Argentyńska yerba mate Amanda jest uważana za jedną z najlepszych na świecie. Co ciekawe, markę założył Polak, który na początku XX wieku przybył z rodziną do Argentyny. Zobacz, jak do tego doszło. Przekonaj się, czym różni się yerba mate despalada od pozostałych dostępnych na rynku.
Skąd wzięła się polska yerba mate Amanda?
Jedna z najbardziej znanych na świecie argentyńskich marek yerba mate, Amanda, została założona na początku XX wieku przez imigrantów z Polski. Dzisiaj firma La Cachuera eksportuje swoje wyroby do Europy, Stanów Zjednoczonych, Kanady, Australii oraz na Bliski Wschód.
W 1900 roku rodzina Szychowskich, podobnie jak wiele innych rodzin z terenu dzisiejszej Polski, przypłynęła statkiem do Argentyny wiedziona obietnicą lepszego życia i właściwe darmowej ziemi pod uprawy. Szychowscy osiedlili się w prowincji Misiones, w posiadłości La Cachuera niedaleko miasteczka Apostoles.
Jan Szychowski był wtedy ledwie 11-letnim chłopcem. Pracował jako pomocnik kowala, a gdy osiągnął pełnoletność, otworzył własny warsztat, w którym stworzył m.in. maszynę do cięcia popularnego w okolicy ostrokrzewu paragwajskiego. Zresztą wszystkie maszyny, jakich wtedy używał, sam skonstruował. Dzisiaj można oglądać je w rodzinnej posiadłości, gdzie założono muzeum.
W pracę przy produkcji yerba mate zaangażowana była cała rodzina. W połowie lat 30. Jan Szychowski skonstruował pełną linie produkcyjną, łącznie z pakowaniem gotowego suszu do torebek. Drugą gałęzią działalności firmy, choć nie tak spektakularną, była produkcja ryżu, także przy wykorzystaniu samodzielnie zbudowanych maszyn.
Firma nadal jest w rękach rodziny. I choć po śmierci Jana Szychowskiego znalazła się na krawędzi bankructwa, udało się odbudować jej pozycję. Dzisiaj Amanda jest jedną z najlepiej rozpoznawalnych marek yerba mate na świecie.
Za co Argentyna ceni Szychowskiego?
Zdolny przedsiębiorca nie tylko rozwinął własny biznes, ale również w dużym stopniu przyczynił się do rozwoju lokalnej gospodarki. Okolica zawdzięcza mu przede wszystkim budowę tamy i kanału na tutejszej rzece, które pozwoliły uzyskiwać w fabryce Szychowskiego prąd.
Szychowski był również honorowym członkiem National Geographic Society. II RP, w uznaniu przedsiębiorczości i sukcesów w Argentynie, uhonorowała go Brązowym Krzyżem Zasługi.
Jak smakuje yerba mate Amanda?
Podobnie jak wiele innych napojów, yerba mate Amanda również ma swoich zwolenników i przeciwników. Napoje firmy Amanda charakteryzuje wyjątkowo wyrazisty, cierpki smak, czasami wręcz kwaskowaty.
Bliżej jej w smaku do mocniejszych, paragwajskich yerba mate niż do argentyńskich. Wyjątkiem jest nieco delikatniejsza yerba mate despalada, która z racji braku patyczków ma nieco mniej intensywny smak.
Jakie yerba mate Amanda są w sprzedaży?
W Polsce dostępne są przede wszystkim dwa podstawowe typy yerba mate - tradycyjna, z patyczkami oraz pozbawiona patyczków. Jednak w dobrych sklepach internetowych można znaleźć również inne yerba mate Amanda. Są to:
-
yerba mate tradicional - klasyczna yerba mate,
-
yerba mate tradicional en lienzo - ta sama klasyczna yerba mate sprzedawana w płóciennych workach, jak dawniej; dobra na prezent,
-
yerba mate despalada - mieszanka złożona z samych liści, pozbawiona twardszych łodyg,
-
yerba mate premium - mieszanka wyselekcjonowanych liści, które były sezonowane przez 36 miesięcy,
-
yerba mate para tereré - mieszanka gotowa do sporządzenia tereré, czyli napoju na zimno,
-
yerba mate campo - mieszanka składająca się wyłącznie z liści rosnących na wiejskich terenach, które następnie są suszone w nieco inny sposób; dzięki temu napój jest łagodniejszy,
-
yerba mate hierbas - mieszanka, w której 5 proc. stanowią zioła, m.in. mięta, incayuyo, lipa, boldo,
-
yerba mate limon - tradycyjna yerba mate z aromatem cytrynowym,
-
yerba mate naranja - tradycyjna yerba mate z aromatem pomarańczowym
-
yerba mate instant - sproszkowana herbata, którą można zalać zimną lub ciepłą wodą albo mlekiem,
-
yerba mate cocido - tradycyjne lub aromatyzowane mieszanki herbaty w torebkach.
W sprzedaży dostępne są także akcesoria do przechowywania, przyrządzania i podawania yerba mate, jak bombille, kubki mate, termosy, puszki. Rodzina zajmuje się również produkcją ryżu oraz prowadzi fundację wspomagającą potrzebujących mieszkańców regionu.