W ostatnim miesiącu tego roku chcielibyśmy Wam zaprezentować jedną z naszych perełek z Ethiopii. Ziarna pochodzą z regionu Sidamo, który przez wiele lat był potęgą etiopskiej produkcji kawy.
Pomimo tego, że w tym regionie znajduje się pełno spektakularnych kaw Ayla Bensa jest wyjątkowa pod względem obróbki. Kawę przetworzono metodą anaerobic washed, co oznacza, że ziarna fermentowały w warunkach beztlenowych. Dzięki tej metodzie kawa w filiżance uzyskuje jedwabistą teksturę, złożoną kwasowość oraz kwiatowe nuty. Ethiopia Ayla Bensa poddana procesowi anaerobic washed smakuje kwiatem jaśminu, soczystą pomarańczą oraz winem. Ziarna wypaliliśmy w stopniu jasnym, więc idealnie sprawdzą się przy zaparzaniu w Chemeksie, dripperze, ekspresie przelewowym czy Aeropressie.
Aby ułatwić Wam wybór świątecznych prezentów, w tym miesiącu wyróżniliśmy również zestaw trzech zimowych herbat w świątecznym kartoniku. Przez cały grudzień możecie go zakupić w niższej cenie!
W naszym zestawie znajdziecie trzy kultowe herbaty:
Herbatkę zimową - to czarna herbata z dodatkiem pieprzu i kardamonu. Idealna na zimowe wieczory z rozgrzewającym korzennym aromatem.
Wiśnie w rumie - owocowa kompozycja suszonych wiśni, rodzynek, hibiskusa oraz płatków róży. Dodatek aromatu rumu gwarantuje rozgrzewające właściwości.
Herbatka cynamonowo-jabłkowa - czarna herbata z dodatkiem suszonego jabłka i cynamonu. Wprawia w świąteczny nastrój i rozgrzewa.