Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: [email protected]. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: [email protected]. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
[url] => pawel-malkowski
[foto_id] => 11227
)
1
Süütej czaj to dosłownie herbata z mlekiem, ale przyrządzania na sposób mongolski, charakterystyczny dla koczowniczego ludu - z mlekiem oraz tłuszczem, którego nigdy dość w surowych warunkach klimatycznych. Mongołowie taką herbatę piją z każdej okazji i zawsze częstują nią gości. Sposób przyrządzania i podawania süütej czaj są ściśle określone, ale dopuszczalne są pewne modyfikacje.
Przepis na masala czaj
Nie ma jednego, właściwego przepisu na tę herbatę, w każdym domu panują nieco inne zwyczaje, szczególnie dotyczące czasu gotowania i proporcji przypraw, dlatego przepis na masala czaj można modyfikować według własnych upodobań.
Składniki do süütej czaj:
0,5 litra wody,
0,5 litra mleka; powinno to być mleko jaka, ale można zastąpić je krowim, byle tłustym,
1 łyżka baraniego łoju; można go zastąpić masłem,
3 łyżeczki zielonej herbaty; powinna być mocna, aby skontrastować mleko i tłuszcz,
sól.
Wodę zagotowujemy w garnku. Wsypujemy herbatę. Gdy się zaparzy, dodajemy mleko i lekko podgrzewamy, dodając tłuszcz oraz sól do smaku. Mikstury nie należy mieszać, ale nabierać do chochli i z góry wlewać z powrotem do garnka. Napój powinien nieco się spienić.
W niektórych rodzinach do mongolskiej herbaty dodaje się również zioła, kaszę lub bansz, czyli małe pierożki z mięsem. Dzięki temu herbata zamienia się właściwie w pożywną zupę, zastępując posiłek.
Sposób podawania süütej czaj
Za punkt honoru Mongołowie obierają sobie poczęstowanie każdego gościa w jurcie domową herbatą z mlekiem. Biel ma symbolizować czyste intencje. Zwyczaj ten powstał w czasach koczowniczych plemion. Dzięki niemu każdy zbłąkany wędrowiec miał pewność, że w napotkanej jurcie otrzyma ciepły, dodający energii napój i trochę zwykłej serdeczności.
Do dzisiaj süütej czaj jest ważnym elementem każdej większej i mniejszej uroczystości oraz zwykłych sąsiedzkich wizyt. Poczęstowanie gościa czarną herbata bez mleka uchodzi za ogromny nietakt. Czarkę z napojem gospodyni podaje gościowi oburącz, i w taki sam sposób należy ją przyjąć na znak szacunku.
Tagi:przepisherbataczajpo mongolskusuutej
Array
(
[id] => 762
[autor] => 24
[tytul] => Herbata po mongolsku - süütej czaj. Jak przyrządzić herbatę po mongolsku? Przepis
[tekst] =>
Süütej czaj to dosłownie herbata z mlekiem, ale przyrządzania na sposób mongolski, charakterystyczny dla koczowniczego ludu - z mlekiem oraz tłuszczem, którego nigdy dość w surowych warunkach klimatycznych. Mongołowie taką herbatę piją z każdej okazji i zawsze częstują nią gości. Sposób przyrządzania i podawania süütej czaj są ściśle określone, ale dopuszczalne są pewne modyfikacje.
Przepis na masala czaj
Nie ma jednego, właściwego przepisu na tę herbatę, w każdym domu panują nieco inne zwyczaje, szczególnie dotyczące czasu gotowania i proporcji przypraw, dlatego przepis na masala czaj można modyfikować według własnych upodobań.
Składniki do süütej czaj:
0,5 litra wody,
0,5 litra mleka; powinno to być mleko jaka, ale można zastąpić je krowim, byle tłustym,
1 łyżka baraniego łoju; można go zastąpić masłem,
3 łyżeczki zielonej herbaty; powinna być mocna, aby skontrastować mleko i tłuszcz,
sól.
Wodę zagotowujemy w garnku. Wsypujemy herbatę. Gdy się zaparzy, dodajemy mleko i lekko podgrzewamy, dodając tłuszcz oraz sól do smaku. Mikstury nie należy mieszać, ale nabierać do chochli i z góry wlewać z powrotem do garnka. Napój powinien nieco się spienić.
W niektórych rodzinach do mongolskiej herbaty dodaje się również zioła, kaszę lub bansz, czyli małe pierożki z mięsem. Dzięki temu herbata zamienia się właściwie w pożywną zupę, zastępując posiłek.
Sposób podawania süütej czaj
Za punkt honoru Mongołowie obierają sobie poczęstowanie każdego gościa w jurcie domową herbatą z mlekiem. Biel ma symbolizować czyste intencje. Zwyczaj ten powstał w czasach koczowniczych plemion. Dzięki niemu każdy zbłąkany wędrowiec miał pewność, że w napotkanej jurcie otrzyma ciepły, dodający energii napój i trochę zwykłej serdeczności.
