Array
(
[id] => 1158
[autor] => 40
[tytul] => Rozpocznij wiosnę ze Świeżo Paloną - nowy blend
[tekst] =>
Dzisiaj, z okazji pierwszego dnia wiosny, chcielibyśmy Wam przedstawić kolejną nową kawę - Wiosenny Blend. Jest to idealna pozycja da fanów dobrego espresso. Połączyliśmy ze sobą dwie doskonałe kawy z Salwadoru oraz Etiopii, dzięki czemu udało nam się stworzyć aromatyczny blend o charakterystycznych cechach kaw z Afryki oraz Ameryki. W skład naszego blendu wchodzą kawy z dwóch plantacji: Ethiopii Sidamo Gora Kone oraz Salvadoru Las Pacas Delicias. Obie kawy zostały poddane metodzie obróbki naturalnej.
Ethiopia Sidamo Gora Kone
Tę kultową kawę już pewnie znacie z naszej oferty. To aromatyczne espresso charakteryzujące się bogatym smakiem owoców i cytrusów. Ethiopia została poddana obróbce naturalnej, czyli na sucho. Przekłada się to na intensywny, mocno owocowy profil smakowy, który przypomina konfitury. Kawy z obróbki natural charakteryzują się dużym body i słodyczą , a także niższą kwasowością w porównaniu do kaw washed.
Gora Kone pozyskuje wiśnie od 700 do 800 małych plantatorów kawy, ale zmienia się to w zależności od pory roku. Drobni właściciele Nensebo posiadają działki nie większe niż 3 hektary. Rolnicy stosują metodę uprawy kawy w cieniu, dlatego ich farmy pokryte są drzewami akacji i wanzy. Jest to popularna i naturalna metoda używana w tym regionie. W Washing Station Gora Kone przetwarza się zarówno kawy myte, jak i naturalne. Po przybyciu pracownicy poddają owoce kawowca obróbce oraz fermentują je przez 42 do 46 godzin. Następnie owoce zostają umieszczone na łożach do suszenia na okres 7 - 8 dni. Naturalne kawy są zwykle suszone przez 15 do 20 dni.
Salvador Las Pacas Delicias
Właściciel farmy Las Pacas Delicias Mauricio Escalon urodził się w rodzinie, która zaczęła produkować kawę już XIX wieku. Rodzinna firma jest w posiadaniu 10 gospodarstw i dwóch młynów. Sama farma Las Delicias powstała na początku 1950 roku i uprawia się tam głównie takie odmiany kawy jak Bourbon, Pacamara, Kenia, Geysha, Pacas і Parainema. Ze względu na warunki klimatyczne na plantacjach znajdują się nie tylko krzewy kawowca, ale również kwiaty - Rajskie Ptaki oraz Kalie. Las Delicias znajduje sie w paśmie górskim Ilamatepeq, w regionie Palo de Campana, jednym z miejsc słynących z doskonałej jakości kawy w Salwadorze. Jednocześnie jest to jeden z najwyżej położonych obszarów kawowych w kraju.
[data] => 2022-03-21 11:20:22
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => rozpocznij-wiosne-ze-swiezo-palona---nowy-blend
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 8
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 17642
[keywords] => kawa, blend, espresso, wiosenny blend, latte, capuccino, moka, kawiarka, ziarnista
[opis] => Dzisiaj, z okazji pierwszego dnia wiosny, chcielibyśmy Wam przedstawić kolejną nową kawę - Wiosenny Blend. Jest to idealna pozycja da fanów dobrego espresso. Połączyliśmy ze sobą dwie doskonałe kawy z Salwadoru oraz Etiopii, dzięki czemu udało nam się stworzyć aromatyczny blend o charakterystycznych cechach kaw z Afryki oraz Ameryki.
[title] => Rozpocznij wiosnę ze Świeżo Paloną - nowy blend
[desc] => Dzisiaj, z okazji pierwszego dnia wiosny, chcielibyśmy Wam przedstawić kolejną nową kawę - Wiosenny Blend. Jest to idealna pozycja da fanów dobrego espresso. Połączyliśmy ze sobą dwie doskonałe kawy z Salwadoru oraz Etiopii, dzięki czemu udało nam się stworzyć aromatyczny blend o charakterystycznych cechach kaw z Afryki oraz Ameryki.
