2021-01-11 09:55:11, ostatnia zmiana 2025-03-19 11:07:01
Dlaczego herbata źle smakuje? Co ma wpływ na smak herbaty i jak temu zaradzić?
Autor:
Paweł Małkowski
Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: [email protected]. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
Array
(
[id] => 2
[nazwisko] => Paweł Małkowski
[opis] =>
Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: [email protected]. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
[url] => pawel-malkowski
[foto_id] => 11227
)
1
Na smak herbaty wpływ ma kilka czynników. Istotne są zarówno jakość suszu, sposób przechowywania, temperatura i jakość wody, jak i czas parzenia czy nawet naczynie, z którego pijemy napar. Nie istnieje jedno rozwiązanie na wszystkie problemy dlatego sprawdź, co ma wpływ na smak herbaty i jak możesz go poprawić.
Jakość herbaty a jej smak
Podstawowym czynnikiem wpływającym na jakość herbaty jest jej pochodzenie - nie tylko region czy wysokość plantacji nad poziomem morza, ale również pora roku, pogoda, sposób zbierania i selekcji liści, obróbka. Ponieważ nie jesteśmy w stanie śledzić tych procesów za każdym razem, najlepiej polegać na sprawdzonych sprzedawcach, którzy kupują herbatę z certyfikowanych źródeł.
Im lepsza jakość, tym wyższa cena herbaty, choć wysoka cena nie jest jedynym wyznacznikiem jakości suszu. Każdy rodzaj herbaty sypanej powinien mieć określony kolor, kształt, zapach, objętość. Susz warto kupować w miejscach, które specjalizują się w sprzedaży herbat, wtedy możemy liczyć na gwarancję jakości.
Z drugiej strony nawet najlepsza herbata, jeśli jest źle przechowywana, może dawać niesmaczny napar. Herbatę powinno się przechowywać w metalowej puszce lub szklanym słoiku, bez dostępu światła, powietrza, wilgoci i innych zapachów. Do puszki po czarnej herbacie nie można wsypać suszu białej, dopóki porządnie nie wyczyścimy pojemnika. Czasami herbata jest na tyle intensywna, że jest to wręcz niemożliwe. Sprawdź, jak przechowywać herbatę [https://swiezopalona.pl/blog/jak-przechowywac-herbate-jak-dlugo-herbata-zachowuje-swiezosc].
Wpływ wody na smak herbaty
Obok suszu to najważniejszy element składowy herbaty. Jeśli coś jest z nią nie tak lub przygotowujemy ją w zły sposób, napar może być daleki od ideału.
Jakość wody
Jeśli korzystamy z kranowej, na smak mogą mieć wpływ zawartość chloru, minerałów czy jej twardość. W każdym domu woda może smakować inaczej - zależy to od dostawcy i samych rur w budynku. Upewnij się również, że czajnik, w którym podgrzewasz wodę, nie jest pokryty kamieniem od środka.