Świąteczna herbata już samym aromatem przywodzi na myśl święta - pachnie przyprawami korzennymi, najczęściej cynamonem i goździkami, pasuje do piernika i na rozgrzanie po długim spacerze. Wypróbuj nasze przepisy na herbatę świąteczną.
Jaka herbata do przypraw korzennych?
Przyprawy korzenne, jak cynamon, imbir, goździki, anyż, wanilia mają bardzo wyrazisty smak, dlatego najlepiej sprawdzają się w towarzystwie równie intensywnej, czarnej herbaty. Delikatniejsze nie będą wyczuwalne.
Warto pamiętać, że intensywność przypraw w dużym stopniu zniweluje smak herbaty, dlatego do takich naparów można z powodzeniem wykorzystać popularniejsze, tańsze mieszanki. Dobrze sprawdzą się indyjskie herbaty z Assam czy Dardżyling.
Przepisy na świąteczne herbaty
Świąteczna herbata - przepis
Ciepła herbata, zapach korzennych przypraw, słodycz pomarańczy z miodem - taka herbata najlepiej smakuje, gdy za oknem jest śnieg, a my siedzimy na wygodnej kanapie pod kocem. A gdy w powietrzu czuć zapach iglastego drzewka, można w ogóle nie wychodzić z domu.
Składniki
4 łyżeczki mocnej czarnej herbaty
3 gwiazdki anyżu
3 goździki
2 cm laski wanilii
5 cm laski cynamonu
pół pomarańczy
świeży rozmaryn
800 ml wody
miód do smaku
Do garnka wrzucamy herbatę i przyprawy korzenne. Zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 minut. W tym czasie do filiżanek wkładamy plastry pomarańczy i gałązki rozmarynu, a następnie dodajemy po 1,5 łyżeczki miodu. Odwar przecedzamy i przelewamy do filiżanek.
Przepis na świąteczną herbatę z suszonymi owocami
Mniej klasyczna wersja herbaty świątecznej, łączącej smak kompotu z suszonych owoców z przyprawami korzennymi. Owoce można wybrać dowolne, najlepiej jednak sprawdzi się mieszanka zawierająca wszystkiego po trochu - śliwki, rodzynki, gruszki, jabłka, morele, figi.
Składniki
4 łyżeczki czarnej herbaty
szklanka ulubionych suszonych owoców
1 laska cynamonu
5 goździków
700 ml wody
Do garnka wrzucamy suszone owoce, połamaną laskę cynamonu, goździki i dodajemy wodę. Gotujemy przez ok. 30 minut. Odławiamy goździki i cynamon, a owoce wyciągamy. Wsypujemy herbatę i gotujemy przez kolejne 10 minut. Do filiżanek wkładamy po kilka owoców, a następnie zalewamy przecedzonym naparem.
Zimowa herbata z imbirem
Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni jak świeży imbir. Nie każdy lubi jednak, gdy starte kawałki pływają w naparze, dlatego można przygotować go osobno i dodać do ulubionej herbaty razem z sokiem z cytryny i miodem.
Składniki
2 łyżeczki ulubionej czarnej herbaty
3 łyżeczki startego imbiru
4 łyżeczki soku z cytryny
400 ml wody
miód do smaku
Świeżo starty imbir zalewamy ok. 50 ml wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. W dzbanku przygotowujemy herbatę jak zwykle, 2 łyżeczki suszu łącząc z pozostałymi 350 ml wody. Gdy herbata się zaparzy, dodajemy do niej przecedzoną wodę z imbiru oraz sok z cytryny. Po przelaniu do filiżanek dodajemy miód według gustu.
Przepis na korzenną herbatę z mlekiem
Jeśli z pieczenia piernika zostało trochę mieszanki przypraw, korzenna herbata świąteczna będzie idealnym pomysłem na wykorzystanie jej. Mogą to być starta laska cynamonu, imbir, gałka muszkatołowa, roztarte w moździerzu goździki. Mleko można zastąpić roślinnym odpowiednikiem.
Składniki
5 łyżeczek mocnej czarnej herbaty
4 łyżeczki zmielonych przypraw korzennych
1 łyżka startego jabłka
2 łyżki startej skórki z cytryny
500 ml wody
200 ml mleka
miód do smaku
Wszystkie składniki oprócz mleka i miodu wkładamy do garnka i gotujemy przez ok. 10 minut. Dolewamy mleko, mieszamy i chwilę podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Przelewamy do filiżanek albo grubych kubków i słodzimy miodem według uznania.
[data] => 2022-12-19 11:25:20
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => herbata-swiateczna--przepisy-na-korzenne--aromatyczne-herbaty-z-dodatkami
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 2
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 18809
[desc] => Świąteczna herbata już samym aromatem przywodzi na myśl święta - pachnie przyprawami korzennymi, najczęściej cynamonem i goździkami, pasuje do piernika i na rozgrzanie po długim spacerze. Wypróbuj nasze przepisy na herbatę świąteczną.
[keywords] => herbata, przepis, dodatki, przyprawy, czarna herbata
[opis] => Świąteczna herbata już samym aromatem przywodzi na myśl święta - pachnie przyprawami korzennymi, najczęściej cynamonem i goździkami, pasuje do piernika i na rozgrzanie po długim spacerze. Wypróbuj nasze przepisy na herbatę świąteczną.
