W lipcu wyróżnienie kawy miesiąca otrzymuje pochodząca z Ameryki Południowej Columbia Finca El Mirador. Gospodarstwo jest położone w regionie Hulia - legendarnym kolumbijskim pasie kawowym słynącym z uprawy najdoskonalszych krzewów kawowca. Ziarna należą do odmiany Stripped Bourbon poddanej obróbce Cold Fermentation Washed. To połączenie gwarantuje, że kawa ma bogactwo aromatu i słodyczy.
Dlaczego Columbia Finca El Mirador jest wyjątkowa?
Dzięki obróbce inspirowanej przemysłem winiarskim, podczas której fermentacja zachodzi w niższej temperaturze, napar kawowy zyskuje dodatkową słodycz. Po zmieleniu ziaren możesz poczuć aromat mango, brzoskwini, rodzynek oraz wina. Po zaparzeniu dominują owocowe nuty z dodatkiem kakao. Przygotowany napar zchwyca bogactwem aromatu i wysokim body.
Kawę wypaliliśmy jasno, dlatego możesz wykorzystać jej pełny potencjał przygotowując ją w Chemexie, driperze, ekspresie przelewowym, a także frenchpressie i Aeropressie.
Na letnie upały świetnie sprawdzi się również nasza cascara, czyli suszone skórki wisienek kawowych. Możesz ją zaparzać na wiele sposóbów; klasycznie oraz we frenchpressie i Aeropressie, jednak polecamy Ci wypróbować przygotowanie cold brew. Cascara smakuje słodyczą melona i miodu, jest intensywnie owocowa. Dodaj do niej ulubione dodatki takie jak mięta, lód czy świeże owoce i stwórz orzeźwiający napar.
[data] => 2022-07-05 10:05:41
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => kawa-i-cascara-miesiaca-lipiec-2022
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 8
[autor_fotki] =>
[foto_id] => 18174
[title] => Kawa i cascara miesiąca - lipiec 2022
[opis] => W lipcu wyróżnienie kawy miesiąca otrzymuje pochodząca z Ameryki Południowej Columbia Finca El Mirador. Gospodarstwo jest położone w regionie Hulia - legendarnym kolumbijskim pasie kawowym słynącym z uprawy najdoskonalszych krzewów kawowca.
[desc] => W lipcu wyróżnienie kawy miesiąca otrzymuje pochodząca z Ameryki Południowej Columbia Finca El Mirador. Gospodarstwo jest położone w regionie Hulia - legendarnym kolumbijskim pasie kawowym słynącym z uprawy najdoskonalszych krzewów kawowca.
[keywords] => colombia, kolumbia, finca el mirador, przelew, filter, kawa ziarnista, promocja, cascara, cota rica, kostaryka, hacienda sonora, ameryka
[powiazane] => 1100,1160,1075,1134,1146,1183,1109,1166
[kategorie] => 108
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => ameryka
[nazwa_url] => ameryka
)
[1] => Array
(
[nazwa] => cascara
[nazwa_url] => cascara
)
[2] => Array
(
[nazwa] => colombia
[nazwa_url] => colombia
)
[3] => Array
(
[nazwa] => cota rica
[nazwa_url] => cota-rica
)
[4] => Array
(
[nazwa] => filter
[nazwa_url] => filter
)
[5] => Array
(
[nazwa] => finca el mirador
[nazwa_url] => finca-el-mirador
)
[6] => Array
(
[nazwa] => hacienda sonora
[nazwa_url] => hacienda-sonora
)
[7] => Array
(
[nazwa] => kawa ziarnista
[nazwa_url] => kawa-ziarnista
)
[8] => Array
(
[nazwa] => kolumbia
[nazwa_url] => kolumbia
)
[9] => Array
(
[nazwa] => kostaryka
[nazwa_url] => kostaryka
)
[10] => Array
(
[nazwa] => promocja
[nazwa_url] => promocja
)
[11] => Array
(
[nazwa] => przelew
[nazwa_url] => przelew
)
)
)
1
2022-07-05 10:05:41
Kawa i cascara miesiąca - lipiec 2022
Autor:Zuzanna Urbaniak
Lubię kawę i pączki ;)
W lipcu wyróżnienie kawy miesiąca otrzymuje pochodząca z Ameryki Południowej Columbia Finca El Mirador. Gospodarstwo jest położone w regionie Hulia - legendarnym kolumbijskim pasie kawowym słynącym z uprawy najdoskonalszych krzewów kawowca. Ziarna należą do odmiany Stripped Bourbon poddanej obróbce Cold Fermentation Washed. To połączenie gwarantuje, że kawa ma bogactwo aromatu i słodyczy.
Dlaczego Columbia Finca El Mirador jest wyjątkowa?
Dzięki obróbce inspirowanej przemysłem winiarskim, podczas której fermentacja zachodzi w niższej temperaturze, napar kawowy zyskuje dodatkową słodycz. Po zmieleniu ziaren możesz poczuć aromat mango, brzoskwini, rodzynek oraz wina. Po zaparzeniu dominują owocowe nuty z dodatkiem kakao. Przygotowany napar zchwyca bogactwem aromatu i wysokim body.
Kawę wypaliliśmy jasno, dlatego możesz wykorzystać jej pełny potencjał przygotowując ją w Chemexie, driperze, ekspresie przelewowym, a także frenchpressie i Aeropressie.
Na letnie upały świetnie sprawdzi się również nasza cascara, czyli suszone skórki wisienek kawowych. Możesz ją zaparzać na wiele sposóbów; klasycznie oraz we frenchpressie i Aeropressie, jednak polecamy Ci wypróbować przygotowanie cold brew. Cascara smakuje słodyczą melona i miodu, jest intensywnie owocowa. Dodaj do niej ulubione dodatki takie jak mięta, lód czy świeże owoce i stwórz orzeźwiający napar.