2021-11-03 13:34:21, ostatnia zmiana 2025-03-19 11:07:01
Kawa z Etiopii - Młyn Gora Kone
Autor:
Paweł Małkowski
Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: [email protected]. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
Array
(
[id] => 2
[nazwisko] => Paweł Małkowski
[opis] =>
Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: [email protected]. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
[url] => pawel-malkowski
[foto_id] => 11227
)
1
Podczas podróży na południe Etiopii przekracza się słynny kawowy region Sidamo. W tym miejsu można wybrać drogę do Yirgacheffe i Guji lub mniej uczęszczaną trasę do Nensebo, West Arsi. Dużo osób nie wiąże Nensebo z regionem kawy speciality, ale od kilku lat kupujący wiedzą, że oferuje on ogromny potencjał kawowy. Dowodem doskonałej jakości kawy jest Puchar Doskonałości 2020 w Etopii, gdzie kilka partii kaw zostało wylicytowanych na aukcjach. Ale oprócz kaw sprzedawanych na aukcjach COE, mujnia Gora Kone stawia również Nensebo na mapie kawy speciality.
Stacja Gora Kone
Młyn Gora Kone znajduje się nad rzeką Nensebo, obok wsi Werka. Jest to odległe miejsce, gdzie trudno dojechać samochodem. Myjnia pozyskuje wiśnie kawowca od 700 do 800 małych plantatorów kawy, jednak liczba ta zależy od pory roku. Właściciele plantacji posiadają działki nie większe niż 3 hektary, które są porośnięte wieloma rodzimymi gatunkami drzew. Jest to naturalna praktyka, która pozwala regulować zacienienie plantacji.
Praca w myjni
W Gora Kone przetwarza się zarówno kawy myte, jak i naturalne. Pracownicy rozdrabniają i fermentują kawę w dużych pojemnikach na wodę przez 42 do 46 godzin Następnie co 12 godzin wymieniają wodę na świeżą, do momentu aż ziarna będą gotowe do suszenia. Przed procesem suszenia, ziarna są myte wodą z rzeki Gerenbicho, która jest dopływem Nensebo. W kolejnym etapie ziarna leżakują przez 10 do 12 dni, potem pracownicy stacji pakują kawę i pozostawiają ją na okres 30 dni, aby "odpoczęła". Naturalne suszenie w Gora Kone odbywa się poprzez wysychanie ziaren na słońcu przez 15 do 18 dni.
Profil smakowy kaw z Gora Kone
Kawy oferowane przez stację są obrabiane zarówno metodą naturalną, jak i mytą. Kawy myte są czyste i jasne, zwracają uwagę aromatami bergamotki, pomarańczy i brzoskwini tworząc słodki, klasyczny kubek Sidamo. Natomiast naturalne kawy sprawiają, że smak jest intensywnie słodki, zaskakujący aromatem marakui i ananasa, zwieńczony nutą wina.