Jak parzyć czerwoną herbatę? Ile razy można parzyć pu erh?
Array
(
[id] => 612
[autor] => 4
[tytul] => Jak parzyć czerwoną herbatę? Ile razy można parzyć pu erh?
[tekst] =>
Czerwona herbata, znana również pod nazwą pu-erh, pochodzi z tego samego krzewu, co czarna herbata, jednak w przeciwieństwie do niej jest poddawana tylko częściowej fermentacji. Dzięki temu ma nie tylko inny kolor i smak, ale również właściwości. Aby wydobyć wszystko, co najlepsze z czerwonej herbaty, parzyć należy ją w nieco inny sposób niż pozostałe herbaty.
W jakiej temperaturze i jak długo parzyć pu erh?
Czerwona herbata parzona wrzątkiem straciłaby wiele, jeśli nie wszystkie cenne właściwości (o nich przeczytacie na samym końcu tekstu). Dlatego należy zalać ją wodą o temperaturze około 90°C. Taką temperaturę uzyskamy po 3-4 minutach od zagotowania (w zależności od wykorzystywanego czajnika, dlatego warto zaopatrzyć się w termometr do parzenia herbaty). Na jedną filiżankę wsypujemy jedną łyżeczkę suszu, czyli około 3-5g na 200ml wody.
Czas parzenia czerwonej herbaty również powinien być nieco inny niż herbaty czarnej, czy zielonej. Pu-erh parzymy krócej - od 1 do 3 minut zależnie od intensywności naparu, jaki chcemy uzyskać. Po 3 minutach parzenia smak herbaty staje się bardzo gorzki. Właśnie fakt przekraczania tej granicy powoduje, że herbata pu-erh uznawana jest za mało przyjemną w odczuciu.
Uwaga! Jeśli zalewamy susz w dzbanku, należy pamiętać, by po parzeniu liście czerwonej herbaty oddzielić od naparu.
Aby uzyskać mocniejszy napar z czerwonej herbaty, należy zwiększyć ilość suszu na filiżankę wody, nie wydłużać czas parzenia! Zwolennicy mocnych herbat parzą do dwóch łyżeczek suszu na taką samą ilość wody.
Ile razy parzyć liście czerwonej herbaty?
O ile w przypadku czarnej susz można wykorzystać tylko raz, to liście czerwonej herbaty parzyć możemy dwa, a nawet trzy razy, uzyskując pełnowartościowy napar. Za każdym razem powinno się parzyć liście o minutę dłużej, niż poprzednio.
Odchudzające właściwości czerwonej herbaty
Oprócz wyjątkowego, ziemistego smaku i aromatu, pu-erh ceniona jest również za swoje właściwości odchudzające. Filiżanka czerwonej herbaty, wypita 15-20 minut po posiłku, wspomaga przemianę materii, przyspiesza metabolizm i przeciwdziała odkładaniu się tłuszczu w komórkach. W połączeniu z właściwą dietą i ruchem daje doskonałe rezultaty.
Zrób zakupy w naszym sklepie i otrzymaj rabat 20,00 zł na zamówienie za minimum 120,00 zł!!!
Jak parzyć czerwoną herbatę? Ile razy można parzyć pu erh?
Autor:Paweł Małkowski
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
Czerwona herbata, znana również pod nazwą pu-erh, pochodzi z tego samego krzewu, co czarna herbata, jednak w przeciwieństwie do niej jest poddawana tylko częściowej fermentacji. Dzięki temu ma nie tylko inny kolor i smak, ale również właściwości. Aby wydobyć wszystko, co najlepsze z czerwonej herbaty, parzyć należy ją w nieco inny sposób niż pozostałe herbaty.
W jakiej temperaturze i jak długo parzyć pu erh?
Czerwona herbata parzona wrzątkiem straciłaby wiele, jeśli nie wszystkie cenne właściwości (o nich przeczytacie na samym końcu tekstu). Dlatego należy zalać ją wodą o temperaturze około 90°C. Taką temperaturę uzyskamy po 3-4 minutach od zagotowania (w zależności od wykorzystywanego czajnika, dlatego warto zaopatrzyć się w termometr do parzenia herbaty). Na jedną filiżankę wsypujemy jedną łyżeczkę suszu, czyli około 3-5g na 200ml wody.
Czas parzenia czerwonej herbaty również powinien być nieco inny niż herbaty czarnej, czy zielonej. Pu-erh parzymy krócej - od 1 do 3 minut zależnie od intensywności naparu, jaki chcemy uzyskać. Po 3 minutach parzenia smak herbaty staje się bardzo gorzki. Właśnie fakt przekraczania tej granicy powoduje, że herbata pu-erh uznawana jest za mało przyjemną w odczuciu.
Uwaga! Jeśli zalewamy susz w dzbanku, należy pamiętać, by po parzeniu liście czerwonej herbaty oddzielić od naparu.
Aby uzyskać mocniejszy napar z czerwonej herbaty, należy zwiększyć ilość suszu na filiżankę wody, nie wydłużać czas parzenia! Zwolennicy mocnych herbat parzą do dwóch łyżeczek suszu na taką samą ilość wody.
Ile razy parzyć liście czerwonej herbaty?
O ile w przypadku czarnej susz można wykorzystać tylko raz, to liście czerwonej herbaty parzyć możemy dwa, a nawet trzy razy, uzyskując pełnowartościowy napar. Za każdym razem powinno się parzyć liście o minutę dłużej, niż poprzednio.
Odchudzające właściwości czerwonej herbaty
Oprócz wyjątkowego, ziemistego smaku i aromatu, pu-erh ceniona jest również za swoje właściwości odchudzające. Filiżanka czerwonej herbaty, wypita 15-20 minut po posiłku, wspomaga przemianę materii, przyspiesza metabolizm i przeciwdziała odkładaniu się tłuszczu w komórkach. W połączeniu z właściwą dietą i ruchem daje doskonałe rezultaty.
Zrób zakupy w naszym sklepie i otrzymaj rabat 20,00 zł na zamówienie za minimum 120,00 zł!!!
Użyj kodu: kochamherbate20
Tagi:herbata czerwonapu erhpu-erh
Komentarze
2020-02-16 22:40:15
Mam inne doświadczenia z herbatą pu erh. Piję Basilura i czasem Damman. W obu przypadkach nawet bardzo długie parzenie nie powoduje , że herbata staje się gorzka.