2018-07-09 16:52:44, ostatnia zmiana 2025-07-14 11:51:34
Kiedy woda ma 80 stopni? Kiedy zalać zieloną czy białą herbatę?
Autor:
Paweł Małkowski
Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: [email protected]. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
Array
(
[id] => 2
[nazwisko] => Paweł Małkowski
[opis] =>
Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: [email protected]. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
[url] => pawel-malkowski
[foto_id] => 11227
)
1
Kiedy woda ma 80°? Jak ostudzić wodę, by zalać zieloną czy białą herbatę?
Zaparzenie zwykłej czarnej herbaty nie nastręcza wielu problemów - gotujemy wodę, zalewamy wrzątkiem i czekamy kilka minut. Co jednak, gdy chcemy przyrządzić zieloną czy białą herbatę? Te muszą być zalewane wodą o odpowiedniej temperaturze. Skąd wiadomo, kiedy woda ma 80, 70 czy 60°C? Oczywiście, można kupić specjalny termometr do mierzenia wody lub czajnik z wbudowanym termometrem, ale odpowiednią temperaturę wody można uzyskać również w inny sposób.
Należy pamiętać, że prędkość, z jaką stygnie woda, zależy od kilku czynników - ilości wody, naczynia, w którym się znajduje, temperatury otoczenia, wiatru czy działania promieni słonecznych. W chwili, gdy czajnik elektryczny się wyłącza, woda ma temperaturę 95-97°C.
Jak szybko stygnie woda w czajniku?
Najłatwiej uzyskać pożądaną temperaturę, gotując wodę w takich samych warunkach. W temperaturze pokojowej i przy zamkniętych oknach gotujemy litr wody. Po zagotowaniu uchylamy pokrywę czajnika. Jak szybko stygnie woda? Dla takich warunków należy przyjąć, że co dwie minuty woda stygnie o kolejnych 5°C:
- 2 minuty - 90°C
- 4 minuty - 85°C
- 6 minut - 80°C
- 8 minut - 75°C
- 9 minut - 70°C
Jak szybciej ostudzić wodę na herbatę?
Popularną metodą studzenia wody jest jej przelewanie z jednego naczynia do drugiego, np. do ulubionej filiżanki. Zakłada się, że każde przelanie do nowego naczynia powoduje utratę temperatury rzędu 4-5°C. Jest to jednak mniej dokładny sposób, ponieważ w grę wchodzą tu takie czynniki jak materiał, z którego wykonano te naczynia oraz ilość wody, która może zmienić się, jeśli się rozleje. Uśredniając, przelewana woda stygnie następująco:
- 1. naczynie - 90°C
- 2. naczynie - 85°C
- 3. naczynie - 80°C
- 4. naczynie - 75°C
- 5. naczynie - 70°C
Ile stopni powinna mieć woda do zaparzania herbaty?
Każdy rodzaj herbaty wymaga innej temperatury zaparzania. Generalnie czarne herbaty zalewa się wodą od razu po zagotowaniu, a zielone czy białe chłodniejszą.
Masz już wiedzę, jak precyzyjnie przygotować wodę na Twoją ulubioną herbatę. Domowe sposoby są skuteczne, ale potrafią być czasochłonne. Chcesz ułatwić sobie życie i za każdym razem cieszyć się idealnie zaparzonym naparem bez zgadywania?
Odkryj czajniki z kontrolą temperatury
- Gotowy, by zastosować nową wiedzę w praktyce? Przejrzyj naszą kolekcję herbat zielonych i białych.
- Zobacz wszystkie akcesoria, które uczynią Twój herbaciany rytuał jeszcze przyjemniejszym.