Do dzisiaj süütej czaj jest ważnym elementem każdej większej i mniejszej uroczystości oraz zwykłych sąsiedzkich wizyt. Poczęstowanie gościa czarną herbata bez mleka uchodzi za ogromny nietakt. Czarkę z napojem gospodyni podaje gościowi oburącz, i w taki sam sposób należy ją przyjąć na znak szacunku.
[data] => 2019-02-05 12:21:50
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => herbata-po-mongolsku-suutej-czaj
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 2
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[data_zmiany] => 2019-02-05 12:21:50
[foto_id] => 10737
[title] => Herbata po mongolsku - süütej czaj. Jak przyrządzić herbatę po mongolsku? Przepis
[desc] => Süütej czaj to dosłownie herbata z mlekiem, ale przyrządzania na sposób mongolski, charakterystyczny dla koczowniczego ludu - z mlekiem oraz tłuszczem, którego nigdy dość w surowych warunkach klimatycznych. Mongołowie taką herbatę piją z każdej okazji i zawsze częstują nią gości. Sposób przyrządzania i podawania süütej czaj są ściśle określone, ale dopuszczalne są pewne modyfikacje.
[keywords] => herbata, po mongolsku, suutej, czaj, przepis
[opis] => Süütej czaj to dosłownie herbata z mlekiem, ale przyrządzania na sposób mongolski, charakterystyczny dla koczowniczego ludu - z mlekiem oraz tłuszczem, którego nigdy dość w surowych warunkach klimatycznych. Mongołowie taką herbatę piją z każdej okazji i zawsze częstują nią gości. Sposób przyrządzania i podawania süütej czaj są ściśle określone, ale dopuszczalne są pewne modyfikacje.
[kategorie] => 192
[powiazane] => 659,671,672,673,761
[powiazane_kategorie] => Array
(
[0] => Array
(
[id] => 192
[rodzic] => 1
[nazwa] => Herbata
[old_id] =>
[widoczna] => 1
[znizka] => 0
[aktywna] => 0
[lft] => 228
[rgt] => 261
[sciezka] => 192
[kolejnosc] => 2
[id_w_google] => 2073
[lprod_pokaz] => 0
[ukryj_kat_admin] => 0
[url] => herbata
[foto_id] => 10399
[link] => /kategoria/192/herbata
)
[1] => Array
(
[id] => 193
[rodzic] => 192
[nazwa] => Herbata czerwona
[old_id] =>
[widoczna] => 1
[znizka] => 0
[aktywna] => 0
[lft] => 235
[rgt] => 236
[sciezka] => 192;193
[kolejnosc] => 5
[id_w_google] => 0
[lprod_pokaz] => 10
[ukryj_kat_admin] => 0
[url] => herbata-czerwona
[foto_id] => 12145
[link] => /kategoria/193/herbata-czerwona
)
[2] => Array
(
[id] => 194
[rodzic] => 192
[nazwa] => Herbata zielona
[old_id] =>
[widoczna] => 1
[znizka] => 0
[aktywna] => 0
[lft] => 249
[rgt] => 250
[sciezka] => 192;194
[kolejnosc] => 2
[id_w_google] => 0
[lprod_pokaz] => 10
[ukryj_kat_admin] => 0
[url] => herbata-zielona
[foto_id] => 12148
[link] => /kategoria/194/herbata-zielona
)
[3] => Array
(
[id] => 195
[rodzic] => 192
[nazwa] => Herbata czarna
[old_id] =>
[widoczna] => 1
[znizka] => 0
[aktywna] => 0
[lft] => 233
[rgt] => 234
[sciezka] => 192;195
[kolejnosc] => 1
[id_w_google] => 0
[lprod_pokaz] => 10
[ukryj_kat_admin] => 0
[url] => herbata-czarna
[foto_id] => 12143
[link] => /kategoria/195/herbata-czarna
)
[4] => Array
(
[id] => 200
[rodzic] => 192
[nazwa] => Herbata rooibos
[old_id] =>
[widoczna] => 1
[znizka] => 0
[aktywna] => 0
[lft] => 245
[rgt] => 246
[sciezka] => 192;200
[kolejnosc] => 10
[id_w_google] => 0
[lprod_pokaz] => 10
[ukryj_kat_admin] => 0
[url] => herbata-rooibos
[foto_id] => 12147
[link] => /kategoria/200/herbata-rooibos
)
)
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => przepis
[nazwa_url] => przepis
)
[1] => Array
(
[nazwa] => herbata
[nazwa_url] => herbata
)
[2] => Array
(
[nazwa] => czaj
[nazwa_url] => czaj
)
[3] => Array
(
[nazwa] => po mongolsku
[nazwa_url] => po-mongolsku
)
[4] => Array
(
[nazwa] => suutej
[nazwa_url] => suutej
)
)
)
1