Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: [email protected]. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: [email protected]. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
[url] => pawel-malkowski
[foto_id] => 11227
)
1
Kawa to napój, który raczej nie nazwalibyśmy orzeźwiającym. Jest za to rozgrzewającym i pobudzającym naparem, kojarzymy z nią chwile relaksu. Do niedawna jedynym orzeźwiającym wariantem kawy była jej mrożona wersja, serwowana głównie w długie, gorące letnie dni. Teraz jednak możesz skorzystać z alternatywy, jaką jest espresso tonic. Jak zrobić taki wyjątkowy napój samodzielnie? Zobacz, jakie to proste!
Czym jest kawa tonic espresso?
Istnieją takie połączenia smakowe, do których wiele osób podchodzi z dystansem. Tworzenie nietuzinkowych kombinacji może wydawać się tak irracjonalnym pomysłem, że wywołuje często brak chęci do spróbowania takiej propozycji. Warto jednak przezwyciężyć swoje początkowe uprzedzenia, ponieważ połączenia, które na pierwszy rzut oka wydają się nie mieć prawa powodzenia, często okazują się być strzałem w dziesiątkę. Nie inaczej jest w przypadku kawy tonic espresso. Jej nazwa może już zdradzać wyjątkowe połączenie, jakie zostało zastosowane, jeśli chodzi o ten napój. Mimo to nadal niewiele osób słyszało o takiej propozycji, a już tym bardziej nie miało okazji jej spróbować.
Czym więc dokładnie jest kawa tonic espresso? To nic innego jak oryginalne połączenie wysokiej jakości espresso z tonikiem. W przypadku takiego napoju szczególnie ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji, pozwalających na uzyskanie kawy o oryginalnym, a przede wszystkim zaskakującym smaku. To właśnie zaskoczenie jest punktem wspólnym wielu pierwszych degustacji kawy espresso tonic. Osoby, które wcześniej nie miały doświadczenia z tym napojem, często wskazują na początkowe opory względem takiego połączenia, które jednak szybko ustąpiły miejsca zachwytowi nad oryginalnym i ciekawym smakiem kawy w tak szczególnej odsłonie.
Espresso tonic - jak zrobić kawę śladem najlepszych baristów?
Mogłoby się wydawać, że tak egzotyczne połączenie kawy z tonikiem mogło powstać jedynie na drodze przypadkowych eksperymentów kogoś niezbyt doświadczonego w tym temacie. Nic bardziej mylnego - kawa espresso tonic najprawdopodobniej swoje początki miała w Szwecji, pod okiem znanej baristki - Anne Lunnel. Jest ona właścicielką palarni kawy oraz chętnie odwiedzanej kawiarni w kraju skandynawskim. To właśnie dzięki jej śmiałym i odważnym próbom, dzisiaj espresso tonic staje się coraz bardziej popularny. Trzeba przyznać, że połączenie gorzkich smaków, czyli toniku i espresso wymagało odpowiedniej wiedzy co do właściwości kawy. Nic więc dziwnego, że pomysł takiego połączenia wyszedł od doświadczonej baristki.
Wiele osób twierdziło, że tak odważne połączenie nie ma szansy przyjąć się wśród szerszej grupy kawiarzy. Jednak rzeczywistość okazała się zupełnie inna - coraz więcej cenionych barów oraz kawiarni zaczęło wprowadzać do swojego menu kawę espresso tonic. Dzięki przestrzeganiu odpowiednich proporcji możesz przygotować tego rodzaju napój nawet bez wychodzenia z domu.
Wyjątkowy espresso tonic - przepis
Chcesz samodzielnie przygotować oryginalne połączenie kawy z tonikiem? W takim razie musisz szczególną uwagę zwrócić na składniki - to właśnie od nich zależy końcowy smak napoju. Złej jakości espresso oraz tonik sprawi, że gotowa kawa będzie niesmaczna, a Ty szybko pożałujesz pomysłu zabawy w baristę.
Na co więc zwrócić uwagę, biorąc się za przygotowanie tonic espresso? Przepis zakłada połączenie tych dwóch składników, dlatego powinny być one jak najwyższej jakości. Nie wiesz, jak uzyskać doskonałe w smaku espresso, będące podstawą tego napoju? W naszej ofercie znajdziesz wyłącznie wysokiej jakości ziarna, dzięki którym przygotujesz idealną kawę tonic espresso.
Espresso tonic - jak zrobić?
