Jak dbać o żeliwny czajnik do herbaty? Jak myć, hartować i czy można w nim gotować?
Array
(
[id] => 1216
[autor] => 4
[tytul] => Jak dbać o żeliwny czajnik do herbaty? Jak myć, hartować i czy można w nim gotować?
[tekst] =>
Żeliwne czajniczki do herbaty wymagają nieco zabiegów, by długo nam służyły i były ozdobą. Warto poświęcić chwilę na właściwą pielęgnację, dzięki czemu napar nie będzie miał posmaku detergentów ani żelaza.
Pochodzące z Chin, ale rozpowszechnione w Japonii żeliwne czajniczki do herbaty mają nie tylko praktyczne zastosowanie, ale są po prostu ładne, dlatego chętnie eksponujemy je w domu. Pozornie niezniszczalne żeliwne czajniki do parzenia herbaty wymagają jednak nieco troski i umiejętnego obchodzenia się z nimi, jeśli chcemy używać ich latami.
Hartowanie żeliwnego czajnika do herbaty
To czynność, o której warto pamiętać przed każdym użyciem. Aby uniknąć ewentualnego przedostawania się szkodliwych związków z żeliwnego naczynia do naparu, w środku czajniczki pokrywane są glazurą, która to uniemożliwia. Aby nie popękała i spełniała swoją funkcję jak najdłużej, należy unikać szoku termicznego.
Hartowanie żeliwnego czajnika polega na wlaniu do niego niewielkiej (ok. 50-100 ml) gorącej wody, szybkim zamieszaniu i wylaniu jej. Dzięki temu wstępnie podgrzejemy naczynie i przygotujemy je na dłuższy kontakt z wysoką temperaturą wody. Jednocześnie czyścimy w ten sposób wnętrze z kurzu, który mógł się nazbierać w naczyniu.
Żeliwnego czajnika używaj do parzenia
Bez względu na to, czy czajnik jest czarny czy kolorowy, prawdopodobnie został pokryty z zewnątrz warstwą farby. Czajniki lepszej jakości pewnie wytrzymają kilkakrotnie stawianie na gazie czy płycie i grzanie wody wewnątrz, jednak po jakimś czasie będziemy mogli zauważyć, że naczynie nie wygląda tak, jak dawniej. Czajniki pokryte farbami gorszej jakości mogą wręcz zniszczyć kuchenkę.
Aby uniknąć przykrej niespodzianki i niszczenia czajniczka, najlepiej wodę gotować w przeznaczonym do tego standardowym czajniku. Pod koniec gotowania nasz żeliwny czajniczek hartujemy, wsypujemy odpowiednią ilość suszu i zalewamy wodą z właściwego czajnika.
Jak myć żeliwny czajnik na herbatę?
Najlepiej odłożyć na bok wszelkie detergenty, drapaki i gąbki z ostrą powierzchnią. Płyn do naczyń może pozostawić w naczyniu nieprzyjemny zapach, a zbyt ostre czyściki porysować delikatną powierzchnię wewnątrz lub zdrapać farbę na zewnętrznej części naczynia.
Najlepsze do mycia żeliwnych czajniczków są ciepła woda i miękka szmatka lub gąbka. Po parzeniu najlepiej od razu usunąć fusy i zalać czajniczek gorącą wodą. Po kilku minutach można ją wylać, przetrzeć wnętrze, a w razie potrzeby proces powtórzyć, ewentualnie zostawiając wodę w naczyniu nieco dłużej.
Po takim myciu stawiamy czajniczek do góry nogami, aby pozbyć się resztek wody. Zanim odstawimy go na półkę z zamkniętą pokrywą warto się upewnić, że w środku nie ma już wilgoci.
[data] => 2022-08-29 09:12:39
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => jak-dbac-zeliwny-czajnik-do-herbaty-jak-myc-hartowac-czy-mozna-nim-gotowac
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 2
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 18327
[title] => Jak dbać o żeliwny czajnik do herbaty? Jak myć, hartować i czy można w nim gotować?
[desc] => Żeliwne czajniczki do herbaty wymagają nieco zabiegów, by długo nam służyły i były ozdobą. Warto poświęcić chwilę na właściwą pielęgnację, dzięki czemu napar nie będzie miał posmaku detergentów ani żelaza.
