Herbata po mongolsku - süütej czaj. Jak przyrządzić herbatę po mongolsku? Przepis
Array
(
[id] => 762
[autor] => 24
[tytul] => Herbata po mongolsku - süütej czaj. Jak przyrządzić herbatę po mongolsku? Przepis
[tekst] =>
Süütej czaj to dosłownie herbata z mlekiem, ale przyrządzania na sposób mongolski, charakterystyczny dla koczowniczego ludu - z mlekiem oraz tłuszczem, którego nigdy dość w surowych warunkach klimatycznych. Mongołowie taką herbatę piją z każdej okazji i zawsze częstują nią gości. Sposób przyrządzania i podawania süütej czaj są ściśle określone, ale dopuszczalne są pewne modyfikacje.
Przepis na masala czaj
Nie ma jednego, właściwego przepisu na tę herbatę, w każdym domu panują nieco inne zwyczaje, szczególnie dotyczące czasu gotowania i proporcji przypraw, dlatego przepis na masala czaj można modyfikować według własnych upodobań.
Składniki do süütej czaj:
0,5 litra wody,
0,5 litra mleka; powinno to być mleko jaka, ale można zastąpić je krowim, byle tłustym,
1 łyżka baraniego łoju; można go zastąpić masłem,
3 łyżeczki zielonej herbaty; powinna być mocna, aby skontrastować mleko i tłuszcz,
sól.
Wodę zagotowujemy w garnku. Wsypujemy herbatę. Gdy się zaparzy, dodajemy mleko i lekko podgrzewamy, dodając tłuszcz oraz sól do smaku. Mikstury nie należy mieszać, ale nabierać do chochli i z góry wlewać z powrotem do garnka. Napój powinien nieco się spienić.
W niektórych rodzinach do mongolskiej herbaty dodaje się również zioła, kaszę lub bansz, czyli małe pierożki z mięsem. Dzięki temu herbata zamienia się właściwie w pożywną zupę, zastępując posiłek.
Sposób podawania süütej czaj
Za punkt honoru Mongołowie obierają sobie poczęstowanie każdego gościa w jurcie domową herbatą z mlekiem. Biel ma symbolizować czyste intencje. Zwyczaj ten powstał w czasach koczowniczych plemion. Dzięki niemu każdy zbłąkany wędrowiec miał pewność, że w napotkanej jurcie otrzyma ciepły, dodający energii napój i trochę zwykłej serdeczności.
Do dzisiaj süütej czaj jest ważnym elementem każdej większej i mniejszej uroczystości oraz zwykłych sąsiedzkich wizyt. Poczęstowanie gościa czarną herbata bez mleka uchodzi za ogromny nietakt. Czarkę z napojem gospodyni podaje gościowi oburącz, i w taki sam sposób należy ją przyjąć na znak szacunku.
[data] => 2019-02-05 12:21:50
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => herbata-po-mongolsku-suutej-czaj
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 2
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 10737
[desc] => Süütej czaj to dosłownie herbata z mlekiem, ale przyrządzania na sposób mongolski, charakterystyczny dla koczowniczego ludu - z mlekiem oraz tłuszczem, którego nigdy dość w surowych warunkach klimatycznych. Mongołowie taką herbatę piją z każdej okazji i zawsze częstują nią gości. Sposób przyrządzania i podawania süütej czaj są ściśle określone, ale dopuszczalne są pewne modyfikacje.
[keywords] => herbata, po mongolsku, suutej, czaj, przepis
[opis] => Süütej czaj to dosłownie herbata z mlekiem, ale przyrządzania na sposób mongolski, charakterystyczny dla koczowniczego ludu - z mlekiem oraz tłuszczem, którego nigdy dość w surowych warunkach klimatycznych. Mongołowie taką herbatę piją z każdej okazji i zawsze częstują nią gości. Sposób przyrządzania i podawania süütej czaj są ściśle określone, ale dopuszczalne są pewne modyfikacje.
[title] => Herbata po mongolsku - süütej czaj. Jak przyrządzić herbatę po mongolsku? Przepis
[kategorie] => 192
[powiazane] => 659,671,672,673,761
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => przepis
[nazwa_url] => przepis
)
[1] => Array
(
[nazwa] => herbata
[nazwa_url] => herbata
)
[2] => Array
(
[nazwa] => czaj
[nazwa_url] => czaj
)
[3] => Array
(
[nazwa] => po mongolsku
[nazwa_url] => po-mongolsku
)
[4] => Array
(
[nazwa] => suutej
[nazwa_url] => suutej
)
)
)
1
2019-02-05 12:21:50
Herbata po mongolsku - süütej czaj. Jak przyrządzić herbatę po mongolsku? Przepis
Autor:Paweł Małkowski
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
Süütej czaj to dosłownie herbata z mlekiem, ale przyrządzania na sposób mongolski, charakterystyczny dla koczowniczego ludu - z mlekiem oraz tłuszczem, którego nigdy dość w surowych warunkach klimatycznych. Mongołowie taką herbatę piją z każdej okazji i zawsze częstują nią gości. Sposób przyrządzania i podawania süütej czaj są ściśle określone, ale dopuszczalne są pewne modyfikacje.
Przepis na masala czaj
Nie ma jednego, właściwego przepisu na tę herbatę, w każdym domu panują nieco inne zwyczaje, szczególnie dotyczące czasu gotowania i proporcji przypraw, dlatego przepis na masala czaj można modyfikować według własnych upodobań.
Składniki do süütej czaj:
0,5 litra wody,
0,5 litra mleka; powinno to być mleko jaka, ale można zastąpić je krowim, byle tłustym,
1 łyżka baraniego łoju; można go zastąpić masłem,
3 łyżeczki zielonej herbaty; powinna być mocna, aby skontrastować mleko i tłuszcz,
sól.
Wodę zagotowujemy w garnku. Wsypujemy herbatę. Gdy się zaparzy, dodajemy mleko i lekko podgrzewamy, dodając tłuszcz oraz sól do smaku. Mikstury nie należy mieszać, ale nabierać do chochli i z góry wlewać z powrotem do garnka. Napój powinien nieco się spienić.
W niektórych rodzinach do mongolskiej herbaty dodaje się również zioła, kaszę lub bansz, czyli małe pierożki z mięsem. Dzięki temu herbata zamienia się właściwie w pożywną zupę, zastępując posiłek.
Sposób podawania süütej czaj
Za punkt honoru Mongołowie obierają sobie poczęstowanie każdego gościa w jurcie domową herbatą z mlekiem. Biel ma symbolizować czyste intencje. Zwyczaj ten powstał w czasach koczowniczych plemion. Dzięki niemu każdy zbłąkany wędrowiec miał pewność, że w napotkanej jurcie otrzyma ciepły, dodający energii napój i trochę zwykłej serdeczności.
Do dzisiaj süütej czaj jest ważnym elementem każdej większej i mniejszej uroczystości oraz zwykłych sąsiedzkich wizyt. Poczęstowanie gościa czarną herbata bez mleka uchodzi za ogromny nietakt. Czarkę z napojem gospodyni podaje gościowi oburącz, i w taki sam sposób należy ją przyjąć na znak szacunku.