Sprasowana i wysuszona w niewielkie gniazda pu-erh wydaje się egzotyczna i nowatorska, jednak właśnie w ten sposób przetwarzano herbaciane liście wieki temu. Suszenie luźnych listków herbaty to niedawny wynalazek. Jak przyrządzić pu-erh w gniazdach? Sprawdź instrukcję obsługi i parzenia tej herbaty.
Co to znaczy, że herbata pu-erh jest w gniazdach?
Określenie to odnosi się do charakterystycznego kształtu, przypominającego ptasie gniazdo lub miskę, w który prasuje się liście. Z zewnątrz jest półokrągłe, w środku ma wydrążoną dziurę. Pod tą samą nazwą rozumie się też liście sprasowane w krążki, najczęściej z dziurką w środku lub po prostu w formie tabliczki, które następnie kroi się na kawałki.
Sam proces prasowania polega na ściskaniu liści w odpowiedniej foremce, wyciskaniu z nich soku i suszeniu liści uformowanych w gniazdo. Najszlachetniejsze i najdroższe są oczywiście gniazda w kształcie misek, do najtańszych należą herbaty prasowane w tabliczki.
Wielkość pu-erh w gniazdach może być bardzo różna i zależy od producenta. W sprzedaży są zarówno gniazda ważące 100, 50, 20 g, jak i te najmniejsze, zaledwie 2-6 gramowe, które wystarczą na jedną do trzech porcji.
Czym różni się pu-erh w gniazdach od zwykłej?
Zarówno liściasta, jak i pu-erh w gniazdach ma mocny, ziemisty smak i aromat oraz ciemnobrązowy kolor. Jest intensywna, dzięki czemu nadaje się do wielokrotnego zaparzania. Każde kolejne parzenie daje nieco delikatniejszy napar o jaśniejszym, bardziej złocistym odcieniu.
Pu-erh, czyli herbaty czerwone można oczywiście kupić także w klasycznej, liściastej formie, warto jednak pamiętać, że prasowanie liści jest znacznie starszą metodą przetwarzania herbaty. To właśnie w takiej formie sprzedawano ją na cesarski dwór 1700 lat temu. Napary z liści suszonych naturalnie i w gniazdach pochodzące od tego samego producenta nieszczególnie różnią się od siebie smakiem, jeśli jednak chcemy spróbować czegoś nowego lub sprawić komuś prezent, pu-erh w gniazdach może być ciekawym wyborem.
Pu-erh gniazda - instrukcja obsługi
Przy jednym parzeniu nie sposób wykorzystać całe gniazdo, dlatego należy najpierw odłamać kawałek suszu. Tradycyjnie używa się do tego specjalnego dłuta i młoteczka. W warunkach domowych można spróbować użyć krótkiego ostrego noża i tłuczka do mięsa lub właśnie młotka.
Po odłamaniu, susz wsypujemy do dzbanka, krusząc go dodatkowo palcami. Zalewamy wodą o temperaturze ok. 95 stopni Celsjusza w klasycznej proporcji 1 łyżeczka na 200 ml wody. Parzenie pu-erh powinno trwać od 5 do 7 minut. Zależnie od jakości suszu, liście nadają się do ponownego parzenia do pięciu razy.
[data] => 2022-07-21 08:23:43
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => pu-erh-gniazda---instrukcja-obslugi-herbaty-sprasowanej-w-krazki
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 8
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 18257
[desc] => Sprasowana i wysuszona w niewielkie gniazda pu-erh wydaje się egzotyczna i nowatorska, jednak właśnie w ten sposób przetwarzano herbaciane liście wieki temu. Suszenie luźnych listków herbaty to niedawny wynalazek. Jak przyrządzić pu-erh w gniazdach? Sprawdź instrukcję obsługi i parzenia tej herbaty.
[keywords] => herbata, pu erh, czerwona herbata, prezent
[opis] => Sprasowana i wysuszona w niewielkie gniazda pu-erh wydaje się egzotyczna i nowatorska, jednak właśnie w ten sposób przetwarzano herbaciane liście wieki temu. Suszenie luźnych listków herbaty to niedawny wynalazek. Jak przyrządzić pu-erh w gniazdach? Sprawdź instrukcję obsługi i parzenia tej herbaty.
