Skosztuj kawy i herbaty miesiąca! Przez cały miesiąc Wakacyjne Espresso Brazil Suncoffe Mumbuca Natural oraz Cascara Colombia Huila Geisha Washed suszone owoce kawowca 20% taniej!
Gdzie w Europie uprawia się herbatę? Na Azorach działają dwie plantacje Choć są niewielkie i produkują śladowe ilości suszu w skali świata, plantacje herbaty w Europie działają i mają się całkiem dobrze. Znajdują się na Azorach należących do Portugalii. Jak udało się...
Robusta, conilon, ngada - to najbardziej znane rodzaje kaw z gatunku coffea canephora. Dzięki zmianom w uprawie i produkcji oraz wprowadzeniu standardów cuppingu dla tego gatunku, kawy powoli zyskują popularność na równi z arabiką. A w obliczu zmian klimatycznych niebawem te ziarna mogą...
Naturalne metody leczenia bólu gardła, przeziębienia czy grypy nie przynoszą natychmiastowych, spektakularnych efektów, ale doskonale wspierają proces leczenia i poprawiają komfort. Sprawdź, po jaką herbatkę sięgnąć, gdy boli gardło lub masz pierwsze objawy przeziębienia. ...
Nadszedł luty, a wraz z nim dużo nowości! Sprawdźcie co dla Was przygotowaliśmy! Podczas jednego z naszych cuppingów, znaleźliśmy perełkę, z którą chcielibyśmy się z Wami podzielić. Takim oto sposobem od początku lutego możecie spróbować ziaren z Zambii. Kawa trafiła do...
Samodzielnie przygotowana mieszanka herbat pozwala na uzyskanie smaku i aromatu, który najbardziej nam odpowiada. Sprawdź, jakie składniki mogą przydać się do stworzenia własnej herbaty. Na początku nie trzeba kupować żadnych akcesoriów, wystarczy kilka przedmiotów, które...
Podczas gdy w jednych krajach uprawa krzewów na czarną herbatę jest standardem, inne dopiero przekonują się do tego rodzaju. W produkcji czarnej herbaty prym wiodą Chiny i Indie, ale trzeba pamiętać, że pochodzące z nich herbaty mogą znacznie się od siebie różnić. Z czego to...
Choć Japonia kojarzy się z krajem honorowych ludzi o twardych zasadach, to w przypadku herbaty eksportowanej do USA w XIX wieku najwyraźniej nie obowiązywały żadne reguły. Wynikało to z chęci zysku na dziwnej modzie - amerykanie zakochali się w zielonej herbacie o niebieskawym...
Robusta, conilon, ngada - to najbardziej znane rodzaje kaw z gatunku coffea canephora . Dzięki zmianom w uprawie i produkcji oraz wprowadzeniu standardów cuppingu dla tego gatunku, kawy powoli zyskują popularność na równi z arabiką. A w obliczu zmian klimatycznych niebawem te ziarna...
Nadszedł Nowy Rok, a wraz z nim nasza comiesięczna promocja na wyróżnioną kawę oraz herbatę. Tym razem przedstawiamy Wam Ethiopię Gora Kone oraz herbatę Alhambrę. Ziarna naszej nowej Ethiopii przyjechały z regionu Sidamo słynącego z kaw o pełnym i bogatym body oraz kwiatowych...
Wybór rodzaju herbaty to nie wszystko. Ważne też, by kupić ją w odpowiednim miejscu, bez względu na to, czy wybieramy sklep tradycyjny czy sklep online z herbatą. Sprawdź, jak kupować herbatę i na co trzeba zwrócić uwagę, by cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem naparu....
Świąteczna herbata już samym aromatem przywodzi na myśl święta - pachnie przyprawami korzennymi, najczęściej cynamonem i goździkami, pasuje do piernika i na rozgrzanie po długim spacerze. Wypróbuj nasze przepisy na herbatę świąteczną. Jaka herbata do przypraw korzennych?...
