Sprasowana i wysuszona w niewielkie gniazda pu-erh wydaje się egzotyczna i nowatorska, jednak właśnie w ten sposób przetwarzano herbaciane liście wieki temu. Suszenie luźnych listków herbaty to niedawny wynalazek. Jak przyrządzić pu-erh w gniazdach? Sprawdź instrukcję obsługi i parzenia tej herbaty.

Co to znaczy, że herbata pu-erh jest w gniazdach?

Określenie to odnosi się do charakterystycznego kształtu, przypominającego ptasie gniazdo lub miskę, w który prasuje się liście. Z zewnątrz jest półokrągłe, w środku ma wydrążoną dziurę. Pod tą samą nazwą rozumie się też liście sprasowane w krążki, najczęściej z dziurką w środku lub po prostu w formie tabliczki, które następnie kroi się na kawałki. 

Sam proces prasowania polega na ściskaniu liści w odpowiedniej foremce, wyciskaniu z nich soku i suszeniu liści uformowanych w gniazdo. Najszlachetniejsze i najdroższe są oczywiście gniazda w kształcie misek, do najtańszych należą herbaty prasowane w tabliczki. 

Wielkość pu-erh w gniazdach może być bardzo różna i zależy od producenta. W sprzedaży są zarówno gniazda ważące 100, 50, 20 g, jak i te najmniejsze, zaledwie 2-6 gramowe, które wystarczą na jedną do trzech porcji. 

Czym różni się pu-erh w gniazdach od zwykłej?

Zarówno liściasta, jak i pu-erh w gniazdach ma mocny, ziemisty smak i aromat oraz ciemnobrązowy kolor. Jest intensywna, dzięki czemu nadaje się do wielokrotnego zaparzania. Każde kolejne parzenie daje nieco delikatniejszy napar o jaśniejszym, bardziej złocistym odcieniu. 

Herbaty pu-erh można oczywiście kupić także w klasycznej, liściastej formie, warto jednak pamiętać, że prasowanie liści jest znacznie starszą metodą przetwarzania herbaty. To właśnie w takiej formie sprzedawano ją na cesarski dwór 1700 lat temu. Napary z liści suszonych naturalnie i w gniazdach pochodzące od tego samego producenta nieszczególnie różnią się od siebie smakiem, jeśli jednak chcemy spróbować czegoś nowego lub sprawić komuś prezent, pu-erh w gniazdach może być ciekawym wyborem.

Pu-erh gniazda - instrukcja obsługi

Przy jednym parzeniu nie sposób wykorzystać całe gniazdo, dlatego należy najpierw odłamać kawałek suszu. Tradycyjnie używa się do tego specjalnego dłuta i młoteczka. W warunkach domowych można spróbować użyć krótkiego ostrego noża i tłuczka do mięsa lub właśnie młotka.

Po odłamaniu, susz wsypujemy do dzbanka, krusząc go dodatkowo palcami. Zalewamy wodą o temperaturze ok. 95 stopni Celsjusza w klasycznej proporcji 1 łyżeczka na 200 ml wody. Parzenie pu-erh powinno trwać od 5 do 7 minut. Zależnie od jakości suszu, liście nadają się do ponownego parzenia do pięciu razy.