TYPICA
Typica to pierwotna odmiana kawy Arabica. Na początku XVI wieku trafiła z Jemenu do Azji, a po 1720 r. na Karaiby oraz do Ameryki Łacińskiej.

BOURBON
Około 1715 r. odmiana ta trafiła z Jemenu na wyspę Reunion (dawniej zwaną wyspą Bourbon), a następnie do Ameryki Łacińskiej i Afryki Wschodniej. Bourbon charakteryzuje się dosyć zwartą budową i rośnie pionowo, wytwarzając wiśnie o czerwonych i żółtych owocach, z których powstaje kawa o wyśmienitym smaku i jakości.

MUNDO NOVO
Naturalna krzyżówka Sumatry (Typica) i czerwonej odmiany Bourbon odkryta w 1931 r. w Sao Paolo. Wyróżnia się dynamicznym wzrostem i wysoką produktywnością.

CATUAI
Naturalna krzyżówka odmian Caturra i Mundo Novo (która sama jest krzyżówką odmian Typica i czerwony Bourbon, odkrytą w 1931 r. w Sao Paolo), stworzona w 1949 r. w Brazylii. Wyróżnia się zwartym wzrostem, a powstała z tej odmiany kawa charakteryzuje się wyższą jakością niż Caturra.

CATUCAI
Catucai to krzyżówka odmian Icatu i Catuai o żółtych lub czerwonych ziarnach. Wyróżnia się wysoką wytrzymałością, odpornością na rdzę liści, dynamicznym wzrostem oraz wysoką produktywnością. Zarówno żółte, jak i czerwone odmiany Catucai są niewielkie pod względem wzrostu, przy czym drzewka odmiany czerwonej są nieco wyższe. Odmiana ta dobrze sprawdza się w rejonach narażonych na umiarkowane niedobory wody.

CATURRA
Odmiana Caturra została odkryta w Brazylii w 1935 r. i jest dającą większe plony mutacją odmiany Bourbon. W porównaniu z Bourbonem, drzewka Caturry są bardziej zwarte i często uznaje się je za odmianę karłowatą. Aktualnie Caturra występuje nieco rzadziej w Brazylii, częściej zaś w Kolumbii, Kostaryce i Nikaragui. Wytwarzana z tych ziaren kawa, w porównaniu z odmianą Bourbon, charakteryzuje się lekką kwasowością, niską lub umiarkowaną intensywnością smaku oraz nieco niższym poziomem słodkości i przejrzystości.

CATIMOR
Wybór ziaren z naturalnych krzyżówek odmian Caturra/Catuai i Hibrido de Timor (która rozwinęła się prawdopodobnie z naturalnej krzyżówki odmian Arabica i Robusta). Catimor charakteryzuje się zwartym wzrostem jak Caturra oraz wysoką odpornością na choroby, podobnie jak Robusta. Kawa powstała z tych ziaren ma zwykle niższą jakość w porównaniu z innymi odmianami, głównie z powodu oddziaływania Robusty w szczepie Hibrido de Timor.

ICATU
Wybór ziaren powstałych ze skrzyżowania Robusty z Arabicą (Bourbon), po którym nastąpiło krzyżowanie wsteczne do Mundo Novo. Icatu wyróżnia się większą odpornością na rdzę liści, dużą wydajnością i wysoką jakością.

LIMU, SIDAMO, YIRGACHEFFE
Wysokiej jakości kawy różnego pochodzenia, wywodzące się odpowiednio z etiopskich regionów Kefa, Sidamo i Yirga Cheffe (który jest podregionem Sidamo). Ich nazwy odnoszą się do miejsc pochodzenia, a nie do osobnych odmian uprawnych.

MARAGOGYPE
Maragogype, nazywana również "słoniowymi ziarnami", jest mutacją odmiany Typica. Dobrze uprawia się na dużych wysokościach i wytwarza bardzo duże ziarna. Występuje powszechnie w Brazylii i Ameryce Środkowej.

PACAMARA
Pacamara jest hybrydą odmian Pacas i Maragogype, wywodzącą się prawdopodobnie z Salwadoru. Rośliny te charakteryzują się zwykle niską produktywnością i wytwarzają sporej wielkości ziarna.

PACAS
Podobna do Caturry mutacja czerwonej odmiany Bourbona, odnaleziona w 1909 r. w Salwadorze.