[title] => Herbata świąteczna. Przepisy na korzenne, aromatyczne herbaty z dodatkami
[kategorie] => 196
[powiazane] => 1123,869,1224,618
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => czarna herbata
[nazwa_url] => czarna-herbata
)
[1] => Array
(
[nazwa] => dodatki
[nazwa_url] => dodatki
)
[2] => Array
(
[nazwa] => herbata
[nazwa_url] => herbata
)
[3] => Array
(
[nazwa] => przepis
[nazwa_url] => przepis
)
[4] => Array
(
[nazwa] => przyprawy
[nazwa_url] => przyprawy
)
)
)
1
2022-12-19 11:25:20
Herbata świąteczna. Przepisy na korzenne, aromatyczne herbaty z dodatkami
Autor:Paweł Małkowski
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
Świąteczna herbata już samym aromatem przywodzi na myśl święta - pachnie przyprawami korzennymi, najczęściej cynamonem i goździkami, pasuje do piernika i na rozgrzanie po długim spacerze. Wypróbuj nasze przepisy na herbatę świąteczną.
Jaka herbata do przypraw korzennych?
Przyprawy korzenne, jak cynamon, imbir, goździki, anyż, wanilia mają bardzo wyrazisty smak, dlatego najlepiej sprawdzają się w towarzystwie równie intensywnej, czarnej herbaty. Delikatniejsze nie będą wyczuwalne.
Warto pamiętać, że intensywność przypraw w dużym stopniu zniweluje smak herbaty, dlatego do takich naparów można z powodzeniem wykorzystać popularniejsze, tańsze mieszanki. Dobrze sprawdzą się indyjskie herbaty z Assam czy Dardżyling.
Przepisy na świąteczne herbaty
Świąteczna herbata - przepis
Ciepła herbata, zapach korzennych przypraw, słodycz pomarańczy z miodem - taka herbata najlepiej smakuje, gdy za oknem jest śnieg, a my siedzimy na wygodnej kanapie pod kocem. A gdy w powietrzu czuć zapach iglastego drzewka, można w ogóle nie wychodzić z domu.
Składniki
4 łyżeczki mocnej czarnej herbaty
3 gwiazdki anyżu
3 goździki
2 cm laski wanilii
5 cm laski cynamonu
pół pomarańczy
świeży rozmaryn
800 ml wody
miód do smaku
Do garnka wrzucamy herbatę i przyprawy korzenne. Zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 minut. W tym czasie do filiżanek wkładamy plastry pomarańczy i gałązki rozmarynu, a następnie dodajemy po 1,5 łyżeczki miodu. Odwar przecedzamy i przelewamy do filiżanek.
Przepis na świąteczną herbatę z suszonymi owocami
Mniej klasyczna wersja herbaty świątecznej, łączącej smak kompotu z suszonych owoców z przyprawami korzennymi. Owoce można wybrać dowolne, najlepiej jednak sprawdzi się mieszanka zawierająca wszystkiego po trochu - śliwki, rodzynki, gruszki, jabłka, morele, figi.
Składniki
4 łyżeczki czarnej herbaty
szklanka ulubionych suszonych owoców
1 laska cynamonu
5 goździków
700 ml wody
Do garnka wrzucamy suszone owoce, połamaną laskę cynamonu, goździki i dodajemy wodę. Gotujemy przez ok. 30 minut. Odławiamy goździki i cynamon, a owoce wyciągamy. Wsypujemy herbatę i gotujemy przez kolejne 10 minut. Do filiżanek wkładamy po kilka owoców, a następnie zalewamy przecedzonym naparem.
Zimowa herbata z imbirem
Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni jak świeży imbir. Nie każdy lubi jednak, gdy starte kawałki pływają w naparze, dlatego można przygotować go osobno i dodać do ulubionej herbaty razem z sokiem z cytryny i miodem.
Składniki
2 łyżeczki ulubionej czarnej herbaty
3 łyżeczki startego imbiru
4 łyżeczki soku z cytryny
400 ml wody
miód do smaku
Świeżo starty imbir zalewamy ok. 50 ml wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. W dzbanku przygotowujemy herbatę jak zwykle, 2 łyżeczki suszu łącząc z pozostałymi 350 ml wody. Gdy herbata się zaparzy, dodajemy do niej przecedzoną wodę z imbiru oraz sok z cytryny. Po przelaniu do filiżanek dodajemy miód według gustu.
Przepis na korzenną herbatę z mlekiem
Jeśli z pieczenia piernika zostało trochę mieszanki przypraw, korzenna herbata świąteczna będzie idealnym pomysłem na wykorzystanie jej. Mogą to być starta laska cynamonu, imbir, gałka muszkatołowa, roztarte w moździerzu goździki. Mleko można zastąpić roślinnym odpowiednikiem.
Składniki
5 łyżeczek mocnej czarnej herbaty
4 łyżeczki zmielonych przypraw korzennych
1 łyżka startego jabłka
2 łyżki startej skórki z cytryny
500 ml wody
200 ml mleka
miód do smaku
Wszystkie składniki oprócz mleka i miodu wkładamy do garnka i gotujemy przez ok. 10 minut. Dolewamy mleko, mieszamy i chwilę podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Przelewamy do filiżanek albo grubych kubków i słodzimy miodem według uznania.