Pacamara jest hybrydą odmian Pacas i Maragogype, wywodzącą się z Salwadoru. Rośliny te charakteryzują się zwykle niską produktywnością i wytwarzają sporej wielkości ziarna.

Pozyskane w ten sposób ziarna są bardzo wysokiej jakości. W filiżance gotowego naparu da się wyczuć nuty kwiatów i cytrusów, które idealnie zbalansowane tworzą wyśmienity profil w filiżance ziaren tej odmiany.

Historia:

Odmiana wywodzi się z Salwadoru, gdzie w 1958 r. została stworzona w Salvadoran Institute for Coffee Research (ISIC). Dopiero jednak w latach 80. stała się powszechnie dostępna dla plantatorów.

Celem stworzenia tej odmiany było połączenie tego, co najlepsze, w odmianach Pacas i Maragogype. Nawet nazwa nowej odmiany jest hybrydą starych nazw: PACA-MARA. Efekt? Kawa na bazie odmiany Pacamara od lat dominuje w konkursach jakości i smaku.

Charakterystyka:

  •  wielkość ziaren: bardzo duże
  •  kolor końcówek listków: zielone i brązowe
  •  wzrost: kompaktowy
  •  wydajność: dobra
  •  podatna na choroby liści, ziaren oraz na nicienie

Optymalna wysokość uprawy:

  • 5°N to 5°S: >1600 m
  • 5–15°N i 5–15°S: >1300 m
  • >15°N i >15°S: >1000 m