Kawa i Herbata miesiąca MAJ! Przez cały miesiąc kawa Pixel Dark Matter Espresso Peru Satipo Natural oraz herbatka owocowa poziomkowo-waniliowa taniej o 10%!
Świąteczna herbata już samym aromatem przywodzi na myśl święta - pachnie przyprawami korzennymi, najczęściej cynamonem i goździkami, pasuje do piernika i na rozgrzanie po długim spacerze. Wypróbuj nasze przepisy na herbatę świąteczną.
Przyprawy korzenne, jak cynamon, imbir, goździki, anyż, wanilia mają bardzo wyrazisty smak, dlatego najlepiej sprawdzają się w towarzystwie równie intensywnej, czarnej herbaty. Delikatniejsze nie będą wyczuwalne.
Warto pamiętać, że intensywność przypraw w dużym stopniu zniweluje smak herbaty, dlatego do takich naparów można z powodzeniem wykorzystać popularniejsze, tańsze mieszanki. Dobrze sprawdzą się indyjskie herbaty z Assam czy Dardżyling.
Ciepła herbata, zapach korzennych przypraw, słodycz pomarańczy z miodem - taka herbata najlepiej smakuje, gdy za oknem jest śnieg, a my siedzimy na wygodnej kanapie pod kocem. A gdy w powietrzu czuć zapach iglastego drzewka, można w ogóle nie wychodzić z domu.
Składniki
4 łyżeczki mocnej czarnej herbaty
3 gwiazdki anyżu
3 goździki
2 cm laski wanilii
5 cm laski cynamonu
pół pomarańczy
świeży rozmaryn
800 ml wody
miód do smaku
Do garnka wrzucamy herbatę i przyprawy korzenne. Zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 minut. W tym czasie do filiżanek wkładamy plastry pomarańczy i gałązki rozmarynu, a następnie dodajemy po 1,5 łyżeczki miodu. Odwar przecedzamy i przelewamy do filiżanek.
Mniej klasyczna wersja herbaty świątecznej, łączącej smak kompotu z suszonych owoców z przyprawami korzennymi. Owoce można wybrać dowolne, najlepiej jednak sprawdzi się mieszanka zawierająca wszystkiego po trochu - śliwki, rodzynki, gruszki, jabłka, morele, figi.
Składniki
4 łyżeczki czarnej herbaty
szklanka ulubionych suszonych owoców
1 laska cynamonu
5 goździków
700 ml wody
Do garnka wrzucamy suszone owoce, połamaną laskę cynamonu, goździki i dodajemy wodę. Gotujemy przez ok. 30 minut. Odławiamy goździki i cynamon, a owoce wyciągamy. Wsypujemy herbatę i gotujemy przez kolejne 10 minut. Do filiżanek wkładamy po kilka owoców, a następnie zalewamy przecedzonym naparem.
Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni jak świeży imbir. Nie każdy lubi jednak, gdy starte kawałki pływają w naparze, dlatego można przygotować go osobno i dodać do ulubionej herbaty razem z sokiem z cytryny i miodem.
Składniki
2 łyżeczki ulubionej czarnej herbaty
3 łyżeczki startego imbiru
4 łyżeczki soku z cytryny
400 ml wody
miód do smaku
Świeżo starty imbir zalewamy ok. 50 ml wrzącej wody i odstawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. W dzbanku przygotowujemy herbatę jak zwykle, 2 łyżeczki suszu łącząc z pozostałymi 350 ml wody. Gdy herbata się zaparzy, dodajemy do niej przecedzoną wodę z imbiru oraz sok z cytryny. Po przelaniu do filiżanek dodajemy miód według gustu.
Jeśli z pieczenia piernika zostało trochę mieszanki przypraw, korzenna herbata świąteczna będzie idealnym pomysłem na wykorzystanie jej. Mogą to być starta laska cynamonu, imbir, gałka muszkatołowa, roztarte w moździerzu goździki. Mleko można zastąpić roślinnym odpowiednikiem.
Składniki
5 łyżeczek mocnej czarnej herbaty
4 łyżeczki zmielonych przypraw korzennych
1 łyżka startego jabłka
2 łyżki startej skórki z cytryny
500 ml wody
200 ml mleka
miód do smaku
Wszystkie składniki oprócz mleka i miodu wkładamy do garnka i gotujemy przez ok. 10 minut. Dolewamy mleko, mieszamy i chwilę podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia. Przelewamy do filiżanek albo grubych kubków i słodzimy miodem według uznania.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.