Świeżo Palona
Herbata moringa - właściwości, jak parzyć

Herbata moringa - właściwości, jak parzyć

Moringa, niepozorne drzewo z małymi listkami, to cudowna roślina, która wskazana jest niemal dla każdego. Regularne picie herbaty moringa wspomaga całe ciało i dostarcza mu niezbędnych składników. Zobacz, jakie właściwości ma herbata moringa i gdzie ją kupić.

Co to jest herbata moringa?

Herbatą moringa nazywamy napar pochodzący z liści moringi olejodajnej, inaczej zwanej drzewem chrzanowym. Drzewo pochodzi z rejonu dzisiejszych Indii i Pakistanu, ale udomowiono je również w innych krajach Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Dużą zaletą rośliny, która pozwala jej przetrwać nawet w najtrudniejszym klimacie, jest wysoka odporność na suszę. 

Roślina ma wszechstronne zastosowanie, wykorzystuje się wszystkie jej elementy. Owoce, świeże liście oraz młode pędy po ugotowaniu spożywane są jak warzywa. Liście moringi są drobne, zazwyczaj mierzą 1-2 cm długości. Korzenie moringi smakiem przypominają chrzan, stąd potoczna nazwa. Mają silne właściwości antyzapalne. Z kolei nasiona wytłacza się na olej spożywczy lub do produkcji kosmetyków, a nawet farb.  

Gdzie kupić herbatę moringa i ile kosztuje?

Susz z liści moringa nie jest powszechnie dostępny w tradycyjnych sklepach, ale można próbować go szukać w specjalistycznych sklepach zielarskich lub ze zdrową żywnością. Suszone liście moringa dostępne są również w sklepach internetowych. 

Zazwyczaj pakowane są w niewielkie saszetki, o pojemności 50 lub 100 gram. Ceny suszu z liści moringa są bardzo różne. Zależnie od producenta, wynoszą one od 8 do 28 zł za 100 gram produktu. Na polskim rynku dostępne są głównie liście pochodzące z upraw w Indiach i Nigerii.

Jak parzyć herbatę z moringa?

Herbatę moringa przygotowuje się stosunkowo łatwo. Jedną łyżeczkę suszonych liści zalewamy 200 ml wody o temperaturze 95 st. Celsjusza i odstawiamy na 8 min do zaparzenia pod przykryciem. Po tym czasie oddzielamy liście od naparu. 

Aby zauważyć dobroczynne działanie herbaty moringa na ciało, należy wypijać dwie filiżanki naparu dziennie. Wskazane jest przygotowywanie za każdym razem świeżego naparu i wypijanie go, gdy jest jeszcze ciepły. 

Właściwości herbaty moringa

Wśród znanych przeciwwskazań do stosowaniu naparu z liści moringa, znajduje się wyłącznie ciąża. Poza tym ziołowa herbata moringa jest zalecana właściwie każdemu, kto boryka się z drobnymi lub większymi dolegliwościami jako napar wspomagający kurację. 

Herbata pomaga obniżyć poziom cholesterolu, działa antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie oraz przeciwzapalnie. Jest bogata w błonnik, który wspomaga pracę jelit. Posiada także sporo witamin A i E, które poprawiają stan skóry, wapń i mangan wspierające układ kostny oraz żelazo. 

Tagi: przepis, herbata, moringa

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz



Zobacz pokrewne wpisy z naszego bloga


5 powodów dla których warto u nas kupować
122