Dojrzewająca herbata czerwona pu-erh latami leżakuje w chińskich piwnicach prowincji Yunnan, zanim trafi do imbryków. Im dłużej trwa proces obróbki liści, tym herbata jest szlachetniejsza, a jej cena - wyższa.
Które herbaty mogą być dojrzewające?
Jako herbatę dojrzewającą sprzedaje się wyłącznie pu-erh - to czerwona herbata, której liście zostały odpowiednio przygotowane. Herbaty pu-erh mają wyjątkowy, charakterystyczny smak, który można uzyskać na dwa sposoby.
Pierwszy z nich, stosowany na dużą skalę, jest przyspieszonym procesem dojrzewania, który uzyskuje się, traktując liście herbaty parą i trzymając je w zmiennych warunkach, zależnie od etapu dojrzewania. Tak powstaje powszechnie dostępna czerwona pu-erh shu cha.
Drugi sposób jest znacznie bardziej czasochłonny, trwa nawet kilkadziesiąt lat, stąd często wysokie ceny herbaty pu-erh sheng cha. Jednak w każdym z tych przypadków liście mogą być zasuszone luzem lub w formie gniazd, krążków czy tabliczek.
Co to znaczy, że pu-erh to herbata dojrzewająca?
Herbata czerwona pu-erh sheng cha to długodojrzewająca herbata, w której liściach zachodzą określone procesy chemiczne. Świeże liście przechowuje się niczym wino w piwnicach. Na tym jednak kończą się podobieństwa.
W takiej skalnej jamie muszą panować wysoka wilgotność i temperatura. W określonych interwałach czasowych herbatę polewa się gorącą wodą lub wystawia na działanie pary, przerzuca, przekłada i pozwala liściom odpoczywać. Wtedy do akcji wkraczają drobnoustroje, które zmieniają skład chemiczny liści.
Smak i aromat dojrzewającej herbaty pu-erh uzależniony jest więc nie tylko od warunków wzrostu rośliny, ale także od całego procesu przetwarzania liści i klimatu panującego w piwnicy. Im dłużej trwa proces dojrzewania herbaty, tym jest słodsza, bogatsza w nuty smakowe i szlachetniejsza.
[data] => 2022-07-11 10:41:22
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => herbata-dojrzewajaca-czerwona-pu-erh-ktora-lezakuje-niczym-wino
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 8
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 18213
[opis] => Dojrzewająca herbata czerwona pu-erh latami leżakuje w chińskich piwnicach prowincji Yunnan, zanim trafi do imbryków. Im dłużej trwa proces obróbki liści, tym herbata jest szlachetniejsza, a jej cena - wyższa.
[keywords] => herbata, czerwona herbata, pu-erh, ciekawostki
[desc] => Dojrzewająca herbata czerwona pu-erh latami leżakuje w chińskich piwnicach prowincji Yunnan, zanim trafi do imbryków. Im dłużej trwa proces obróbki liści, tym herbata jest szlachetniejsza, a jej cena - wyższa.
[title] => Herbata dojrzewająca - czerwona pu-erh, która leżakuje niczym wino
[kategorie] => 192
[powiazane] => 626,613,905,775,610,622,765,634
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => ciekawostki
[nazwa_url] => ciekawostki
)
[1] => Array
(
[nazwa] => czerwona herbata
[nazwa_url] => czerwona-herbata
)
[2] => Array
(
[nazwa] => herbata
[nazwa_url] => herbata
)
[3] => Array
(
[nazwa] => pu-erh
[nazwa_url] => pu-erh
)
)
)
1
2022-07-11 10:41:22
Herbata dojrzewająca - czerwona pu-erh, która leżakuje niczym wino
Autor:Zuzanna Urbaniak
Lubię kawę i pączki ;)
Dojrzewająca herbata czerwona pu-erh latami leżakuje w chińskich piwnicach prowincji Yunnan, zanim trafi do imbryków. Im dłużej trwa proces obróbki liści, tym herbata jest szlachetniejsza, a jej cena - wyższa.
Które herbaty mogą być dojrzewające?
Jako herbatę dojrzewającą sprzedaje się wyłącznie pu-erh - to czerwona herbata, której liście zostały odpowiednio przygotowane. Herbaty pu-erh mają wyjątkowy, charakterystyczny smak, który można uzyskać na dwa sposoby.
Pierwszy z nich, stosowany na dużą skalę, jest przyspieszonym procesem dojrzewania, który uzyskuje się, traktując liście herbaty parą i trzymając je w zmiennych warunkach, zależnie od etapu dojrzewania. Tak powstaje powszechnie dostępna czerwona pu-erh shu cha.
Drugi sposób jest znacznie bardziej czasochłonny, trwa nawet kilkadziesiąt lat, stąd często wysokie ceny herbaty pu-erh sheng cha. Jednak w każdym z tych przypadków liście mogą być zasuszone luzem lub w formie gniazd, krążków czy tabliczek.
Co to znaczy, że pu-erh to herbata dojrzewająca?
Herbata czerwona pu-erh sheng cha to długodojrzewająca herbata, w której liściach zachodzą określone procesy chemiczne. Świeże liście przechowuje się niczym wino w piwnicach. Na tym jednak kończą się podobieństwa.
W takiej skalnej jamie muszą panować wysoka wilgotność i temperatura. W określonych interwałach czasowych herbatę polewa się gorącą wodą lub wystawia na działanie pary, przerzuca, przekłada i pozwala liściom odpoczywać. Wtedy do akcji wkraczają drobnoustroje, które zmieniają skład chemiczny liści.
Smak i aromat dojrzewającej herbaty pu-erh uzależniony jest więc nie tylko od warunków wzrostu rośliny, ale także od całego procesu przetwarzania liści i klimatu panującego w piwnicy. Im dłużej trwa proces dojrzewania herbaty, tym jest słodsza, bogatsza w nuty smakowe i szlachetniejsza.