Kilka bąbelków piany na powierzchni świeżo zaparzonej herbaty potrafi wprawić w konsternację. A to jak najbardziej naturalna i wręcz pożądana reakcja w naparze. Sprawdź, dlaczego herbata się pieni, gdy zalewamy ją wodą oraz czy należy usuwać pianę z powierzchni naparu.

Dlaczego herbata się pieni? 

Przezroczysta, drobna piana, która składa się z kilku-kilkunastu pęcherzyków powietrza, jest zupełnie naturalnym zjawiskiem. Odpowiadać za nią mogą np. saponiny, związki chemiczne, których herbaty zawierają naturalnie ok. 0,1 proc. 

Prawidłowo zaparzona herbata posiada małą piankę na powierzchni, która po krótkim czasie znika. Pod żadnych pozorem nie należy jej usuwać, ponieważ właśnie tam kryje się najlepszy aromat naparu. Zależnie od rodzaju herbaty, to brak piany może świadczyć o niższej jakości suszu.

Sposób zalewania

Często nie zwracamy uwagi na to, z jakiej wysokości wlewamy wodę do dzbanka czy filiżanki. A to ma ogromne znaczenie - gorąca woda lana z dużej wysokości ma większe szanse na wpuszczenie powietrza do naparu niż chłodna, którą delikatnie przelewamy. 

W niektórych tradycjach wysoka piana w herbacie jest wręcz pożądana. Touaregę, marokańską herbatę, celowo przelewa się z dużej wysokości, aby uzyskać charakterystyczną pianę.

Rodzaj suszu

Bąbelki powietrza mogą także pochodzić z samego suszu. Luźno poskręcane liście mogą wytworzyć wiele drobnych pęcherzyków powietrza, które naturalnie od razu poszybują w górę, do lustra wody. Mniejsze szanse na dodatkowe powietrze będą miały drobno pocięte liście, których fragmenty zasychają niemal na płasko.

Dosładzanie w filiżance

Jeśli piany wcześniej nie było widać, a pojawia się, gdy chcemy się napić, być może sami przed chwilą ją wytworzyliśmy. Najczęściej dzieje się tak, gdy dosładzamy herbatę w filiżance i zbyt zamaszyście mieszamy płynem. Wpuszczamy do niego powietrze, które znajduje ujście właśnie na powierzchni herbaty.

Jaka piana w herbacie jest zła?

Jeśli bąbelki na powierzchni wody są zbyt duże albo jest ich dużo, mają zielonkawy lub żółty odcień i nie są krystalicznie przezroczyste, a do tego herbata dziwnie smakuje, warto zastanowić się, czy na pewno dobrze wypłukaliśmy płyn do naczyń z filiżanki lub dzbanka.