Kilka bąbelków piany na powierzchni świeżo zaparzonej herbaty potrafi wprawić w konsternację. A to jak najbardziej naturalna i wręcz pożądana reakcja w naparze. Sprawdź, dlaczego herbata się pieni, gdy zalewamy ją wodą oraz czy należy usuwać pianę z powierzchni naparu....
Czym różni się herbata sypana od herbaty w torebkach? Dlaczego herbata liściasta jest droższa od popularnych ekspresówek i czemu mimo to warto ją wybierać? Przekonaj się, jakie są zalety herbaty sypanej. Czym jest herbata sypana? Herbata sypana, czyli inaczej liściasta - to...
Dzisiaj przedstawiamy Wam naszą nową kawę - tym razem jest to Robusta Rwanda Nyabarongo. Doskonały wybór dla wielbicieli robusty, jak i dla osób, które chciałyby zapoznać się z tym gatunkiem kawy. Skąd pochodzi nasza robusta? Nasza Robusta Rwanda Nyabarongo jest uprawiana w...
Rwanda Mataba Stacja, z której pochodzi nasza kawa znajduje się w Rwandzie w regionie Bukonya. Mataba należy do większej organizacji - Muhondo Coffee Company. Myjnia jest prowadzona przez Solange, która pełni tam rolę kierownika stacji. Mataba jest znacznie mniejsza w...
Od małego stowarzyszenia do dużej organizacji Abakundakawa, położona w regionie Gakenke, przeszła długą drogę, odkąd powstała jako stowarzyszenie drobnych rolników w 1999 roku. W 2007 roku stała się uznaną spółdzielnią. Liczba członków spółdzielni wzrosła z 180 do...
Buraki są warzywem często goszczącym jako dodatek do wielu dań w Polsce. Warzywa te są cenione za łatwość ich przygotowania, a także za bardzo dobry smak i wiele wartości odżywcze, jakie zawierają. Jednak coraz większą popularnością cieszą się nie tylko buraki same w sobie,...
Kawa niejednokrotnie jest nieodzowną towarzyszką podczas każdego naszego dnia spędzanego zarówno w domu, jak i w pracy. Często staje się także naszym małym rytuałem, bez którego nie wyobrażamy sobie codziennych poranków. Dlatego wybór właściwej kawy, która zachwyci nas swoim...
Birma to jeden z niewielu krajów, gdzie herbatę się zjada. Liście kisi się przez kilka miesięcy, a następnie na ich bazie tworzy lahpet - tradycyjną sałatkę, wykorzystywaną od kilku stuleci w ceremoniach buddyjskich. Sprawdź, jak powstaje lahpet, czyli herbata ze sfermentowanych...
Kto potrafi sobie wyobrazić poranek bez aromatycznej filiżanki ulubionej kawy? Ten napój zdecydowanie bije rekordy popularności - pobudzająca moc kawy, a przede wszystkim jej wyjątkowy smak sprawia, że trudno się od niej oderwać. Aby cieszyć się przyjemnością picia kawy, nie trzeba...
Niektóre osoby nie wyobrażają sobie udanego poranka bez filiżanki ulubionej, aromatycznej kawy. Świeżo zmielona kawa potrafi obudzić samym swoim zapachem, a zastrzyk kofeiny pozwala łatwiej wkroczyć w nowy dzień. W związku z tym, że kofeina zawarta w kawie należy do substancji...
Czy czerwona herbata odchudza? Rozkoszowanie się pyszną herbatą, jest znane ludzkości od wieków. Idealna towarzyszka eleganckich wizyt, relaksacyjnych wieczorów, symbol gościny. W każdym miejscu będzie ona smakowała inaczej. Czerwona herbata, jest znana już od VII wieku, a wywodzi...
Marzec witamy z naszą nowością - Rwandą Abakundakawą. Kawa zaskakuje swoją świeżością oraz aromatem kwiatów i owoców. Jest idealna, aby poczuć klimat nadchodzącej wiosny. Ziarna przyjechały do nas z Rwandy ze stacji Abakundakawa w rejonie Gakenke. Abakundakawa to...
Niepozorne gliniane zwierzaki, czyli tea pets, które dotrzymują towarzystwa osobom, które w samotności parzą herbatę, są doskonałymi słuchaczami. Jak mało co w chińskiej tradycji, ich zadaniem jest wyłącznie sprawiać przyjemność przez dotrzymywanie towarzystwa. W rewanżu polewa...
Nielubiane przez większość dzieci słodycze, cukierki z lukrecji, to tak naprawdę niedoceniony u nas korzeń, który od wieków wykorzystywany jest w medycynie do leczenia m.in. infekcji dróg oddechowych. Sprawdź, na co pomaga lukrecja, jakie jest działanie naparu i jakie są...
Napoje na bazie herbaty to wciąż jedne ze zdecydowanie najczęściej wybieranych. Są one nie tylko smaczne, ale także wyjątkowo bogate w różnorodne zdrowotne właściwości. Kombucha zalicza się właśnie do tej szczególnej grupy – jej koneserzy doceniają nie tylko jej wyjątkowy...
Kombucha szczególnie znana jest w środowisku osób interesujących się medycyną naturalną, zdrowym odżywianiem czy też ziołolecznictwem. Jej właściwości lecznicze w medycynie naturalnej wykorzystywane są już od 2000 lat! Co to jest kombucha? Jakie posiada właściwości? ...
Chałwa wyrabiana jest od wieków w różnych regionach świata. Bogata jest w minerały i witaminy, ale jednocześnie bardzo kaloryczna. Warto wiedzieć, że najpopularniejsza u nas sezamowa chałwa turecka to zaledwie jeden z wielu rodzajów chałwy. Koniecznie sprawdź nasz przepis na...
Świeży imbir zagościł w naszej kuchni dość niedawno. Doskonale sprawdza się w herbacie w połączeniu z miodem i cytryną - wypróbuj nasz przepis. Ale zanim to zrobisz, upewnij się, czy trzeba obierać imbir do herbaty? Podpowiadamy również, jak przechowywać imbir, by dłużej...
Picie kawy jest dla wielu z nas codziennym rytuałem umilającym wykonywanie porannych czynności. Coraz więcej osób do jej przygotowania wykorzystuje mleko roślinne, które jest doskonałą alternatywą dla jego krowiego odpowiednika. Na rynku dostępnych jest wiele jego rodzajów, wśród...
Czy kupując jajka czytasz oznaczenia? Czy wiesz, co dokładnie oznaczają pierwsze cyfry w kodzie na skorupce? Upewnij się, jak przechowywać jajka i jak sprawdzić, czy jajo jest świeże. Lubisz gotowane jajka? Sprawdź, jak długo gotować je na miękko, a ile gotować jajko na twardo....
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.