Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: [email protected]. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: [email protected]. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
[url] => pawel-malkowski
[foto_id] => 11227
)
1
Nic tak nie gasi pragnienia w upalny dzień, jak mrożona herbata. Ponieważ nawodnienie jest bardzo ważne latem, a owoce dostarczają witamin, napoje można pić właściwie bez ograniczeń. Warto tylko uważać, by nie przesadzić z ilością lodu. Polecamy nasze sprawdzone przepisy na pyszne, mrożone herbaty.
Zdrowa wersja iced tea, czyli domowa mrożona herbata
Składniki:
2 łyżeczki herbaty earl grey
200 ml wody
pół brzoskwini
1 łyżka miodu
lód
Przygotowanie
Herbatę zalewamy 200 ml gorącej wody i odstawiamy na 3 minuty. Po tym czasie oddzielamy liście i odstawiamy napar. Gdy trochę przestygnie, dodajemy miód i mieszamy. Do wysokiej szklanki wkładamy kilka kostek lodu, na nie brzoskwinię pokrojoną w plastry. Całość zalewamy naparem z miodem.
Mrożona herbata z owocami leśnymi
Składniki:
1 łyżeczka czarnej herbaty
200 ml wody
garść owoców leśnych
lód
Przygotowanie
Herbatę przygotowujemy jak zazwyczaj - 1 łyżeczkę suszu zalewamy 200 ml wody i zaparzamy przez 3 minuty. Napar odstawiamy do ostudzenia. W blenderze miksujemy 2-3 kostki lodu, a następnie dodajemy owoce i ustawiamy blender na najsłabsze obroty, żeby z owoców zostały przynajmniej drobne cząstki (w wersji biurowej można ugnieść owoce widelcem i dodać do nich całe kostki lodu). Lód z owocami przekładamy do szklanki i dolewamy wystudzoną herbatę.
Mrożona herbata z miętą na orzeźwienie
Składniki
7 łyżeczek czarnej herbaty
600 ml wody
1 łyżeczka białego cukru
garść świeżej mięty
lód
Przygotowanie
Przygotuj lód z herbaty - 7 łyżeczek suszu zalej 500 ml gorącej wody. Zaparzaj przez 5 min, oddziel liście od naparu i odstaw go, by wystygł. Przelej esencję do woreczków lub pojemników na lód i włóż do zamrażalnika na kilka godzin. Świeżo zerwaną miętę oraz cukier zalej 100 ml gorącej wody i zaparzaj przez 10 minut, a następnie odcedź napar. W blenderze zmiksuj kilka kostek zamrożonej herbacianej esencji. Do szklanki przelej napar z mięty z cukrem oraz zblendowany lód.
Zielona mrożona herbata z truskawkami
Składniki:
1 łyżeczka zielonej herbaty
200 ml wody
4-6 truskawek
lód
Przygotowanie
Zieloną herbatę zalej 200 ml wody o temperaturze ok. 80 stopni Celsjusza i zaparzaj przez 3 minuty. Wyjmij liście i pozostaw napar do wystudzenia. Kilka kostek lodu zmiksuj w blenderze, dodaj do niego truskawki i zmiksuj ponownie na małych obrotach. Przełóż mieszankę do wysokiej szklanki i dolej ostudzony napar.
Delikatna mrożona herbata z morelami
Składniki:
2 łyżeczki białej herbaty
200 ml wody
2 dojrzałe morele
lód
Przygotowanie
2 łyżeczki herbaty należy zalać 200 ml wody o temperaturze pomiędzy 50 a 70 stopni Celsjusza, zależnie od wybranego gatunku. Parzenie powinno trwać do 5 minut, po tym czasie oddzielamy napar od liści i odstawiamy do ostudzenia.
