Ta odmiana wyróżnia się większą odpornością na rdzę kawową liści, dużą wydajnością i wysoką jakością. W profilu dominuje niska kwasowość, body średnie do ciężkiego, wyczuwalny jest posmak gorzkie czekolady.
Odmiana Icatu została stworzona w brazylijskim laboratorium odmiana, która powstała w wyniku krzyżowania hybrydy Arabica Bourbon oraz Robusty z różnymi innymi odmianami arabiki takimi jak Arabica Caturra, Arabica Mundo Novo.
Oficjalna data wprowadzenia tej odmiany do produkcji do 1993 r., jednak znana była już w 1985 r.
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
Tagi: arabica, kawy, odmiana, icatu, ICATU
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.