Istnieje cała masa sposobów parzenia kawy, różniących się od siebie pod wieloma względami, jednak ich cel jest wspólny - mają zapewnić pyszny napar. Spośród metod alternatywnych da się wyróżnić kilka szczególnie ciekawych propozycji, a niewątpliwie jedną z nich jest syfon do parzenia kawy. Jak działa to urządzenie, czym jest i jak przygotować w nim kawę?

Syfon do parzenia kawy - widowiskowy sprzęt 

Syfon do parzenia kawy pozwala przygotować napar w sposób bardzo efektowny. Wielu osobom bardziej przypomina zaskakujący przyrząd rodem z laboratorium naukowego niż akcesorium do parzenia kawy. Wbrew pozorom działa w oparciu o proste prawa fizyki, jednak o tym w dalszej części wpisu. Syfon do kawy składa się z trzech podstawowych elementów, jakimi są: element grzejny (np. palnik gazowy), dolna szklana kolba oraz górna szklana kolba z filtrem i rurką.

Syfon do kawy - wiekowe urządzenie

Syfon do parzenia kawy istnieje o wiele dłużej niż popularna kawiarka czy ekspresy ciśnieniowe, nie mówiąc o ciekawych wynalazkach pokroju Aeropressu. Uważa się, że powstał w pierwszej połowie XIX wieku. Według legend wynalazła go francuska gospodyni domowa lub szkocki inżynier z branży morskiej, lecz nie wiadomo, jak było naprawdę. Urządzenie cieszyło się szczególną popularnością w latach 60. ubiegłego wieku, jednak obecnie przeżywa swego rodzaju renesans, co jest związane ze znacznym wzrostem popularności alternatywnych metod parzenia kawy.

Syfon do parzenia kawy - świetny smak i gładkość

Syfon do parzenia kawy ma świetną zaletę. Napar powstały w urządzeniu jest praktycznie doskonale gładki (pozbawiony osadu), niczym herbata. Moc natomiast można dobierać poprzez wsypanie większej lub mniejszej ilości zmielonej kawy. Sporo zmienia także stopień zmielenia ziaren.

Jak działa syfon do parzenia kawy?

Syfon do kawy działa bez wątpienia w sposób widowiskowy. Do dolnego zbiornika należy wlać wodę, a pod nim umieścić palnik lub inny element grzewczy (zależnie od modelu). Natomiast do górnego naczynia wsypujemy wybraną ilość kawy. Podczas gotowania, woda przechodzi przez szklaną rurkę do wyższego zbiornika, zaparzając napar. Następnie trzeba wyłączyć palnik i odczekać chwilę, co pozwoli cieczy znów przenieść się do dolnej kolby, już w postaci gotowego do podania i odfiltrowanego napoju.

Jak zrobić kawę z syfonu?

Jak przygotowuje się kawę z syfonu? Najpierw należy się zastanowić, ile kawy ostatecznie chcemy uzyskać. Uznaje się, że na jedną filiżankę (120 ml) powinno się użyć 8g zmielonych ziaren. Optymalnym rozwiązaniem jest uzyskanie stopnia zmielenia odrobinę grubszego niż do espresso, ale też odrobinę drobniejszego niż do kawiarki. Jeżeli syfon został wyposażony w filtry papierowe, lepiej postawić na średni stopień mielenia, jednak przy filtrach bawełnianych można ją zmielić drobniej. Przede wszystkim warto dużo testować, ponieważ wspomniane wyżej proporcje i wskazówki to tylko podstawowe zalecenia. Efekt końcowy powinien Ci smakować, niekoniecznie przez „książkowe” wyznaczniki zmielenia i proporcji kawy do wody.

Wracając jednak do meritum, załóżmy, że przygotowujemy tradycyjną filiżankę kawy, dlatego do dolnego zbiornika wlewamy 120 ml wody, najlepiej ciepłej lub gorącej, ponieważ podgrzewanie palnikiem zimnej cieczy może zająć sporo czasu. Do drugiej kolby wsyp 8 g zmielonej kawy i nałóż ją delikatnie na szczyt urządzenia. Pamiętaj o uprzednim zamontowaniu filtra w wyższym naczyniu. Kiedy na skutek działania palnika wytworzy się ciśnienie i prawie cała woda trafi do wyższej kolby, po minucie od tego momentu odsuń źródło ciepła. W międzyczasie można przemieszać napar powstający w górnej części. Po chwili kawa powinna zacząć spływać przez filtr do dolnej kolby, która posłuży jako karafka.

Do syfonu polecamy przede wszystkim kawy lżej palone oraz jednorodne. Jeśli szukasz dobrych gatunków kawy, to możesz je znaleźć w naszej ofercie! Dysponujemy również licznymi akcesoriami do przygotowywania kawy oraz herbaty, zapraszamy.