Do zrobienia 1 porcji tonic espresso potrzebujesz:
150 ml toniku
30 ml espresso
kostki lodu (opcjonalnie)
Aby uzyskać idealną kawę tonic espresso, wystarczy wrzucić na dno szklanki kilka kostek lodu i zalać je tonikiem. Ostatnim krokiem jest dodanie kawy, najlepiej lejąc ją po ściance szklanki. Możesz zostawić napój w takiej formie aż do podania - otrzymasz wtedy dwie wyraźnie oddzielające się od siebie warstwy.
Tagi:kawaprzepisespressoKawatonic
Array
(
[id] => 1091
[autor] => 40
[tytul] => Espresso tonic - jak go zrobić? Nasz przepis
[tekst] =>
Kawa to napój, który raczej nie nazwalibyśmy orzeźwiającym. Jest za to rozgrzewającym i pobudzającym naparem, kojarzymy z nią chwile relaksu. Do niedawna jedynym orzeźwiającym wariantem kawy była jej mrożona wersja, serwowana głównie w długie, gorące letnie dni. Teraz jednak możesz skorzystać z alternatywy, jaką jest espresso tonic. Jak zrobić taki wyjątkowy napój samodzielnie? Zobacz, jakie to proste!
Czym jest kawa tonic espresso?
Istnieją takie połączenia smakowe, do których wiele osób podchodzi z dystansem. Tworzenie nietuzinkowych kombinacji może wydawać się tak irracjonalnym pomysłem, że wywołuje często brak chęci do spróbowania takiej propozycji. Warto jednak przezwyciężyć swoje początkowe uprzedzenia, ponieważ połączenia, które na pierwszy rzut oka wydają się nie mieć prawa powodzenia, często okazują się być strzałem w dziesiątkę. Nie inaczej jest w przypadku kawy tonic espresso. Jej nazwa może już zdradzać wyjątkowe połączenie, jakie zostało zastosowane, jeśli chodzi o ten napój. Mimo to nadal niewiele osób słyszało o takiej propozycji, a już tym bardziej nie miało okazji jej spróbować.
Czym więc dokładnie jest kawa tonic espresso? To nic innego jak oryginalne połączenie wysokiej jakości espresso z tonikiem. W przypadku takiego napoju szczególnie ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji, pozwalających na uzyskanie kawy o oryginalnym, a przede wszystkim zaskakującym smaku. To właśnie zaskoczenie jest punktem wspólnym wielu pierwszych degustacji kawy espresso tonic. Osoby, które wcześniej nie miały doświadczenia z tym napojem, często wskazują na początkowe opory względem takiego połączenia, które jednak szybko ustąpiły miejsca zachwytowi nad oryginalnym i ciekawym smakiem kawy w tak szczególnej odsłonie.
Espresso tonic - jak zrobić kawę śladem najlepszych baristów?
Mogłoby się wydawać, że tak egzotyczne połączenie kawy z tonikiem mogło powstać jedynie na drodze przypadkowych eksperymentów kogoś niezbyt doświadczonego w tym temacie. Nic bardziej mylnego - kawa espresso tonic najprawdopodobniej swoje początki miała w Szwecji, pod okiem znanej baristki - Anne Lunnel. Jest ona właścicielką palarni kawy oraz chętnie odwiedzanej kawiarni w kraju skandynawskim. To właśnie dzięki jej śmiałym i odważnym próbom, dzisiaj espresso tonic staje się coraz bardziej popularny. Trzeba przyznać, że połączenie gorzkich smaków, czyli toniku i espresso wymagało odpowiedniej wiedzy co do właściwości kawy. Nic więc dziwnego, że pomysł takiego połączenia wyszedł od doświadczonej baristki.
Wiele osób twierdziło, że tak odważne połączenie nie ma szansy przyjąć się wśród szerszej grupy kawiarzy. Jednak rzeczywistość okazała się zupełnie inna - coraz więcej cenionych barów oraz kawiarni zaczęło wprowadzać do swojego menu kawę espresso tonic. Dzięki przestrzeganiu odpowiednich proporcji możesz przygotować tego rodzaju napój nawet bez wychodzenia z domu.
Wyjątkowy espresso tonic - przepis
Chcesz samodzielnie przygotować oryginalne połączenie kawy z tonikiem? W takim razie musisz szczególną uwagę zwrócić na składniki - to właśnie od nich zależy końcowy smak napoju. Złej jakości espresso oraz tonik sprawi, że gotowa kawa będzie niesmaczna, a Ty szybko pożałujesz pomysłu zabawy w baristę.
