Afrykańska maska w naszym logo nie jest przypadkowa! Chcesz poznać tajemnicę?
Zobacz nasz szamański komiks i spróbuj naszych Magicznych Ziarenek.

Świeżo Palona
Odmiany kawy, czyli od Typica przez Bourbon po Pacas

Odmiany kawy, czyli od Typica przez Bourbon po Pacas

TYPICA
Typica to pierwotna odmiana kawy Arabica. Na początku XVI wieku trafiła z Jemenu do Azji, a po 1720 r. na Karaiby oraz do Ameryki Łacińskiej.

BOURBON
Około 1715 r. odmiana ta trafiła z Jemenu na wyspę Reunion (dawniej zwaną wyspą Bourbon), a następnie do Ameryki Łacińskiej i Afryki Wschodniej. Bourbon charakteryzuje się dosyć zwartą budową i rośnie pionowo, wytwarzając wiśnie o czerwonych i żółtych owocach, z których powstaje kawa o wyśmienitym smaku i jakości.

MUNDO NOVO
Naturalna krzyżówka Sumatry (Typica) i czerwonej odmiany Bourbon odkryta w 1931 r. w Sao Paolo. Wyróżnia się dynamicznym wzrostem i wysoką produktywnością.

CATUAI
Naturalna krzyżówka odmian Caturra i Mundo Novo (która sama jest krzyżówką odmian Typica i czerwony Bourbon, odkrytą w 1931 r. w Sao Paolo), stworzona w 1949 r. w Brazylii. Wyróżnia się zwartym wzrostem, a powstała z tej odmiany kawa charakteryzuje się wyższą jakością niż Caturra.

CATUCAI
Catucai to krzyżówka odmian Icatu i Catuai o żółtych lub czerwonych ziarnach. Wyróżnia się wysoką wytrzymałością, odpornością na rdzę liści, dynamicznym wzrostem oraz wysoką produktywnością. Zarówno żółte, jak i czerwone odmiany Catucai są niewielkie pod względem wzrostu, przy czym drzewka odmiany czerwonej są nieco wyższe. Odmiana ta dobrze sprawdza się w rejonach narażonych na umiarkowane niedobory wody.

CATURRA
Odmiana Caturra została odkryta w Brazylii w 1935 r. i jest dającą większe plony mutacją odmiany Bourbon. W porównaniu z Bourbonem, drzewka Caturry są bardziej zwarte i często uznaje się je za odmianę karłowatą. Aktualnie Caturra występuje nieco rzadziej w Brazylii, częściej zaś w Kolumbii, Kostaryce i Nikaragui. Wytwarzana z tych ziaren kawa, w porównaniu z odmianą Bourbon, charakteryzuje się lekką kwasowością, niską lub umiarkowaną intensywnością smaku oraz nieco niższym poziomem słodkości i przejrzystości.

CATIMOR
Wybór ziaren z naturalnych krzyżówek odmian Caturra/Catuai i Hibrido de Timor (która rozwinęła się prawdopodobnie z naturalnej krzyżówki odmian Arabica i Robusta). Catimor charakteryzuje się zwartym wzrostem jak Caturra oraz wysoką odpornością na choroby, podobnie jak Robusta. Kawa powstała z tych ziaren ma zwykle niższą jakość w porównaniu z innymi odmianami, głównie z powodu oddziaływania Robusty w szczepie Hibrido de Timor.

ICATU
Wybór ziaren powstałych ze skrzyżowania Robusty z Arabicą (Bourbon), po którym nastąpiło krzyżowanie wsteczne do Mundo Novo. Icatu wyróżnia się większą odpornością na rdzę liści, dużą wydajnością i wysoką jakością.

LIMU, SIDAMO, YIRGACHEFFE
Wysokiej jakości kawy różnego pochodzenia, wywodzące się odpowiednio z etiopskich regionów Kefa, Sidamo i Yirga Cheffe (który jest podregionem Sidamo). Ich nazwy odnoszą się do miejsc pochodzenia, a nie do osobnych odmian uprawnych.

MARAGOGYPE
Maragogype, nazywana również "słoniowymi ziarnami", jest mutacją odmiany Typica. Dobrze uprawia się na dużych wysokościach i wytwarza bardzo duże ziarna. Występuje powszechnie w Brazylii i Ameryce Środkowej.

PACAMARA
Pacamara jest hybrydą odmian Pacas i Maragogype, wywodzącą się prawdopodobnie z Salwadoru. Rośliny te charakteryzują się zwykle niską produktywnością i wytwarzają sporej wielkości ziarna.

PACAS
Podobna do Caturry mutacja czerwonej odmiany Bourbona, odnaleziona w 1909 r. w Salwadorze.

Tagi: , odmiany kawy, odmiany, typica, bourbon, mundo novo, catuai, catucai, caturra, catimor, sidamo, MARAGOGYPE, pacamara

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz



Powiązane produkty

Zobacz pokrewne wpisy z naszego bloga


5 powodów dla których warto u nas kupować