Cold brew to nic innego jak metoda parzenia na zimno. Można w ten sposób przyrządzić zarówno kawę, jak i herbatę. Herbata zaparzana w ten sposób znacznie różni się od napoju, który uzyskamy podczas tradycyjnego parzenia. Przede wszystkim jest delikatniejsza. Dzięki temu, że nie zalewamy liści wrzątkiem, wydobywamy z dobrze znanej herbaty nowe smaki i aromaty.
Które herbaty można przyrządzać metodą cold brew?
Każda herbata liściasta nadaje się, by przyrządzić ją tą metodą. Podobnie, jak przy zaparzaniu ciepłą wodą, najintensywniejszy napar uzyskamy z czarnej herbaty, nieco ładniejszy z czerwonej czy zielonej. Biała herbata cold brew jest niesamowicie delikatna. Co ciekawe, na zimno przygotować można również herbatki ziołowe. Najbardziej orzeźwiający będzie napój z liści mięty.
Zalety herbaty cold brew
Osoby, które na co dzień nie przepadają za gorzkim posmakiem czarnej herbaty, będą zachwycone - herbata przygotowana metodą cold brew właściwie pozbawiona jest tej cierpkości. Wszystko za sprawą garbników, których znacznie mniej przedostaje się do napoju, gdy zalejemy liście zimną wodą. Bez względu na to, jaki gatunek herbaty przyrządzimy, dzięki nietypowej metodzie parzenia uzyskamy orzeźwiający napój, który doskonale sprawdzi się w ciepłe dni.
Jak parzyć herbatę cold brew?
Przepis
Przygotowanie herbaty cold brew, choć bardziej czasochłonne, jest znacznie prostsze niż parzenie herbaty tradycyjną metodą. Do zaparzenia herbaty najwygodniej użyć french pressa. Wsypujemy susz do dzbanka, ale trochę więcej niż zazwyczaj - jeśli na jedna filiżakę wody stosujemy jedną łyżeczkę suszu, tu wsypujemy półtorej łyżeczki. Liście zalewamy zimną wodą - może być zagotowana i przestudzona, może być niegazowana woda mineralna - byle miała w miarę obojętny smak. Dzbanek wstawiamy do lodówki. Czas przyrządzania cold brew zależy od upodobań. Minimum to dwie godziny, ale intensywniejszy smak uzyskamy po 6-8 godzinach czekania. Przygotowując napój po raz pierwszy warto co jakiś czas sprawdzać, jak zmienia się smak naparu, aby wybrać najlepszy dla siebie czas zaparzania. Z dodatkami, jak cytryna, świeże liście mięty, cukier czy miód należy uważać, ponieważ napój jest znacznie delikatniejszy niż napar przygotowywany na ciepło, a nadmiar dodatków może przyćmić smak herbaty cold brew.
Wyznaje zasadę, że książek i wiedzy nigdy za wiele. Nałogowo zbiera baśnie i mitologie. Wieczór bez lektury i dobrej herbaty uważa za stracony.
Cold brew to nic innego jak metoda parzenia na zimno. Można w ten sposób przyrządzić zarówno kawę, jak i herbatę. Herbata zaparzana w ten sposób znacznie różni się od napoju, który uzyskamy podczas tradycyjnego parzenia. Przede wszystkim jest delikatniejsza. Dzięki temu, że nie zalewamy liści wrzątkiem, wydobywamy z dobrze znanej herbaty nowe smaki i aromaty.
Które herbaty można przyrządzać metodą cold brew?
Każda herbata liściasta nadaje się, by przyrządzić ją tą metodą. Podobnie, jak przy zaparzaniu ciepłą wodą, najintensywniejszy napar uzyskamy z czarnej herbaty, nieco ładniejszy z czerwonej czy zielonej. Biała herbata cold brew jest niesamowicie delikatna. Co ciekawe, na zimno przygotować można również herbatki ziołowe. Najbardziej orzeźwiający będzie napój z liści mięty.
Zalety herbaty cold brew
Osoby, które na co dzień nie przepadają za gorzkim posmakiem czarnej herbaty, będą zachwycone - herbata przygotowana metodą cold brew właściwie pozbawiona jest tej cierpkości. Wszystko za sprawą garbników, których znacznie mniej przedostaje się do napoju, gdy zalejemy liście zimną wodą. Bez względu na to, jaki gatunek herbaty przyrządzimy, dzięki nietypowej metodzie parzenia uzyskamy orzeźwiający napój, który doskonale sprawdzi się w ciepłe dni.
Jak parzyć herbatę cold brew?
Przepis
Przygotowanie herbaty cold brew, choć bardziej czasochłonne, jest znacznie prostsze niż parzenie herbaty tradycyjną metodą. Do zaparzenia herbaty najwygodniej użyć french pressa. Wsypujemy susz do dzbanka, ale trochę więcej niż zazwyczaj - jeśli na jedna filiżakę wody stosujemy jedną łyżeczkę suszu, tu wsypujemy półtorej łyżeczki. Liście zalewamy zimną wodą - może być zagotowana i przestudzona, może być niegazowana woda mineralna - byle miała w miarę obojętny smak. Dzbanek wstawiamy do lodówki. Czas przyrządzania cold brew zależy od upodobań. Minimum to dwie godziny, ale intensywniejszy smak uzyskamy po 6-8 godzinach czekania. Przygotowując napój po raz pierwszy warto co jakiś czas sprawdzać, jak zmienia się smak naparu, aby wybrać najlepszy dla siebie czas zaparzania. Z dodatkami, jak cytryna, świeże liście mięty, cukier czy miód należy uważać, ponieważ napój jest znacznie delikatniejszy niż napar przygotowywany na ciepło, a nadmiar dodatków może przyćmić smak herbaty cold brew.