W sierpniu miano kawy miesiąca otrzymuje pochodząca z Ameryki Południowej Summer Coffee. Jej ziarna to rzadka odmiana Pacamara, czyli hybryda słodkiej Pacas i dużego Maragogype, wywodząca się z Salwadoru.

Napar charakteryzuje się owocową słodyczą malin, kakao oraz karmelu. Na finiszu wyczuwalny jest smak kwiatu lipy. Zaparzona kawa jest pełna i intensywna.

Co ciekawe ziarna zostały poddane obróbce Honey, która polega na mechanicznym usunięciu wiśni i pozostawieniu określonej ilości miąższu. Dzięki temu istnieje dużo mniejsze ryzyko, że dojdzie do nadmiernej fermentacji. Kawa poddana takiemu rodzajowi obróbki charakteryzuje się słodkim posmakiem. Dzieje się tak poprzez cukry znajdujące się w pozostawionym miąższu. Kawy po obróbce Honey charakteryzują się intensywną słodyczą i wyraźną kwasowością.

Summer Coffee wypaliliśmy  jasno, więc doskonale sprawdzi się zaparzona w dripie, chemexie, frenchpressie oraz Aeropressie. Każda z tych metod pozwoli wydobyć inne walory smakowe naparu. 

Na letnie upały świetnie sprawdzi się również nasza cascara, czyli suszone skórki wisienek kawowych. Możesz ją zaparzać na wiele sposóbów; klasycznie oraz we frenchpressie i Aeropressie, jednak polecamy Ci wypróbować przygotowanie cold brew. Cascara smakuje słodyczą melona i miodu, jest intensywnie owocowa. Dodaj do niej ulubione dodatki takie jak mięta, lód czy świeże owoce i stwórz orzeźwiający napar.

Spróbuj sam i podziel się z nami swoją opinią!