Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.
Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.
[url] => marta-daszkiewicz [foto_id] => 11223 ) 1Pacamara jest hybrydą odmian Pacas i Maragogype, wywodzącą się z Salwadoru. Rośliny te charakteryzują się zwykle niską produktywnością i wytwarzają sporej wielkości ziarna.
Pozyskane w ten sposób ziarna są bardzo wysokiej jakości. W filiżance gotowego naparu da się wyczuć nuty kwiatów i cytrusów, które idealnie zbalansowane tworzą wyśmienity profil w filiżance ziaren tej odmiany.
Odmiana wywodzi się z Salwadoru, gdzie w 1958 r. została stworzona w Salvadoran Institute for Coffee Research (ISIC). Dopiero jednak w latach 80. stała się powszechnie dostępna dla plantatorów.
Celem stworzenia tej odmiany było połączenie tego, co najlepsze, w odmianach Pacas i Maragogype. Nawet nazwa nowej odmiany jest hybrydą starych nazw: PACA-MARA. Efekt? Kawa na bazie odmiany Pacamara od lat dominuje w konkursach jakości i smaku.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.