Odmiana Maracaturra jest hybrydą ziaren Maragogype oraz Caturra. Ziarna odmiany Maracaturra są słodkie i charakteryzują się dość dużym rozmiarem.
Historia
Maracaturra występuje głównie w Ameryce Środkowej - w Salwadorze, Nikaragui, Brazylii i Meksyku. Do jej powstania wykorzystano ogromne owoce odmiany Maragogype oraz bardziej tradycyjne, częściej spotykane słodkie owoce odmiany Caturra. Nie jest to jednak hybryda uprawiana często, ponieważ jest dość wymagająca i bardzo podatna na rdzę liści.
Wstępne selekcje tej odmiany zostały dokonane przez Nikaraguański Instytut Technologii Rolnej (INTA) w 1976 roku.
Typowy profil smakowy odmiany Maracaturra to owoce tropikalne i delikatna kwasowość.
ciekawostka: kawa tej odmiany zajęła 5. miejsce w konkursie Cup of Excellence w 2015 roku
Optymalna wysokość uprawy
1400-1600 m n.p.m.
[data] => 2020-07-31 13:54:26
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => odmiana-kawy-maracaturra
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 1
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 14217
[opis] => Maracaturra jest hybrydą ziaren Maragogype oraz Caturra. Ziarna odmiany Maracaturra są rzadkie i
charakteryzują się dość dużym rozmiarem w porównaniu do innych.
[keywords] => arabica,kawy,odmiana,Maracaturra
[title] => Odmiana kawy: Maracaturra
[desc] => Maracaturra jest hybrydą ziaren Maragogype oraz Caturra. Ziarna odmiany Maracaturra są rzadkie i
charakteryzują się dość dużym rozmiarem w porównaniu do innych.
[kategorie] => 26
[powiazane] => 783,806,790,804,805,815,787,816,817,782
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => arabica
[nazwa_url] => arabica
)
[1] => Array
(
[nazwa] => kawy
[nazwa_url] => kawy
)
[2] => Array
(
[nazwa] => Maracaturra
[nazwa_url] => Maracaturra
)
[3] => Array
(
[nazwa] => odmiana
[nazwa_url] => odmiana
)
)
)
1
2020-07-31 13:54:26
Odmiana kawy: Maracaturra
Autor:Marta Daszkiewicz
Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.
Odmiana Maracaturra jest hybrydą ziaren Maragogype oraz Caturra. Ziarna odmiany Maracaturra są słodkie i charakteryzują się dość dużym rozmiarem.
Historia
Maracaturra występuje głównie w Ameryce Środkowej - w Salwadorze, Nikaragui, Brazylii i Meksyku. Do jej powstania wykorzystano ogromne owoce odmiany Maragogype oraz bardziej tradycyjne, częściej spotykane słodkie owoce odmiany Caturra. Nie jest to jednak hybryda uprawiana często, ponieważ jest dość wymagająca i bardzo podatna na rdzę liści.
Wstępne selekcje tej odmiany zostały dokonane przez Nikaraguański Instytut Technologii Rolnej (INTA) w 1976 roku.
Typowy profil smakowy odmiany Maracaturra to owoce tropikalne i delikatna kwasowość.