Świeżo Palona
Jaki dzbanek do herbaty wybrać? Szklany, ceramiczny czy żeliwny?

Jaki dzbanek do herbaty wybrać? Szklany, ceramiczny czy żeliwny?

Coraz częściej zaparzamy herbatę tylko dla jednej osoby, korzystając z filiżanki. Warto jednak powrócić do dawnego zwyczaju zaparzania herbaty w czajniczku, nawet, jeśli przygotowujemy napój tylko dla siebie. Do wyboru mamy dzbanki szklane, ceramiczne i żeliwne. Które są najlepsze?

Podstawową zaletą czajniczków, dzbanków i imbryków jest utrzymywanie ciepła, dzięki czemu możemy dłużej delektować się smakiem i aromatem herbaty. Poza tym, tylko w czajniku liście mają na tyle dużo miejsca, by całkowicie się rozwinąć i oddać smak oraz aromat.

Ciekawy dzbanek będzie wspaniałą dekoracją stołu, może nadać mu nowego wyrazu. Szklany doskonale sprawdzi się do serwowania cold brew, czyli herbaty na zimno, ceramiczny doda przytulnego charakteru w zimowe popołudnie, a żeliwny podkreśli orientalny smak naparu.

Szklany dzbanek na herbatę

Najmłodszy produkt. Szklane dzbanki dostępne są na rynku zaledwie od kilkudziesięciu lat. Dzisiaj możemy kupić proste, designerskie dzbanki z zaparzaczami lub bez albo pięknie zdobione, dodatkowo wyposażone w podgrzewacze, które pomagają przedłużyć wysoką temperaturę napoju.

Szklane dzbanki wspaniale wyglądają, jeśli do zaparzonego napoju dodamy owoce lub płatki kwiatów, które nadadzą nowego smaku herbacie. Idealnie nadają się również do zaparzania herbat Three Flower Lychee Ball, które początkowo zwinięte w kulę, rozwijają się pod wpływem ciepłej wody, niczym rozkwitający kwiat. W szkle dobrze sprawdzi się także podana w upalny dzień cold brew, czyli mrożona herbata, najlepiej przygotowana z plastrami cytryny i liśćmi świeżej mięty.

Przy wyborze szklanego dzbanka należy zwrócić uwagę na pokrywkę. To ona pozwoli na dłużej zachować temperaturę. Jeśli czajnik nie ma pokrywki, jest duże ryzyko, że trafiliśmy na dzbanek przeznaczony wyłącznie do zimnych napojów. Szklane czajniki dobrze znoszą pranie w zmywarce ustawionej na program dla szkła, który chroni naczynia przed porysowaniem. 

Ceramiczny dzbanek na herbatę

Najszlachetniejszym, ale i najdroższym rodzajem ceramiki, jest porcelana. Pierwsze porcelanowe naczynia wytwarzano w Chinach już w VII wieku. W Europie spopularyzowały się znacznie później, za sprawą Johanna Friedricha Böttgera, niemieckiego alchemika, który po raz pierwszy uzyskał białą porcelanę w 1709 roku. Ówcześni nazywali ją białym złotem i traktowali jak równie cenną.

Ceramika pomaga stworzyć ciepły, domowy nastrój. Do tego dobrze utrzymuje wysoką temperaturę napojów w naczyniu, dzięki czemu nawet przy trzeciej filiżance herbaty możemy cieszyć się wysoką temperaturą napoju.

Ceramiczne dzbanki dostępne są w wielu formach i rozmiarach, od ultranowoczesnych po kojarzące się z babcinymi wzorami. Ceramiczne dzbanki do herbaty najczęściej występują w zestawie z zaparzaczem. Gdy napar odpowiednio naciągnie liśćmi, zaparzacz wystarczy wyjąć z czajniczka.

Takie dzbanki są również wdzięcznym pomysłem na prezent - dostępne są zarówno komplety, w których skład wchodzą dzbanek i dwie filiżanki, jak i jednoosobowe zestawy, w których czajniczek ustawia się na filiżance. 

W przypadku ceramicznych dzbanków do herbaty należy upewnić się, czy nadają się do mycia w zmywarce. Często zdarza się, że delikatna farba pod wpływem detergentów płowieje lub ściera się. 

Żeliwny dzbanek na herbatę

Żeliwo od wieków używane jest w kuchni do przygotowywania potraw. Dawniej stawiano je na palenisku, by ugotować wodę. Dostępne dzisiaj w sprzedaży żeliwne dzbanki do herbaty przeważnie pokryte są delikatną powłoką, która nie nadaje się do kontaktu z ogniem. Te dzbanki służą wyłącznie do zaparzania herbaty. 

Żeliwne dzbanki często są najdroższe, ale bezwzględnie jest to najlepsza inwestycja - utrzymują ciepło najdłużej, a i najtrudniej je stłuc czy zniszczyć. Doskonale nadają się do zaparzania czarnych czy zielonych herbat - wielokrotnie parzona herbata może barwić ścianki naczynia, ale tu nie trzeba się tym przejmować.

Należy jednak ostrożnie podchodzić do zaparzania delikatnych, białych herbat - żeliwo niższej jakości może oddawać po kontakcie z ciepłą wodą bardzo delikatny, ale charakterystyczny posmak, który w przypadku tych herbat może być wyczuwalny. Jednocześnie same żeliwne czajniki nasiąkają aromatem, dlatego najwięksi smakosze herbaty mają po kilka takich czajniczków.

Żeliwny czajnik w komplecie z dwiema lub czterema czarkami to doskonały pomysł na prezent. Przed pierwszym użyciem warto kilkakrotnie zalać żeliwny czajnik wrzątkiem. Pod żadnym pozorem żeliwa nie można myć w zmywarce. W grę wchodzi tylko ręczne mycie delikatnym płynem do naczyń oraz gąbką bez drucianych elementów. Po użyciu warto jak najszybciej umyć dzbanek i wysuszyć go, aby uniknąć rdzewienia.

Marta Daszkiewicz
Autor:
Marta Daszkiewicz

Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.

Tagi: herbata, wybrac, dzbanki, jaki, szklany, ceramiczny, zeliwny

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz



Powiązane produkty

Zobacz pokrewne wpisy z naszego bloga


5 powodów dla których warto u nas kupować