Pacamara jest hybrydą odmian Pacas i Maragogype, wywodzącą się z Salwadoru. Rośliny te charakteryzują się zwykle niską produktywnością i wytwarzają sporej wielkości ziarna.
Pozyskane w ten sposób ziarna są bardzo wysokiej jakości. W filiżance gotowego naparu da się wyczuć nuty kwiatów i cytrusów, które idealnie zbalansowane tworzą wyśmienity profil w filiżance ziaren tej odmiany.
Historia:
Odmiana wywodzi się z Salwadoru, gdzie w 1958 r. została stworzona w Salvadoran Institute for Coffee Research (ISIC). Dopiero jednak w latach 80. stała się powszechnie dostępna dla plantatorów.
Celem stworzenia tej odmiany było połączenie tego, co najlepsze, w odmianach Pacas i Maragogype. Nawet nazwa nowej odmiany jest hybrydą starych nazw: PACA-MARA. Efekt? Kawa na bazie odmiany Pacamara od lat dominuje w konkursach jakości i smaku.
Charakterystyka:
- wielkość ziaren: bardzo duże
- kolor końcówek listków: zielone i brązowe
- wzrost: kompaktowy
- wydajność: dobra
- podatna na choroby liści, ziaren oraz na nicienie
Optymalna wysokość uprawy:
- 5°N to 5°S: >1600 m
- 5–15°N i 5–15°S: >1300 m
- >15°N i >15°S: >1000 m