wapnia.

Kombucha – kiedy pić?

Kombucha nadal wydaje się dość egzotycznym napojem, stąd niewiele osób wie, jakie ma właściwości, a przede wszystkim dlaczego warto ją spożywać. Kiedy pić tego rodzaju napój? Kombucha szczególnie polecana jest osobom, które zmagają się z problemem podwyższonego poziomu cholesterolu. Po japońską herbatę z powodzeniem możesz sięgnąć także wtedy, gdy Twoje ciśnienie tętnicze jest zbyt wysokie. Kombucha będzie idealna także w jednostkowych sytuacjach, kiedy czujesz, że Twój organizm szczególnie mocno potrzebuje dodatkowego wsparcia. Dodatkowy booster zdrowia dla Twojego ciała - tak właśnie można opisać kombuchę. Kiedy pić taki napój? Zapewnij sobie dodatkowe wzmocnienie w stanach napięcia przedmiesiączkowego, a także w okresach podwyższonego stresu. Jeśli odczuwasz trudności w trawieniu, również sięgnij po dobroczynną kombuchę.

Kombucha – ile pić dziennie?

Mimo dobroczynnych właściwości zdrowotnych kombuchy nie należy zapominać, że odpowiednio przygotowana bogata jest w cukier. To nieodłączny element fermentacji. Z uwagi na jego wysoką zawartość kombuchy nie powinny spożywać osoby zmagające się z cukrzycą, a także kobiety w ciąży oraz dzieci.

Jeśli jednak nie ma przeciwwskazań, możesz cieszyć się z właściwości i smaku kombuchy. Ile pić jej każdego dnia? Kombuchę należy wprowadzać stopniowo, rozpoczynając od 1 do 2 łyżek o pojemności ok. 30 ml dziennie. Z czasem spożycie napoju może wzrastać, jednak nie powinno przekraczać 150 ml trzy razy dziennie.