Koktajle z herbatą doskonale gaszą pragnienie i dostarczają nam mnóstwo witamin. Można przygotować je zamiast klasycznego śniadania lub ciepłego obiadu w upalny dzień. Jakie herbaty do koktajlu można wykorzystać i z czym je łączyć? Sprawdź przepisy na koktajle z herbatą i jogurtem lub w wersji wegańskiej. 

W upalny dzień szkoda marnować czas na gotowanie. Zresztą, im cieplej, tym mniejszy mamy apetyt. Co jeść jednak trzeba - proponujemy chłodzące i pełne witamin koktajle z herbatą, również w wersji wegańskiej. Można pić je przez cały dzień, dostarczając organizmowi niezbędnych składników i jednocześnie odpowiednio się nawadniając. Przy okazji herbata postawi nas na nogi i pomoże skoncentrować się na zadaniach, gdy rozprasza dosłownie każdy promień słońca. 

Jaka herbata na koktajl?

Właściwie każda herbata może dobrze sprawdzić się jako baza lub jeden ze składników koktajlu. Ważne jest dobranie do niej właściwych dodatków - owoców, warzyw, innych napojów, nabiału czy przypraw, aby stworzyć ciekawą, smaczną i zdrową kompozycję. Nie bójmy się eksperymentować i mieszać składników, które pozornie do siebie nie pasują. 

Przepisy na chłodzące koktajle z herbatą

Przedstawiamy poniżej kilka propozycji na ciekawe koktajle z herbatą czarną, zieloną, czerwoną, a nawet owocową dla dzieci i kobiet w ciąży. Niektóre przepisy zawierają jogurt, który można zamienić na wegański produkt lub ulubione roślinne mleko. Zmieni się nieco konsystencja i smak koktajlu, ale to poszukiwanie ulubionych kompozycji sprawia mnóstwo radości. 

Każdy koktajl można podać z lodem, aby lepiej schłodzić się w upalny dzień, ale wtedy ryzykujemy zbytnie rozcieńczenie koktajlu z herbatą. Lepszym pomysłem jest zamrożenie wcześniej któregoś ze składników. Doskonale nadają się do tego pokrojone w kostkę lub drobne owoce. Jeśli chcemy zabrać ze sobą koktajl “na wynos”, warto wykorzystać do tego termos lub kubek termiczny, który dłużej utrzyma niską temperaturę.

Koktajl z czarną herbatą, burakiem i pomarańczą

Intensywny koktajl dla fanów smaku buraka, przełamany pomarańczą. Herbatę warto wybrać mocniejszą.

Składniki:

  • 2 łyżeczki ulubionej czarnej herbaty

  • 300 ml wody

  • 1 mały burak

  • 1 średnia pomarańcza

  • lód

2 łyżeczki czarnej herbaty (np. cejlońskiej) zalewamy 300 ml gorącej wody i parzymy przez 5 minut. Po odcedzeniu odstawiamy do wystygnięcia. W sokowirówce wyciskamy sok z buraka i z pomarańczy. Gdy herbata wystygnie, łączymy składniki w większym dzbanku i podajemy z lodem.

Koktajl z czarną herbatą i ananasem zamiast śniadania

Propozycja dla tych, którzy rano nie mają apetytu, ale chętnie wezmą coś na wynos. Koktajl z herbatą i ananasem pobudzi organizm do działania.

Składniki:

  • 2 łyżeczki czarnej herbaty

  • 300 ml wody

  • pół świeżego ananasa 

  • pół szklanki natki pietruszki

Herbatę zaparzamy przez 3 minuty w proporcji 2 łyżeczki suszu na 300 ml wody i odlewamy napar do wystygnięcia. W tym czasie obieramy ananasa, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera, dorzucamy ok. pół szklanki natki z pietruszki i zalewamy przestudzoną herbatą. Miksujemy na gładką masę, przelewamy do bidonu i zabieramy ze sobą zamiast śniadania.

Koktajl z zieloną herbatą, jabłkiem i bananem

Przygotowanie tego koktajlu zajmie chwilę, ale jeden składnik warto przygotować kilka godzin wcześniej. Mrożony banan dobrze schłodzi koktajl bez rozcieńczania go lodem.

Składniki:

  • 1 łyżeczka zielonej herbaty

  • 200 ml wody

  • 1 jabłko

  • 1 mało dojrzały banan

  • pół szklanki mleka ryżowego

Banana obieramy, kroimy na kawałki i mrozimy, najlepiej przez całą noc. Herbatę zaparzamy przez 4 minuty, po tym czasie odlewamy napar i odstawiamy do wystygnięcia. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i wrzucamy do blendera. Dodajemy mrożonego banana, wlewamy mleko ryżowe i ostudzoną herbatę. Miksujemy i od razu podajemy. 

Koktajl z zieloną herbatą, jogurtem i pomarańczą

Śniadanie i poranna herbata w jednym. Można zabrać ze sobą jako drugie śniadanie, ale warto przechowywać w lodówce. 

Składniki:

  • 1 łyżeczka ulubionej zielonej herbaty

  • 200 ml wody

  • 2 łyżki gęstego jogurtu

  • 1 pomarańcza

  • 1 jabłko

  • 2 łyżki natki pietruszki

Herbatę zaparzamy jak zwykle - łyżeczkę suszu zalewamy 200 ml wody o temperaturze 80 st. Celsjusza. Po 3 minutach odcedzamy napar. Gdy wystygnie, przelewamy do blendera. W międzyczasie obieramy pomarańcze, usuwamy ewentualne pestki, z jabłka usuwamy gniazdo nasienne. Wszystkie składniki dodajemy do herbaty w blenderze i miksujemy. Podajemy od razu do picia lub przechowujemy w lodówce. Przed podaniem trzeba zamieszać składniki.

Koktajl z czerwonej herbaty pu-erh, grejpfruta i imbiru

Pożywny i jednocześnie wspomagający odchudzanie koktajl, który doda energii.

Składniki:

  • 1 łyżka czerwonej herbaty pu-erh

  • 200 wody

  • pół grejpfruta

  • 1 łyżeczka soku z imbiru

  • 4 łyżki gęstego jogurtu

  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego

Ścieramy imbir na tarce na najmniejszych oczkach i odstawiamy. Herbatę zaparzamy, zalewając łyżkę suszu 200 ml gorącej wody. Po 5 minutach odcedzamy napar i odstawiamy do przestygnięcia. Obieramy grejpfruta, usuwamy pestki. Do blendera wsypujemy siemię lniane, dodajemy jogurt, grejpfruta, ostudzoną herbatę i sok z imbiru, który zbieramy uciskając łyżeczką. Blendujemy i podajemy do picia. 

Koktajl owocowy z herbatą

Ten koktajl nie zawiera teiny, ponieważ w składzie jest wyłącznie herbatka owocowa, dlatego może być bezpiecznie podawany zarówno dzieciom, osobom starszym, jak i kobietom w ciąży.

Składniki:

  • 2 łyżeczki ulubionej owocowej mieszanki herbat

  • 200 ml wody

  • 500 ml wody gazowanej

  • szklanka owoców

  • lód

2 łyżeczki owocowej herbatki zalewamy 200 ml gorącej wody. Po zaparzeniu odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Dowolne owoce, np. borówki, maliny, arbuz, pomarańczę, jabłko, kroimy na małe kawałki. Na tę ilość wystarczy ok. 1 szklanki owoców. Do dużego dzbanka wrzucamy lód, owoce, zalewamy ostudzoną herbatą i uzupełniamy gazowaną wodą. Delikatnie mieszamy i przelewamy do wysokich szklanek.