Morele należy umyć i usunąć z nich pestki. 2-3 kostki lodu miksujemy w blenderze, następnie dodajemy owoce i ponownie miksujemy, teraz na najniższych obrotach. Jeśli nie korzystamy z blendera, skórkę należy oddzielić i pokroić ją osobno, a miąższ zmiażdżyć widelcem. Lód wraz z owocami wkładamy do szklanki i dolewamy napar.
Tagi:przepisyherbataupałorzeźwieniemrożona
Array
(
[id] => 798
[autor] => 27
[tytul] => Herbata mrożona - przepisy na orzeźwiającą herbatę czarną, zieloną i białą z owocami
[tekst] =>
Nic tak nie gasi pragnienia w upalny dzień, jak mrożona herbata. Ponieważ nawodnienie jest bardzo ważne latem, a owoce dostarczają witamin, napoje można pić właściwie bez ograniczeń. Warto tylko uważać, by nie przesadzić z ilością lodu. Polecamy nasze sprawdzone przepisy na pyszne, mrożone herbaty.
Zdrowa wersja iced tea, czyli domowa mrożona herbata
Składniki:
2 łyżeczki herbaty earl grey
200 ml wody
pół brzoskwini
1 łyżka miodu
lód
Przygotowanie
Herbatę zalewamy 200 ml gorącej wody i odstawiamy na 3 minuty. Po tym czasie oddzielamy liście i odstawiamy napar. Gdy trochę przestygnie, dodajemy miód i mieszamy. Do wysokiej szklanki wkładamy kilka kostek lodu, na nie brzoskwinię pokrojoną w plastry. Całość zalewamy naparem z miodem.
Mrożona herbata z owocami leśnymi
Składniki:
1 łyżeczka czarnej herbaty
200 ml wody
garść owoców leśnych
lód
Przygotowanie
Herbatę przygotowujemy jak zazwyczaj - 1 łyżeczkę suszu zalewamy 200 ml wody i zaparzamy przez 3 minuty. Napar odstawiamy do ostudzenia. W blenderze miksujemy 2-3 kostki lodu, a następnie dodajemy owoce i ustawiamy blender na najsłabsze obroty, żeby z owoców zostały przynajmniej drobne cząstki (w wersji biurowej można ugnieść owoce widelcem i dodać do nich całe kostki lodu). Lód z owocami przekładamy do szklanki i dolewamy wystudzoną herbatę.
Mrożona herbata z miętą na orzeźwienie
Składniki
7 łyżeczek czarnej herbaty
600 ml wody
1 łyżeczka białego cukru
garść świeżej mięty
lód
Przygotowanie
Przygotuj lód z herbaty - 7 łyżeczek suszu zalej 500 ml gorącej wody. Zaparzaj przez 5 min, oddziel liście od naparu i odstaw go, by wystygł. Przelej esencję do woreczków lub pojemników na lód i włóż do zamrażalnika na kilka godzin. Świeżo zerwaną miętę oraz cukier zalej 100 ml gorącej wody i zaparzaj przez 10 minut, a następnie odcedź napar. W blenderze zmiksuj kilka kostek zamrożonej herbacianej esencji. Do szklanki przelej napar z mięty z cukrem oraz zblendowany lód.
Zielona mrożona herbata z truskawkami
Składniki:
1 łyżeczka zielonej herbaty
200 ml wody
4-6 truskawek
lód
Przygotowanie
Zieloną herbatę zalej 200 ml wody o temperaturze ok. 80 stopni Celsjusza i zaparzaj przez 3 minuty. Wyjmij liście i pozostaw napar do wystudzenia. Kilka kostek lodu zmiksuj w blenderze, dodaj do niego truskawki i zmiksuj ponownie na małych obrotach. Przełóż mieszankę do wysokiej szklanki i dolej ostudzony napar.