Na co więc zwrócić uwagę, biorąc się za przygotowanie tonic espresso? Przepis zakłada połączenie tych dwóch składników, dlatego powinny być one jak najwyższej jakości. Nie wiesz, jak uzyskać doskonałe w smaku espresso, będące podstawą tego napoju? W naszej ofercie znajdziesz wyłącznie wysokiej jakości ziarna, dzięki którym przygotujesz idealną kawę tonic espresso.
Espresso tonic - jak zrobić?
Do zrobienia 1 porcji tonic espresso potrzebujesz:
150 ml toniku
30 ml espresso
kostki lodu (opcjonalnie)
Aby uzyskać idealną kawę tonic espresso, wystarczy wrzucić na dno szklanki kilka kostek lodu i zalać je tonikiem. Ostatnim krokiem jest dodanie kawy, najlepiej lejąc ją po ściance szklanki. Możesz zostawić napój w takiej formie aż do podania - otrzymasz wtedy dwie wyraźnie oddzielające się od siebie warstwy.
[data] => 2021-11-24 14:40:52
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => espresso-tonic---jak-go-zrobic--nasz-przepis
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 2
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[data_zmiany] => 2025-03-19 11:07:01
[foto_id] => 17265
[title] => Espresso tonic - jak go zrobić? Nasz przepis
[desc] => Kawa to napój, który raczej nie nazwalibyśmy orzeźwiającym. Jest za to rozgrzewającym i pobudzającym naparem, kojarzymy z nią chwile relaksu. Do niedawna jedynym orzeźwiającym wariantem kawy była jej mrożona wersja, serwowana głównie w długie, gorące letnie dni. Teraz jednak możesz skorzystać z alternatywy, jaką jest espresso tonic. Jak zrobić taki wyjątkowy napój samodzielnie? Zobacz, jakie to proste!
[keywords] => kawa, espresso, tonic, przepis
[opis] => Kawa to napój, który raczej nie nazwalibyśmy orzeźwiającym. Jest za to rozgrzewającym i pobudzającym naparem, kojarzymy z nią chwile relaksu. Do niedawna jedynym orzeźwiającym wariantem kawy była jej mrożona wersja, serwowana głównie w długie, gorące letnie dni. Teraz jednak możesz skorzystać z alternatywy, jaką jest espresso tonic. Jak zrobić taki wyjątkowy napój samodzielnie? Zobacz, jakie to proste!
[kategorie] => 63
[powiazane] => 644,657,658,937,1038
[powiazane_kategorie] => Array
(
[0] => Array
(
[id] => 26
[rodzic] => 1
[nazwa] => Kawa ziarnista
[old_id] =>
[widoczna] => 1
[znizka] => 0
[aktywna] => 1
[lft] => 266
[rgt] => 403
[sciezka] => 26
[kolejnosc] => 1
[id_w_google] => 1868
[lprod_pokaz] => 15
[ukryj_kat_admin] => 0
[url] => kawa-ziarnista
[foto_id] =>
[link] => /kategoria/26/kawa-ziarnista
)
[1] => Array
(
[id] => 62
[rodzic] => 26
[nazwa] => Kawa z Ameryki Południowej
[old_id] =>
[widoczna] => 1
[znizka] => 0
[aktywna] => 1
[lft] => 301
[rgt] => 314
[sciezka] => 26;62
[kolejnosc] => 5
[id_w_google] => 0
[lprod_pokaz] => 0
[ukryj_kat_admin] => 0
[url] => kawy-z-ameryki-poludniowej
[foto_id] => 3824
[link] => /kategoria/62/kawy-z-ameryki-poludniowej
)
[2] => Array
(
[id] => 63
[rodzic] => 26
[nazwa] => Kawa z Afryki
[old_id] =>
[widoczna] => 1
[znizka] => 0
[aktywna] => 1
[lft] => 363
[rgt] => 392
[sciezka] => 26;63
[kolejnosc] => 4
[id_w_google] => 0
[lprod_pokaz] => 0
[ukryj_kat_admin] => 0
[url] => kawa-z-afryki
[foto_id] => 3826
[link] => /kategoria/63/kawa-z-afryki
)
)
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => kawa
[nazwa_url] => kawa
)
[1] => Array
(
[nazwa] => przepis
[nazwa_url] => przepis
)
[2] => Array
(
[nazwa] => espresso
[nazwa_url] => espresso
)
[3] => Array
(
[nazwa] => Kawa
[nazwa_url] => Kawa
)
[4] => Array
(
[nazwa] => tonic
[nazwa_url] => tonic
)
)
)
1
Kategorie:Kawa ziarnistaKawa z Ameryki PołudniowejKawa z Afryki