COLD BREW 

Kawa parzona na zimno, czyli cold brew coffee to nic innego jak kawa trzymana przez dłuższy czas w wodzie i podawana na zimno. 

1. Przygotuj naczynie.

2. Grubo lub średnio zmiel ziarna kawy i wsyp do naczynia.

3. Zmieloną kawę zalej zimną wodą. 

4. Odłóż na 10-12 godzin do lodówki, upewniając się, że cała kawa dobrze nasiąka wodą.

5. Po tym czasie wyjmij i ciesz się wyśmienitym smakiem!

CHEMEX/DRIP NA LODZIE

W przypadku chemexa lub dripu na lodzie, przygotowanie wygląda praktycznie tak samo jak w przypadku klasycznej wersji. Z tą różnicą, że tu część wody używanej do zaparzenia znajduje się w postaci lodu.

1. Przygotuj naczynie

2. Zmiel swoje ulubione ziarna kawy drobniej niż zazwyczaj.

3. Do naczynia włóż kostki lodu.

4. Wsyp kawę do filtra i powoli zalej ją wodą nad naczyniem.

5. I gotowe!

ICED LATTE

Iced latte to prosta w wykonaniu mrożona wersja klasycznej latte.

1. Przygotuj szklankę

2. Zaparz espresso ze swojej ulubionej kawy.

3. Do szklanki wlej zimne mleko.

4. Wrzuć kostki lodu.

5. Powoli wlej espresso po kostkach lodu.

6. Ciesz się smakiem idealnie zimnego latte!

TONIC ESPRESSO

Do tego rodzaju kawy na zimno będzie pasować każdy rodzaj dobrego espresso, ponieważ tworzy on niezwykłe połączenie z tonikiem.

1. Przygotuj szklankę.

2. Do szklanki włóż kostki lodu i zalej je tonikiem, zostawiając miejsce na kawę.

3. W osobnym naczyniu przygotuj espresso.

4. Dolej espresso do toniku z lodem.

5. Udekoruj plastrem pomarańczy lub limonki (dekoracje według własnego uznania).

W KAŻDYM WYŻEJ WYMIENIONYCH PRZYKŁADÓW NIE BÓJ SIĘ EKSPERYMENTOWAĆ Z PROPORCJAMI SKŁADNIKÓW :)