Smakosze herbat dzielą się na tych, którzy uważają, że zbrodnią jest dodawanie do naparu herbacianego jakiegokolwiek dodatku i na tych, którzy lubią eksperymentować z dodatkami. Jedni i drudzy mają sporo racji. Faktycznie, niektóre, szczególnie delikatne herbaty, mogą dużo stracić, gdy je "doprawimy". Z kolei napoje, jak masala czaj, to nic innego jak herbata z mlekiem i mnóstwem przypraw.

Miód

Zdecydowanie miód najlepiej pasuje do wszelkich herbat czarnych. Przełamuje ich gorycz i nie dominuje smaku. Niektórzy dodają go również do zielonej herbaty, jednak tu trzeba zachować umiar, bo bardzo łatwo o przesłodzenie. Nie jest wskazane dodawanie miodu do delikatniejszych herbat, np. białych, chyba, że pijemy je dla samego smaku miodu.

Nie warto dodawać miodu także do "czerwonej herbaty" rooibos, która sama w sobie ma delikatny miodowy posmak, chyba, że chcemy podać dziecku ciepły napój z miodem łagodzący drapanie w gardle. Ciekawie miód komponuje się również z herbatą miętową.

Jaki miód jest najlepszy do herbaty?

Nie ma jednego, uniwersalnego miodu, który będzie odpowiadał każdemu. Jeśli walczymy z przeziębieniem, warto sięgnąć po ciemniejszy, jeśli tylko chcemy osłodzić herbatę, sprawdzi się najzwyklejszy, wielokwiatowy, o bardziej neutralnym smaku.

Ile miód ma kalorii? Choć miód jest niewiele mniej kaloryczny niż cukier, zawiera znacznie więcej dobroczynnych związków, które szczególnie przydać się mogą w okresach osłabionej odporności. Średnio 100 g miodu liczy 305 kcal, natomiast w łyżeczce jest ich ok. 32 kcal.

Właściwości miodu

Oczywiście każdy rodzaj miodu ma nieco inne proporcje w składzie, ale uśredniając można przyjąć, że łyżeczka miodu zawiera ok.:

  • 0,31 g białka,
  • 8,5 g węglowodanów,
  • 0,02 g błonnika,
  • 0,7 mg wapnia,
  • 0,05 mg żelaza,
  • 0,21 mg magnezu,
  • 0,42 mg fosforu,
  • 5,5 mg potasu,
  • 0,42 mg sodu,
  • 0,02 mg cynku.

Miód nie działa jak natychmiastowe lekarstwo na różne dolegliwości, ale regularnie stosowany wspomaga organizm - obniża ciśnienie tętnicze krwi i hamuje procesy miażdżycowe.

Dzięki zawartości glukozy wspomaga pracę mózgu. Niektóre rodzaje miodów wspomagają leczenie schorzeń układu pokarmowego. Co ciekawe, choć miód  powstaje z pyłków kwiatów, to właśnie alergicy powinni szczególnie zwrócić na niego uwagę. Okazuje się, że spożywanie miodu pomaga łagodzić objawy alergii oraz uodparnia na nie.

Na przeziębienie najlepsze będą miody, które zawierają najwięcej substancji antybiotycznych. Warto zapamiętać, że im ciemniejszy jest miód, tym więcej zawiera przeciwbakteryjnych polifenoli. Są to miody:

  • gryczany,
  • wrzosowy,
  • nawłociowy,
  • nektarowo-spadziowy,
  • ze spadzi iglastej.

Miód jest bardzo wrażliwy na temperaturę. Naturalna dla niego temperatura to ta, która panuje w ulu - około 35 stopni Celsjusza. Jest więc to trochę mniej, niż temperatura zdrowego człowieka. Po podgrzaniu, wartość miodu znacznie spada - zniszczeniu ulegają enzymy mające właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Siła tego procesu uzależniona jest od temperatury i gatunku miodu. Przyjmuje się, że bezpieczna temperatura, w której miód zachowuje swoje właściwości zdrowotne, to nie więcej, niż 50 stopni Celsjusza.