[title] => Pu-erh gniazda - instrukcja obsługi herbaty sprasowanej w krążki
[kategorie] => 197
[powiazane] => 625,628,669,610,667,609,608
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => czerwona harbata
[nazwa_url] => czerwona-harbata
)
[1] => Array
(
[nazwa] => herbata
[nazwa_url] => herbata
)
[2] => Array
(
[nazwa] => prezent
[nazwa_url] => prezent
)
[3] => Array
(
[nazwa] => pu erh
[nazwa_url] => pu-erh
)
)
)
1
2022-07-21 08:23:43
Pu-erh gniazda - instrukcja obsługi herbaty sprasowanej w krążki
Autor:Zuzanna Urbaniak
Lubię kawę i pączki ;)
Sprasowana i wysuszona w niewielkie gniazda pu-erh wydaje się egzotyczna i nowatorska, jednak właśnie w ten sposób przetwarzano herbaciane liście wieki temu. Suszenie luźnych listków herbaty to niedawny wynalazek. Jak przyrządzić pu-erh w gniazdach? Sprawdź instrukcję obsługi i parzenia tej herbaty.
Co to znaczy, że herbata pu-erh jest w gniazdach?
Określenie to odnosi się do charakterystycznego kształtu, przypominającego ptasie gniazdo lub miskę, w który prasuje się liście. Z zewnątrz jest półokrągłe, w środku ma wydrążoną dziurę. Pod tą samą nazwą rozumie się też liście sprasowane w krążki, najczęściej z dziurką w środku lub po prostu w formie tabliczki, które następnie kroi się na kawałki.
Sam proces prasowania polega na ściskaniu liści w odpowiedniej foremce, wyciskaniu z nich soku i suszeniu liści uformowanych w gniazdo. Najszlachetniejsze i najdroższe są oczywiście gniazda w kształcie misek, do najtańszych należą herbaty prasowane w tabliczki.
Wielkość pu-erh w gniazdach może być bardzo różna i zależy od producenta. W sprzedaży są zarówno gniazda ważące 100, 50, 20 g, jak i te najmniejsze, zaledwie 2-6 gramowe, które wystarczą na jedną do trzech porcji.
Czym różni się pu-erh w gniazdach od zwykłej?
Zarówno liściasta, jak i pu-erh w gniazdach ma mocny, ziemisty smak i aromat oraz ciemnobrązowy kolor. Jest intensywna, dzięki czemu nadaje się do wielokrotnego zaparzania. Każde kolejne parzenie daje nieco delikatniejszy napar o jaśniejszym, bardziej złocistym odcieniu.
Pu-erh, czyli herbaty czerwone można oczywiście kupić także w klasycznej, liściastej formie, warto jednak pamiętać, że prasowanie liści jest znacznie starszą metodą przetwarzania herbaty. To właśnie w takiej formie sprzedawano ją na cesarski dwór 1700 lat temu. Napary z liści suszonych naturalnie i w gniazdach pochodzące od tego samego producenta nieszczególnie różnią się od siebie smakiem, jeśli jednak chcemy spróbować czegoś nowego lub sprawić komuś prezent, pu-erh w gniazdach może być ciekawym wyborem.
Pu-erh gniazda - instrukcja obsługi
Przy jednym parzeniu nie sposób wykorzystać całe gniazdo, dlatego należy najpierw odłamać kawałek suszu. Tradycyjnie używa się do tego specjalnego dłuta i młoteczka. W warunkach domowych można spróbować użyć krótkiego ostrego noża i tłuczka do mięsa lub właśnie młotka.
Po odłamaniu, susz wsypujemy do dzbanka, krusząc go dodatkowo palcami. Zalewamy wodą o temperaturze ok. 95 stopni Celsjusza w klasycznej proporcji 1 łyżeczka na 200 ml wody. Parzenie pu-erh powinno trwać od 5 do 7 minut. Zależnie od jakości suszu, liście nadają się do ponownego parzenia do pięciu razy.