Świeżo Palona
Kiedy woda ma 80 stopni? Kiedy zalać zieloną czy białą herbatę?

Kiedy woda ma 80 stopni? Kiedy zalać zieloną czy białą herbatę?

Kiedy woda ma 80°? Jak ostudzić wodę, by zalać zieloną czy białą herbatę?

Zaparzenie zwykłej czarnej herbaty nie nastręcza wielu problemów - gotujemy wodę, zalewamy wrzątkiem i czekamy kilka minut. Co jednak, gdy chcemy przyrządzić zieloną, czerwoną czy białą herbatę? Te muszą być zalewane wodą o odpowiedniej temperaturze. Skąd wiadomo, kiedy woda ma 80, 70 czy 60°C? Oczywiście, można kupić specjalny termometr do mierzenia wody lub czajnik z wbudowanym termometrem, ale odpowiednią temperaturę wody można uzyskać również w inny sposób.

Należy pamiętać, że prędkość, z jaką stygnie woda, zależy od kilku czynników - ilości wody, naczynia, w którym się znajduje, temperatury otoczenia, wiatru czy działania promieni słonecznych. W chwili, gdy czajnik elektryczny się wyłącza, woda ma temperaturę 95-97°C.

Jak szybko stygnie woda w czajniku?

Najłatwiej uzyskać pożądaną temperaturę, gotując wodę w takich samych warunkach. W temperaturze pokojowej i przy zamkniętych oknach gotujemy litr wody. Po zagotowaniu uchylamy pokrywę czajnika. Jak szybko stygnie woda? Dla takich warunków należy przyjąć, że co dwie minuty woda stygnie o kolejnych 5°C:

  • 2 minuty - 90°C
  • 4 minuty - 85°C
  • 6 minut - 80°C
  • 8 minut - 75°C
  • 9 minut - 70°C

Jak szybciej ostudzić wodę na herbatę?

Popularną metodą studzenia wody jest jej przelewanie z jednego naczynia do drugiego. Zakłada się, że każde przelanie do nowego naczynia powoduje utratę temperatury rzędu 4-5°C. Jest to jednak mniej dokładny sposób, ponieważ w grę wchodzą tu takie czynniki jak materiał, z którego wykonano te naczynia oraz ilość wody, która może zmienić się, jeśli się rozleje. Uśredniając, przelewana woda stygnie następująco:

  • 1. naczynie - 90°C
  • 2. naczynie - 85°C
  • 3. naczynie - 80°C
  • 4. naczynie - 75°C
  • 5. naczynie - 70°C

Ile stopni powinna mieć woda do zaparzania herbaty?

Każdy rodzaj herbaty wymaga innej temperatury zaparzania. Generalnie czarne herbaty zalewa się wodą od razu po zagotowaniu, a zielone czy białe chłodniejszą.

  • Czerwona herbata Pu Erh - 95°C
  • Czerwona Rooibos - 95°C
  • Czarna herbata - 90-95°C
  • Oolong - 90°C
  • Biała herbata 75-80°C
  • Zielona herbata - 70-80°C
  • Yerba Mate - 70-80°C

Tagi: temperatura, herbata, zielona, biała

Komentarze

Ela 2018-07-19 16:52:39
Większość herbat zielonych dobrej jakości wymaga parzenia w temp. 60 stopni. Wręcz obrażają się na wyższą. Za to Yunanny zielone, czy gunpowder już tak nie reaguje na wyższe temperatury. Te spokojnie możemy zaparzyc 8 w 80 stopniach. Warto zainwestować zatem w termetr, jeśli chcemy mieć pewność, że się herba nie pogniewa. Na oko możnaparzyć herbaty, ktore ja określam jako "codzienne" ;)
Paweł 2018-07-19 16:56:28
Ela dzieki za wskazówki. Myślałem, że zielone to 70 stopni.

Dodaj nowy komentarz



Powiązane produkty

Zobacz pokrewne wpisy z naszego bloga


5 powodów dla których warto u nas kupować