Delikatna mrożona herbata z morelami
Składniki:
2 łyżeczki białej herbaty
200 ml wody
2 dojrzałe morele
lód
Przygotowanie
2 łyżeczki herbaty należy zalać 200 ml wody o temperaturze pomiędzy 50 a 70 stopni Celsjusza, zależnie od wybranego gatunku. Parzenie powinno trwać do 5 minut, po tym czasie oddzielamy napar od liści i odstawiamy do ostudzenia.
Morele należy umyć i usunąć z nich pestki. 2-3 kostki lodu miksujemy w blenderze, następnie dodajemy owoce i ponownie miksujemy, teraz na najniższych obrotach. Jeśli nie korzystamy z blendera, skórkę należy oddzielić i pokroić ją osobno, a miąższ zmiażdżyć widelcem. Lód wraz z owocami wkładamy do szklanki i dolewamy napar.
[data] => 2019-06-11 16:28:52
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => herbata-mrozona
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 2
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[data_zmiany] => 2019-06-11 16:28:52
[foto_id] => 11429
[keywords] => herbata, mrożona, upał, przpisy
[opis] => Nic tak nie gasi pragnienia w upalny dzień, jak mrożona herbata. Ponieważ nawodnienie jest bardzo ważne latem, a owoce dostarczają witamin, napoje można pić właściwie bez ograniczeń. Warto tylko uważać, by nie przesadzić z ilością lodu. Polecamy nasze sprawdzone przepisy na pyszne, mrożone herbaty.
[title] => Herbata mrożona - przepisy na orzeźwiającą herbatę czarną, zieloną i białą z owocami
[desc] => Nic tak nie gasi pragnienia w upalny dzień, jak mrożona herbata. Ponieważ nawodnienie jest bardzo ważne latem, a owoce dostarczają witamin, napoje można pić właściwie bez ograniczeń. Warto tylko uważać, by nie przesadzić z ilością lodu. Polecamy nasze sprawdzone przepisy na pyszne, mrożone herbaty.
[kategorie] => 197
[powiazane] => 619,634,668
[powiazane_kategorie] => Array
(
[0] => Array
(
[id] => 194
[rodzic] => 192
[nazwa] => Herbata zielona
[old_id] =>
[widoczna] => 1
[znizka] => 0
[aktywna] => 0
[lft] => 249
[rgt] => 250
[sciezka] => 192;194
[kolejnosc] => 2
[id_w_google] => 0
[lprod_pokaz] => 10
[ukryj_kat_admin] => 0
[url] => herbata-zielona
[foto_id] => 12148
[link] => /kategoria/194/herbata-zielona
)
[1] => Array
(
[id] => 195
[rodzic] => 192
[nazwa] => Herbata czarna
[old_id] =>
[widoczna] => 1
[znizka] => 0
[aktywna] => 0
[lft] => 233
[rgt] => 234
[sciezka] => 192;195
[kolejnosc] => 1
[id_w_google] => 0
[lprod_pokaz] => 10
[ukryj_kat_admin] => 0
[url] => herbata-czarna
[foto_id] => 12143
[link] => /kategoria/195/herbata-czarna
)
[2] => Array
(
[id] => 197
[rodzic] => 192
[nazwa] => Herbata biała
[old_id] =>
[widoczna] => 1
[znizka] => 0
[aktywna] => 0
[lft] => 231
[rgt] => 232
[sciezka] => 192;197
[kolejnosc] => 4
[id_w_google] => 0
[lprod_pokaz] => 10
[ukryj_kat_admin] => 0
[url] => herbata-biala
[foto_id] => 12142
[link] => /kategoria/197/herbata-biala
)
)
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => przepisy
[nazwa_url] => przepisy
)
[1] => Array
(
[nazwa] => herbata
[nazwa_url] => herbata
)
[2] => Array
(
[nazwa] => upał
[nazwa_url] => upal
)
[3] => Array
(
[nazwa] => orzeźwienie
[nazwa_url] => orzezwienie
)
[4] => Array
(
[nazwa] => mrożona
[nazwa_url] => mrozona
)
)
)
1