Odmiana Maracaturra jest hybrydą ziaren Maragogype oraz Caturra. Ziarna odmiany Maracaturra są słodkie i charakteryzują się dość dużym rozmiarem.

Historia

Maracaturra występuje głównie w Ameryce Środkowej - w Salwadorze, Nikaragui, Brazylii i Meksyku. Do jej powstania wykorzystano ogromne owoce odmiany Maragogype oraz bardziej tradycyjne, częściej spotykane słodkie owoce odmiany Caturra. Nie jest to jednak hybryda uprawiana często, ponieważ jest dość wymagająca i bardzo podatna na rdzę liści.

Wstępne selekcje tej odmiany zostały dokonane przez Nikaraguański Instytut Technologii Rolnej (INTA) w 1976 roku.

Typowy profil smakowy odmiany Maracaturra to owoce tropikalne i delikatna kwasowość.

Charakterystyka

  • bardzo duże kwiaty, owoce i ziarna
  • profil smakowy: delikatna, złożona kwasowość, owocowe aromaty
  • podatna na choroby liści
  • ciekawostka: kawa tej odmiany zajęła 5. miejsce w konkursie Cup of Excellence w 2015 roku

Optymalna wysokość uprawy

  • 1400-1600 m n.p.m.