Jeśli więc zależy nam na leczniczym działaniu herbaty z miodem, pomagającej zwalczać przeziębienie, warto odczekać, aż herbata nieco przestygnie i nie będzie gorąca, ale ciepła. W przeciwnym razie będziemy mieć tylko słodką herbatę. Owszem, o smaku miodu, ale bez szczególnych właściwości zdrowotnych.

Kiedy warto dodać miód do herbaty?

Herbata z miodem i cytryną to chyba najpopularniejsze w Polsce remedium na przeziębienia, które stosowane jest już u najmłodszych dzieci. Taki napój działa rozgrzewająco, pomaga się zrelaksować i wzmacnia odporność, o ile miód do dodamy w odpowiednim momencie.

Miodem można również oszukać nieco pragnienie zjedzenia czegoś słodkiego - ciepła herbata z łyżeczką miodu rozgrzeje i da uczucie sytości. Z kolei z powodu wysokiej zawartości glukozy polecany jest uczniom i studentom przed egzaminami, ponieważ pobudza mózg do działania.

Cytryna

Kto z Was nigdy w życiu choć raz nie wypił gorącej herbaty z cytryną po długim, zimowym spacerze. Niektórym smak ten kojarzy się z dzieciństwem, gdy to napój ten przygotowywała dziecku każda mama. Wiedzieliście jednak, że źle przygotowana może być szkodliwa?

JAKIE SĄ ZALETY CYTRYNY W HERBACIE?

Pomijając smak, który dla wielu osób jest powrotem do dzieciństwa, dodanie cytryny do herbaty ma również inne zalety.

W czasie przeziębienia, szczególnie przy gorączce, w organizmie zwiększa się zapotrzebowanie na witaminę C. Każde jej źródło jest wtedy ważne, a ciepła herbata wydaje się być naturalnym nośnikiem. Warto jednak pamiętać, że sama cytryna nie leczy przeziębienia i nie poprawia odporności, a jedynie może ograniczyć rozwój choroby, gdy jesteśmy zmęczeni, przemarznięci, przemoczeni.

CZY HERBATA Z CYTRYNĄ JEST SZKODLIWA?

Twierdzenie, że herbata z cytryną jest szkodliwa, jest częściowo prawdziwe. Jednak odpowiednie przygotowanie naparu sprawi, że będziemy mogli bez obaw popijać ulubiony napój. Herbata naturalnie zawiera aluminium, ale w postaci, która jest trudno przyswajalna dla ludzkiego organizmu, dlatego w żaden sposób nam nie szkodzi. Do naparu przedostają się śladowe ilości, których i tak nie przyswajamy. Większość pozostaje w fusach. I tu zaczyna się ewentualna szkodliwość herbaty z cytrusem. Gdy do herbaty z fusami dodamy cytrynę zawierającą kwas, wytworzy się cytrynian  glinu, który jest już znacznie łatwiejszy do przyswojenia i może być szkodliwy dla organizmu.

Jak pić herbatę z cytryną?

Aby zapobiec szkodliwemu działaniu cytryny, należy najpierw oddzielić napar od fusów, czyli po prostu przelać go do filiżanek po zaparzeniu. Jeśli na tym etapie dorzucimy do filiżanki plasterek cytryny, szkodliwe związki nie będą miały warunków, by się wytworzyć i herbata z cytryną nie będzie szkodliwa.

Warto jednak pamiętać, że im cieplejsza herbata, tym więcej witamin zawartych w cytrynie ginie, dlatego nie powinno się jej dorzucać od razu. Jeśli zależy nam nie tylko na smaku, ale także na wspomagających organizm właściwościach cytryny, najlepiej odczekać chwilę, aż napar osiągnie temperaturę, w której można go pić. Wtedy dodajemy plaster cytryny.