Dzisiaj, z okazji pierwszego dnia wiosny, chcielibyśmy Wam przedstawić kolejną nową kawę - Wiosenny Blend. Jest to idealna pozycja da fanów dobrego espresso. Połączyliśmy ze sobą dwie doskonałe kawy z Salwadoru oraz Etiopii, dzięki czemu udało nam się stworzyć aromatyczny blend o charakterystycznych cechach kaw z Afryki oraz Ameryki. W skład naszego blendu wchodzą kawy z dwóch plantacji: Ethiopii Sidamo Gora Kone oraz Salvadoru Las Pacas Delicias. Obie kawy zostały poddane metodzie obróbki naturalnej. 

Ethiopia Sidamo Gora Kone

Tę kultową kawę już pewnie znacie z naszej oferty. To aromatyczne espresso charakteryzujące się bogatym smakiem owoców i cytrusów. Ethiopia została poddana obróbce naturalnej, czyli na sucho. Przekłada się to na intensywny, mocno owocowy profil smakowy, który przypomina konfitury. Kawy z obróbki natural charakteryzują się dużym body i słodyczą , a także niższą kwasowością w porównaniu do kaw washed. 

Gora Kone pozyskuje wiśnie od 700 do 800 małych plantatorów kawy, ale zmienia się to w zależności od pory roku. Drobni właściciele Nensebo posiadają działki nie większe niż 3 hektary. Rolnicy stosują metodę uprawy kawy w cieniu, dlatego ich farmy pokryte są drzewami akacji i wanzy. Jest to popularna i naturalna metoda używana w tym regionie. W Washing Station Gora Kone przetwarza się zarówno kawy myte, jak i naturalne. Po przybyciu pracownicy poddają owoce kawowca obróbce oraz fermentują je przez 42 do 46 godzin. Następnie owoce zostają umieszczone na łożach do suszenia na okres 7 - 8 dni. Naturalne kawy są zwykle suszone przez 15 do 20 dni.

Salvador Las Pacas Delicias

Właściciel farmy Las Pacas Delicias Mauricio Escalon urodził się w rodzinie, która zaczęła produkować kawę już XIX wieku. Rodzinna firma jest w posiadaniu 10 gospodarstw i dwóch młynów. Sama farma Las Delicias powstała na początku 1950 roku i uprawia się tam głównie takie odmiany kawy jak Bourbon, Pacamara, Kenia, Geysha, Pacas і Parainema. Ze względu na warunki klimatyczne na plantacjach znajdują się nie tylko krzewy kawowca, ale również kwiaty - Rajskie Ptaki oraz Kalie. Las Delicias znajduje sie w paśmie górskim Ilamatepeq, w regionie Palo de Campana, jednym z miejsc słynących z doskonałej jakości kawy w Salwadorze. Jednocześnie jest to jeden z najwyżej położonych obszarów kawowych w kraju.