W lipcu wyróżnienie kawy miesiąca otrzymuje pochodząca z Ameryki Południowej Columbia Finca El Mirador. Gospodarstwo jest położone w regionie Hulia - legendarnym kolumbijskim pasie kawowym słynącym z uprawy najdoskonalszych krzewów kawowca. Ziarna należą do odmiany Stripped Bourbon poddanej obróbce Cold Fermentation Washed. To połączenie gwarantuje bogactwo aromatu i słodyczy.

Dlaczego Columbia Finca El Mirador jest wyjątkowa?

Dzięki obróbce inspirowanej przemysłem winiarskim, podczas której fermentacja zachodzi w niższej temperaturze, napar kawowy zyskuje dodatkową słodycz. Po zmieleniu ziaren możesz poczuć aromat mango, brzoskwini, rodzynek oraz wina. Po zaparzeniu dominują owocowe nuty z dodatkiem kakao. Przygotowany napar zchwyca bogactwem aromatu i wysokim body.

Kawę wypaliliśmy jasno, dlatego możesz wykorzystać jej pełny potencjał przygotowując ją w Chemexie, driperze, ekspresie przelewowym, a także frenchpressie i Aeropressie. 

Na letnie upały świetnie sprawdzi się również nasza cascara, czyli suszone skórki wisienek kawowych. Możesz ją zaparzać na wiele sposóbów; klasycznie oraz we frenchpressie i Aeropressie, jednak polecamy Ci wypróbować przygotowanie cold brew. Cascara smakuje słodyczą melona i miodu, jest intensywnie owocowa. Dodaj do niej ulubione dodatki takie jak mięta, lód czy świeże owoce i stwórz orzeźwiający napar.