W ostatnim miesiącu tego roku chcielibyśmy Wam zaprezentować jedną z naszych perełek z Ethiopii. Ziarna pochodzą z regionu Sidamo, który przez wiele lat był potęgą etiopskiej produkcji kawy. Pomimo tego, że w tym regionie znajduje się pełno spektakularnych kaw Ayla Bensa jest...
Każdy krzew, z którego ma powstać matcha, uprawiany jest pod matami chroniącymi roślinę przed słońcem. A ponieważ zmielone liście wypijamy w całości, razem z naparem, filiżanka matchy zawiera ok. 2 razy więcej kofeiny niż napar z liściastej zielonej herbaty. Czym jeszcze...
Szczególnie o okresie jesienno-zimowym uwielbiamy pić herbatę. Napój ten od lat króluje na naszych stołach. Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania czy kolacji bez herbaty. Przyjemnie rozgrzewa, posiada także lekkie właściwości pobudzające. Herbatę naprawdę warto pić....
Chińskie oolongi z gór Wuyi swój niepowtarzalny smak i aromat zawdzięczają niezwykłym okolicznościom przyrody, w których dorastają krzewy herbaciane - obszar słynie z różnorodności, która przyczyniła się do wpisania terenu na listę UNESCO. A do tego były świadkami, a...
Ekspres do kawy to urządzenie, które spotkać możemy w wielu domach, a ta liczba wciąż wzrasta. Nic dziwnego, zaczynanie swojego dnia z filiżanką aromatycznej kawy sprawia, że mamy więcej siły i motywacji do działania. Aktualnie zaopatrzyć się możemy w ziarna kawy z...
Wyjątkowo słodkie i aromatyczne - herbaty z wiosennych zbiorów są wysoko cenione, ale i trudnodostępne. Są dość delikatne, nie da się ich długo przechowywać, jednocześnie zachowując wysokie walory smakowe. Zobacz, czym wyróżniają się herbaty z pierwszych zbiorów, jak 1st flush...
Ogromny kraj, jakim są Indie, nie mógłby mieć jednego klimatu. Dzięki temu wyróżnić tu można przynajmniej siedem regionów, w których wytwarza się herbatę o charakterystycznych cechach, których nie sposób odtworzyć w innym środowisku. Poznaj siedem różnych regionów Indii,...
Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.
Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: pawel@swiezopalona.pl. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
Miłośniczka kawy. Dzięki jej pasji powstało wiele tekstów kawowych na blogu Świeżo Palona.
Wyznaje zasadę, że książek i wiedzy nigdy za wiele.
Nałogowo zbiera baśnie i mitologie. Wieczór bez lektury i dobrej herbaty uważa za stracony.
Mam na imię Basia: 155 cm wzrostu, burza kolorowych włosów, 100% ekstrawertyzmu i niekończące się pokłady energii i pomysłów. Z kawą pracuję od 2014 r i parzę ją przede wszystkim w metodach alternatywnych i niesamowicie mnie to fascynuje. Uwielbiam próbować nowych kaw, odkrywać aromaty i smaki oraz dzielić się tym na moim instablogu: Koffeeina. Poza kawą interesuję się sportem - trenuję triathlon, a mieszkam w Poznaniu.
Lubię kawę i pączki ;)
Autor bloga Świeżo Palona
Justyna to urodzona multitaskerka – potrafi jednocześnie rozmawiać przez telefon, trzymać laptopa i nalewać kawę (choć czasem coś się wyleje!). Zawsze w biegu, ale z uśmiechem na twarzy, łączy codzienne obowiązki z pozytywną energią i dużą dawką humoru. Na co dzień dzieli się swoimi przemyśleniami, poradami i doświadczeniami z życia zawodowego i prywatnego, nie bojąc się pokazać autentyczności – również w mniej idealnych momentach. Jeśli szukasz szczerych historii i odrobiny dystansu do rzeczywistości, to dobrze trafiłeś!
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.