Świąteczna herbata już samym aromatem przywodzi na myśl święta - pachnie przyprawami korzennymi, najczęściej cynamonem i goździkami, pasuje do piernika i na rozgrzanie po długim spacerze. Wypróbuj nasze przepisy na herbatę świąteczną. 

Jaka herbata do przypraw korzennych?

Przyprawy korzenne, jak cynamon, imbir, goździki, anyż, wanilia mają bardzo wyrazisty smak, dlatego najlepiej sprawdzają się w towarzystwie równie intensywnej, czarnej herbaty. Delikatniejsze nie będą wyczuwalne. 

Warto pamiętać, że intensywność przypraw w dużym stopniu zniweluje smak herbaty, dlatego do takich naparów można z powodzeniem wykorzystać popularniejsze, tańsze mieszanki. Dobrze sprawdzą się indyjskie herbaty z Assam czy Dardżyling. 

Przepisy na świąteczne herbaty

Świąteczna herbata - przepis 

Ciepła herbata, zapach korzennych przypraw, słodycz pomarańczy z miodem - taka herbata najlepiej smakuje, gdy za oknem jest śnieg, a my siedzimy na wygodnej kanapie pod kocem. A gdy w powietrzu czuć zapach iglastego drzewka, można w ogóle nie wychodzić z domu.

Składniki

  • 4 łyżeczki mocnej czarnej herbaty

  • 3 gwiazdki anyżu

  • 3 goździki

  • 2 cm laski wanilii 

  • 5 cm laski cynamonu

  • pół pomarańczy

  • świeży rozmaryn

  • 800 ml wody

  • miód do smaku

Do garnka wrzucamy herbatę i przyprawy korzenne. Zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 minut. W tym czasie do filiżanek wkładamy plastry pomarańczy i gałązki rozmarynu, a następnie dodajemy po 1,5 łyżeczki miodu. Odwar przecedzamy i przelewamy do filiżanek. 

Przepis na świąteczną herbatę z suszonymi owocami

Mniej klasyczna wersja herbaty świątecznej, łączącej smak kompotu z suszonych owoców z przyprawami korzennymi. Owoce można wybrać dowolne, najlepiej jednak sprawdzi się mieszanka zawierająca wszystkiego po trochu - śliwki, rodzynki, gruszki, jabłka, morele, figi. 

Składniki

  • 4 łyżeczki czarnej herbaty

  • szklanka ulubionych suszonych owoców

  • 1 laska cynamonu

  • 5 goździków

  • 700 ml wody

Do garnka wrzucamy suszone owoce, połamaną laskę cynamonu, goździki i dodajemy wodę. Gotujemy przez ok. 30 minut. Odławiamy goździki i cynamon, a owoce wyciągamy. Wsypujemy herbatę i gotujemy przez kolejne 10 minut. Do filiżanek wkładamy po kilka owoców, a następnie zalewamy przecedzonym naparem.

Zimowa herbata z imbirem

Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni jak świeży imbir. Nie każdy lubi jednak, gdy starte kawałki pływają w naparze, dlatego można przygotować go osobno i dodać do ulubionej herbaty razem z sokiem z cytryny i miodem.

Składniki

  • 2 łyżeczki ulubionej czarnej herbaty

  • 3 łyżeczki startego imbiru

  • 4 łyżeczki soku z cytryny

  • 400 ml wody

  • miód do smaku

Świeżo starty imbir zalewamy ok. 50 ml wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. W dzbanku przygotowujemy herbatę jak zwykle, 2 łyżeczki suszu łącząc z pozostałymi 350 ml wody. Gdy herbata się zaparzy, dodajemy do niej przecedzoną wodę z imbiru oraz sok z cytryny. Po przelaniu do filiżanek dodajemy miód według gustu.

Przepis na korzenną herbatę z mlekiem

Jeśli z pieczenia piernika zostało trochę mieszanki przypraw, korzenna herbata świąteczna będzie idealnym pomysłem na wykorzystanie jej. Mogą to być starta laska cynamonu, imbir, gałka muszkatołowa, roztarte w moździerzu goździki. Mleko można zastąpić roślinnym odpowiednikiem. 

Składniki

  • 5 łyżeczek mocnej czarnej herbaty

  • 4 łyżeczki zmielonych przypraw korzennych

  • 1 łyżka startego jabłka

  • 2 łyżki startej skórki z cytryny

  • 500 ml wody

  • 200 ml mleka

  • miód do smaku

Wszystkie składniki oprócz mleka i miodu wkładamy do garnka i gotujemy przez ok. 10 minut. Dolewamy mleko, mieszamy i chwilę podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Przelewamy do filiżanek albo grubych kubków i słodzimy miodem według uznania.