[keywords] => dzbanki, żeliwny, herbata
[opis] => Żeliwne czajniczki do herbaty wymagają nieco zabiegów, by długo nam służyły i były ozdobą. Warto poświęcić chwilę na właściwą pielęgnację, dzięki czemu napar nie będzie miał posmaku detergentów ani żelaza.
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => dzbanki
[nazwa_url] => dzbanki
)
[1] => Array
(
[nazwa] => herbata
[nazwa_url] => herbata
)
[2] => Array
(
[nazwa] => żeliwny
[nazwa_url] => zeliwny
)
)
)
1
2022-08-29 09:12:39
Jak dbać o żeliwny czajnik do herbaty? Jak myć, hartować i czy można w nim gotować?
Autor:Paweł Małkowski
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
Żeliwne czajniczki do herbaty wymagają nieco zabiegów, by długo nam służyły i były ozdobą. Warto poświęcić chwilę na właściwą pielęgnację, dzięki czemu napar nie będzie miał posmaku detergentów ani żelaza.
Pochodzące z Chin, ale rozpowszechnione w Japonii żeliwne czajniczki do herbaty mają nie tylko praktyczne zastosowanie, ale są po prostu ładne, dlatego chętnie eksponujemy je w domu. Pozornie niezniszczalne żeliwne czajniki do parzenia herbaty wymagają jednak nieco troski i umiejętnego obchodzenia się z nimi, jeśli chcemy używać ich latami.
Hartowanie żeliwnego czajnika do herbaty
To czynność, o której warto pamiętać przed każdym użyciem. Aby uniknąć ewentualnego przedostawania się szkodliwych związków z żeliwnego naczynia do naparu, w środku czajniczki pokrywane są glazurą, która to uniemożliwia. Aby nie popękała i spełniała swoją funkcję jak najdłużej, należy unikać szoku termicznego.
Hartowanie żeliwnego czajnika polega na wlaniu do niego niewielkiej (ok. 50-100 ml) gorącej wody, szybkim zamieszaniu i wylaniu jej. Dzięki temu wstępnie podgrzejemy naczynie i przygotujemy je na dłuższy kontakt z wysoką temperaturą wody. Jednocześnie czyścimy w ten sposób wnętrze z kurzu, który mógł się nazbierać w naczyniu.
Żeliwnego czajnika używaj do parzenia
Bez względu na to, czy czajnik jest czarny czy kolorowy, prawdopodobnie został pokryty z zewnątrz warstwą farby. Czajniki lepszej jakości pewnie wytrzymają kilkakrotnie stawianie na gazie czy płycie i grzanie wody wewnątrz, jednak po jakimś czasie będziemy mogli zauważyć, że naczynie nie wygląda tak, jak dawniej. Czajniki pokryte farbami gorszej jakości mogą wręcz zniszczyć kuchenkę.
Aby uniknąć przykrej niespodzianki i niszczenia czajniczka, najlepiej wodę gotować w przeznaczonym do tego standardowym czajniku. Pod koniec gotowania nasz żeliwny czajniczek hartujemy, wsypujemy odpowiednią ilość suszu i zalewamy wodą z właściwego czajnika.
Jak myć żeliwny czajnik na herbatę?
Najlepiej odłożyć na bok wszelkie detergenty, drapaki i gąbki z ostrą powierzchnią. Płyn do naczyń może pozostawić w naczyniu nieprzyjemny zapach, a zbyt ostre czyściki porysować delikatną powierzchnię wewnątrz lub zdrapać farbę na zewnętrznej części naczynia.
Najlepsze do mycia żeliwnych czajniczków są ciepła woda i miękka szmatka lub gąbka. Po parzeniu najlepiej od razu usunąć fusy i zalać czajniczek gorącą wodą. Po kilku minutach można ją wylać, przetrzeć wnętrze, a w razie potrzeby proces powtórzyć, ewentualnie zostawiając wodę w naczyniu nieco dłużej.
Po takim myciu stawiamy czajniczek do góry nogami, aby pozbyć się resztek wody. Zanim odstawimy go na półkę z zamkniętą pokrywą warto się upewnić, że w środku nie ma już wilgoci.
Tagi:dzbankiherbatażeliwny
Komentarze
Xbsjd2024-08-30 16:50:38
W żeliwnym czajniczku nie parzy się herbaty! On służy wyłącznie do gotowania wody