Orzeźwiające napoje w upalny dzień pomogą nam stanąć na nogi i cieszyć się pogodą, a jednocześnie będą zdrowe. Wybierz mrożoną herbatę z owocami - bardzo łatwo przygotować ją samodzielnie, wystarczy mieć ulubioną herbatę, kilka kostek lodu i trochę owoców. Sprawdź nasze przepisy na mrożoną herbatę z arbuzem, truskawkami czy miętą i limonką.

Mrożona herbata na upał

Orzeźwienie przyda nam się w każdej sytuacji - bez względu na to, czy jesteśmy w pracy, opalamy się nad wodą czy siadamy wieczorem w ogródku, szukając wytchnienia. W upalne dni musimy pilnować nawodnienia organizmu. Trudno jednak przez cały dzień pić tylko wodę. 

Mrożona herbata wydaje się najlepszym i najzdrowszym rozwiązaniem - zawiera teinę, która pobudzi nas do działania, ale w wersji mrożonej - z lodem lub mrożonymi owocami - jednocześnie ochłodzi. Takie napoje powinniśmy pić regularnie, małymi łykami. 

W przeciwieństwie do słodzonych gazowanych napojów nasze napoje mogą nie zawierać cukru wcale lub niewielką ilość, by owoce puściły soki. Cały słodki smak pochodzić może z owoców, które jednocześnie są witaminowymi bombami. 

Sezonowe owoce najzdrowsze

Owoce najlepiej kupować, gdy jest na nie sezon. Dlaczego? Każda roślina ma swój cykl wzrostu. Potrzebuje określonych temperatur, ilości słońca i nawodnienia, by wydać najlepsze, najsmaczniejsze owoce. Wtedy też zawierają najwięcej witamin i mikroelementów, smak mają najpełniejszy i najsłodszy. Te hodowane w szklarniach mogą zawierać mniej witamin i mieć mniej intensywny smak.

Kiedy jest sezon na owoce?

Co roku pogoda nieco się zmienia, raz wiosna zaczyna się wcześniej, innym razem do połowy czerwca temperatury nie przekraczają 20 stopni C. Mimo to można mniej więcej określić, kiedy wypada sezon na poszczególne owoce. Choć zdarzają się takie lata, że np. truskawki dostępne są tylko przez dwa tygodnie. 

Trzeba też pamiętać, że w niektórych regionach Polski owoce mają wcześniej lepsze warunki do wzrostu, w innych - później. Najlepiej o dostępność lokalnych sezonowych owoców pytać na zaprzyjaźnionym stoisku na bazarku.

Co do zasady, sezon na wybrane owoce wygląda następująco:

  • agrest - od maja do września

  • arbuz - od maja do sierpnia

  • aronia - od sierpnia do października

  • borówka amerykańska - od lipca do września

  • czereśnia - od czerwca do września

  • czerwona porzeczka - od czerwca do września

  • jagoda - od lipca do września

  • jeżyna - od sierpnia do września

  • malina - od czerwca do września

  • czarny bez - od sierpnia do października

  • truskawka - od czerwca do sierpnia

  • winogrono - od września do października

  • wiśnia - od lipca do września

Mrożone herbaty z owocami - przepisy

Poniższe przepisy potraktuj jak propozycje czy inspiracje. Jeśli uwielbiasz jakiś owoc, nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć go więcej. Jeśli na bazarku skończyły się truskawki, wybierz maliny. Kombinuj tak, by smakowało. W końcu to jest najważniejsze.

Przepis na arbuzową mrożoną herbatę

W upalny dzień ta herbata mrożona nie tylko ugasi pragnienie, ale także doskonale nawodni. Przygotowanie najlepiej zacząć dzień wcześniej. Warto wybrać arbuza bez pestek, by sprawniej przygotować napój.

Składniki

  • 4 łyżeczki ulubionej czarnej herbaty

  • 400 ml wody

  • 1 średniej wielkości arbuz

  • pół cytryny 

Pół arbuza kroimy w kostkę i mrozimy. Pozostałą część odkładamy do lodówki, aż kostki się zamrożą, najlepiej zrobić to na noc.

Następnego dnia zaparzamy 4 łyżeczki herbaty w 400 ml gorącej wody. Po 3 minutach oddzielamy liście i odstawiamy napar do przestudzenia. Arbuza z lodówki obieramy ze skóry i miksujemy miąższ w blenderze. Przekładamy go do dużego dzbanka, dodajemy cytrynę pokrojoną w plastry oraz zamrożone kawałki arbuza. Całość zalewamy herbatą, delikatnie mieszamy i od razu podajemy. 

Zielona mrożona herbata z truskawkami - przepis

Szybka w przygotowaniu, orzeźwiająca herbata, która nie wymaga wcześniejszego przygotowania. Cukier przyspiesza puszczanie soków i osładza nieco napój, ale można go pominąć.

Składniki

  • łyżeczka ulubionej zielonej herbaty

  • 100 ml wody

  • 100 ml wody gazowanej

  • 6 truskawek

  • pół łyżeczki trzcinowego cukru

  • 3 kostki lodu

  • kilka listków melisy

Zieloną herbatę zaparz w 100 ml wody o temperaturze ok. 80 stopni C. Po 3 minutach oddziel liście i odstaw napar do przestudzenia. W wysokiej szklance rozgnieć 2 truskawki z cukrem. Dodaj pozostałe owoce pokrojone w ćwiartki, liście melisy, kostki lodu. Dodaj przestudzoną herbatę i uzupełnij woda gazowaną. 

Orzeźwiająca miętowa mrożona herbata

Czy jest coś, co bardziej kojarzy się z chłodzeniem i orzeźwieniem, niż mięta? W upalny dzień herbata z liśćmi mięty i limonką, podawana z kostkami lodu, postawi na nogi i da siłę do działania. 

Składniki

  • 2 łyżeczki ulubionej czarnej herbaty 

  • 100 ml wody

  • 200 ml wody gazowanej

  • pół limonki

  • garść liści mięty

  • pół łyżeczki cukru trzcinowego

  • 3 kostki lodu

2 łyżeczki herbaty zaparzamy 100 ml wody. Po zaparzeniu odlewamy napar i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie umytą połówkę limonki kroimy na 4 części, wrzucamy do wysokiej szklanki razem z miętą i cukrem i ugniatamy, aż puszczą soki. Dodajemy kostki lodu, przestudzony napar i uzupełniamy wodą gazowaną.