[kategorie] => 108
[powiazane] => 83,85,1020,1080
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => kawa
[nazwa_url] => kawa
)
[1] => Array
(
[nazwa] => moka
[nazwa_url] => moka
)
[2] => Array
(
[nazwa] => kawiarka
[nazwa_url] => kawiarka
)
[3] => Array
(
[nazwa] => espresso
[nazwa_url] => espresso
)
[4] => Array
(
[nazwa] => latte
[nazwa_url] => latte
)
[5] => Array
(
[nazwa] => ziarnista
[nazwa_url] => ziarnista
)
[6] => Array
(
[nazwa] => capuccino
[nazwa_url] => capuccino
)
[7] => Array
(
[nazwa] => Kawa
[nazwa_url] => Kawa
)
[8] => Array
(
[nazwa] => blend
[nazwa_url] => blend
)
[9] => Array
(
[nazwa] => wiosenny blend
[nazwa_url] => wiosenny-blend
)
)
)
1
2022-03-21 11:20:22
Rozpocznij wiosnę ze Świeżo Paloną - nowy blend
Autor:Zuzanna Urbaniak
Lubię kawę i pączki ;)
Dzisiaj, z okazji pierwszego dnia wiosny, chcielibyśmy Wam przedstawić kolejną nową kawę - Wiosenny Blend. Jest to idealna pozycja da fanów dobrego espresso. Połączyliśmy ze sobą dwie doskonałe kawy z Salwadoru oraz Etiopii, dzięki czemu udało nam się stworzyć aromatyczny blend o charakterystycznych cechach kaw z Afryki oraz Ameryki. W skład naszego blendu wchodzą kawy z dwóch plantacji: Ethiopii Sidamo Gora Kone oraz Salvadoru Las Pacas Delicias. Obie kawy zostały poddane metodzie obróbki naturalnej.
Ethiopia Sidamo Gora Kone
Tę kultową kawę już pewnie znacie z naszej oferty. To aromatyczne espresso charakteryzujące się bogatym smakiem owoców i cytrusów. Ethiopia została poddana obróbce naturalnej, czyli na sucho. Przekłada się to na intensywny, mocno owocowy profil smakowy, który przypomina konfitury. Kawy z obróbki natural charakteryzują się dużym body i słodyczą , a także niższą kwasowością w porównaniu do kaw washed.
Gora Kone pozyskuje wiśnie od 700 do 800 małych plantatorów kawy, ale zmienia się to w zależności od pory roku. Drobni właściciele Nensebo posiadają działki nie większe niż 3 hektary. Rolnicy stosują metodę uprawy kawy w cieniu, dlatego ich farmy pokryte są drzewami akacji i wanzy. Jest to popularna i naturalna metoda używana w tym regionie. W Washing Station Gora Kone przetwarza się zarówno kawy myte, jak i naturalne. Po przybyciu pracownicy poddają owoce kawowca obróbce oraz fermentują je przez 42 do 46 godzin. Następnie owoce zostają umieszczone na łożach do suszenia na okres 7 - 8 dni. Naturalne kawy są zwykle suszone przez 15 do 20 dni.
Salvador Las Pacas Delicias
Właściciel farmy Las Pacas Delicias Mauricio Escalon urodził się w rodzinie, która zaczęła produkować kawę już XIX wieku. Rodzinna firma jest w posiadaniu 10 gospodarstw i dwóch młynów. Sama farma Las Delicias powstała na początku 1950 roku i uprawia się tam głównie takie odmiany kawy jak Bourbon, Pacamara, Kenia, Geysha, Pacas і Parainema. Ze względu na warunki klimatyczne na plantacjach znajdują się nie tylko krzewy kawowca, ale również kwiaty - Rajskie Ptaki oraz Kalie. Las Delicias znajduje sie w paśmie górskim Ilamatepeq, w regionie Palo de Campana, jednym z miejsc słynących z doskonałej jakości kawy w Salwadorze. Jednocześnie jest to jeden z najwyżej położonych obszarów kawowych w kraju.