Nic tak nie gasi pragnienia w upalny dzień, jak mrożona herbata. Ponieważ nawodnienie jest bardzo ważne latem, a owoce dostarczają witamin, napoje można pić właściwie bez ograniczeń. Warto tylko uważać, by nie przesadzić z ilością lodu. Polecamy nasze sprawdzone przepisy na pyszne, mrożone herbaty.

                                   

 

Zdrowa wersja iced tea, czyli domowa mrożona herbata

Składniki:

  • 2 łyżeczki herbaty earl grey

  • 200 ml wody

  • pół brzoskwini

  • 1 łyżka miodu

  • lód

Przygotowanie

Herbatę zalewamy 200 ml gorącej wody i odstawiamy na 3 minuty. Po tym czasie oddzielamy liście i odstawiamy napar. Gdy trochę przestygnie, dodajemy miód i mieszamy. Do wysokiej szklanki wkładamy kilka kostek lodu, na nie brzoskwinię pokrojoną w plastry. Całość zalewamy naparem z miodem.

 

Mrożona herbata z owocami leśnymi


Składniki:

  • 1 łyżeczka czarnej herbaty

  • 200 ml wody

  • garść owoców leśnych

  • lód

Przygotowanie

Herbatę przygotowujemy jak zazwyczaj - 1 łyżeczkę suszu zalewamy 200 ml wody i zaparzamy przez 3 minuty. Napar odstawiamy do ostudzenia. W blenderze miksujemy 2-3 kostki lodu, a następnie dodajemy owoce i ustawiamy blender na najsłabsze obroty, żeby z owoców zostały przynajmniej drobne cząstki (w wersji biurowej można ugnieść owoce widelcem i dodać do nich całe kostki lodu). Lód z owocami przekładamy do szklanki i dolewamy wystudzoną herbatę.

 

Mrożona herbata z miętą na orzeźwienie


Składniki

  • 7 łyżeczek czarnej herbaty

  • 600 ml wody

  • 1 łyżeczka białego cukru

  • garść świeżej mięty

  • lód

Przygotowanie

Przygotuj lód z herbaty - 7 łyżeczek suszu zalej 500 ml gorącej wody. Zaparzaj przez 5 min, oddziel liście od naparu i odstaw go, by wystygł. Przelej esencję do woreczków lub pojemników na lód i włóż do zamrażalnika na kilka godzin.
Świeżo zerwaną miętę oraz cukier zalej 100 ml gorącej wody i zaparzaj przez 10 minut, a następnie odcedź napar. W blenderze zmiksuj kilka kostek zamrożonej herbacianej esencji. Do szklanki przelej napar z mięty z cukrem oraz zblendowany lód.

Zielona mrożona herbata z truskawkami


Składniki:

  • 1 łyżeczka zielonej herbaty

  • 200 ml wody

  • 4-6 truskawek

  • lód

Przygotowanie

Zieloną herbatę zalej 200 ml wody o temperaturze ok. 80 stopni Celsjusza i zaparzaj przez 3 minuty. Wyjmij liście i pozostaw napar do wystudzenia. Kilka kostek lodu zmiksuj w blenderze, dodaj do niego truskawki i zmiksuj ponownie na małych obrotach. Przełóż mieszankę do wysokiej szklanki i dolej ostudzony napar. 

Delikatna mrożona herbata z morelami


Składniki:

  • 2 łyżeczki białej herbaty

  • 200 ml wody

  • 2 dojrzałe morele

  • lód

Przygotowanie

2 łyżeczki herbaty należy zalać 200 ml wody o temperaturze pomiędzy 50 a 70 stopni Celsjusza, zależnie od wybranego gatunku. Parzenie powinno trwać do 5 minut, po tym czasie oddzielamy napar od liści i odstawiamy do ostudzenia.

Morele należy umyć i usunąć z nich pestki. 2-3 kostki lodu miksujemy w blenderze, następnie dodajemy owoce i ponownie miksujemy, teraz na najniższych obrotach. Jeśli nie korzystamy z blendera, skórkę należy oddzielić i pokroić ją osobno, a miąższ zmiażdżyć widelcem. Lód wraz z owocami wkładamy do szklanki i dolewamy napar.