Ta odmiana wyróżnia się większą odpornością na rdzę kawową liści, dużą wydajnością i wysoką jakością. W profilu dominuje niska kwasowość, body średnie do ciężkiego, wyczuwalny jest posmak gorzkie czekolady.
Historia:
Odmiana Icatu została stworzona w brazylijskim laboratorium odmiana, która powstała w wyniku krzyżowania hybrydy Arabica Bourbon oraz Robusty z różnymi innymi odmianami arabiki takimi jak Arabica Caturra, Arabica Mundo Novo.
Oficjalna data wprowadzenia tej odmiany do produkcji do 1993 r., jednak znana była już w 1985 r.
Charakterystyka:
wielkość ziaren: duże
wzrost: wysoki
wydajność: bardzo wysoka
odporna na choroby liści, ziaren oraz na nicienie
Optymalna wysokość uprawy:
powyżej 800 m n.p.m.
[data] => 2019-07-31 16:55:37
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => odmiana-kawy-icatu
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 2
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 11765
[title] => Odmiany kawy: ICATU
[desc] => Ta odmiana wyróżnia się większą odpornością na rdzę kawową liści, dużą wydajnością i wysoką jakością. W profilu dominuje niska kwasowość, body średnie do ciężkiego, wyczuwalny jest posmak gorzkie czekolady.
[opis] => Ta odmiana wyróżnia się większą odpornością na rdzę kawową liści, dużą wydajnością i wysoką jakością. W profilu dominuje niska kwasowość, body średnie do ciężkiego, wyczuwalny jest posmak gorzkie czekolady.
[keywords] => arabica,kawy,icatu,odmiana,ICATU
[kategorie] => 181
[powiazane] => 782,783,787,790,804,805,806
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => arabica
[nazwa_url] => arabica
)
[1] => Array
(
[nazwa] => kawy
[nazwa_url] => kawy
)
[2] => Array
(
[nazwa] => odmiana
[nazwa_url] => odmiana
)
[3] => Array
(
[nazwa] => icatu
[nazwa_url] => icatu
)
[4] => Array
(
[nazwa] => ICATU
[nazwa_url] => ICATU
)
)
)
1
2019-07-31 16:55:37
Odmiana kawy: ICATU
Autor:Paweł Małkowski
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
Ta odmiana wyróżnia się większą odpornością na rdzę kawową liści, dużą wydajnością i wysoką jakością. W profilu dominuje niska kwasowość, body średnie do ciężkiego, wyczuwalny jest posmak gorzkie czekolady.
Historia:
Odmiana Icatu została stworzona w brazylijskim laboratorium odmiana, która powstała w wyniku krzyżowania hybrydy Arabica Bourbon oraz Robusty z różnymi innymi odmianami arabiki takimi jak Arabica Caturra, Arabica Mundo Novo.
Oficjalna data wprowadzenia tej odmiany do produkcji do 1993 r., jednak znana była już w 1985 r.