Choć liście pochodzą z jednej rośliny, można z nich wyprodukować różne kolory herbat. Wszystko zależy od zabiegów, jakim poddawane są przed lub po zerwaniu. Sprawdź, jak powstają różne kolory herbaty - jak robi się herbatę czarną, a jak zieloną? Dlaczego liście białej...
Przedstawiamy Wam kolejny artykuł przybliżający pochodzenie naszych kaw. Finca Monteblanco jest jedną z trzech farm należących do Rodrigo Sancheza. Właściciel zasłynął nie tylko jako producent świetnej jakości ziaren, ale także jako osoba, która znajduje nowe podejście do...
Na początku miesiąca ogłosiliśmy jaka kawa wygrała w plebiscycie Kawy Miesiąca. Ethiopia Sidamo Gore Kone została Kawą Listopada i przy tej okazji postanowiliśmy również zmienić etykietę naszego zwycięzcy. Pewnie mogliście się zastanawiać co nas zainspirowało do takiej zmiany....
Jak powstaje mąka razowa? Z ziaren różnych zbóż, najczęściej pszenicy lub żyta, które nie są oczyszczone. Mielenie przeprowadzane jest tylko raz, a końcowym produktem jest dość gruba mąka o nieregularnej konsystencji, ciemniejszym odcieniu. Można wyróżnić dwa typy: * mąka...
Zastawa porcelanowa to piękny i elegancki pomysł na prezent. Zatem co zrobić by spieszyć się nią dłużej? Historia porcelany Na początek mała wzmianka historyczna na temat porcelany. Herbata dotarła do Europy z Chin, a wraz z nią przybyła również chińska porcelana....
Jeśli masz 4 marchewki, chwilę czasu i ochotę na coś pysznego, polecamy wilgotne ciasto marchewkowe - doskonale smakuje, a przygotowanie go nie należy do trudnych. A jeśli nieco zostanie - można je zamrozić. Sprawdź proste przepisy na ciasto marchewkowe klasyczne, bezglutenowe oraz...
Czym jest kopi luwak, kawa, która jest jedną z najdroższych na świecie? Czy naprawdę kawa z odchodów może dobrze smakować i być tak popularna? Sprawdź, jak powstaje kopi luwak i jak parzyć kawę z odchodów łaskuna. Czym jest kopi luwak? To wyjątkowy rodzaj kawy,...
Podczas podróży na południe Etiopii przekracza się słynny kawowy region Sidamo. W tym miejsu można wybrać drogę do Yirgacheffe i Guji lub mniej uczęszczaną trasę do Nensebo, West Arsi. Dużo osób nie wiąże Nensebo z regionem kawy speciality, ale od kilku lat kupujący wiedzą, że...
Najzdrowsza ze wszystkich - mąka razowa - towarzyszy człowiekowi od kiedy zaczął zbierać zboże. Zarówno mąka pszenna razowa, jak i żytnia razowa, mają bardzo dobry wpływ na układ trawienny i zawierają sporo witamin oraz minerałów. Czym różni się mąka razowa od...
Porcelanowe filiżanki i dzbanek to wspaniały prezent, ale by cieszyć się nim długo, trzeba wiedzieć, jak czyścić porcelanę i jak ją przechowywać. Jeśli ulubiona porcelanowa filiżanka nie wygląda już jak dawniej sprawdź, jak usunąć plamę z porcelany. Skąd pochodzi...
W listopadzie jako kawę miesiąca wybraliśmy dla Was najlepszą w tym roku Etiopię Sidamo ze stacji Gora Kone. Jak większość kaw z regionu Sidamo, tak i nasza pochodzi od wielu rolników z plantacji, które bezpośrednio sąsiadują z młynem Gora Kone. Kawę zdecydowaliśmy się wypalić...
Kawa cieszy się popularnością na całym świecie. Jest doceniana nie tylko za swój wyjątkowy smak i aromat, ale również za prozdrowotne właściwości. Wystarczy jedna filiżanka kawy dziennie, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na Alzheimera, cukrzycę typu II i Parkinsona. Jednak kawa...
Kawa cieszy się wśród Polaków niezwykłą popularnością. Ciemny napar podawany na wiele różnych sposobów od wielu lat robi w naszym kraju prawdziwą furorę. Jest lubiany nie tylko ze względu na swoje pobudzające właściwości, które są efektem działania zawartej w nim kofeiny,...
Od momentu jej odkrycia zdobyła mnóstwo fanów na całym świecie. Przez lata opracowano setki różnych sposobów jej przygotowywania i podawania. Kawa - bo to o niej mowa - jest jednym z najczęściej spożywanych napojów w wielu krajach na naszej planecie. W niektórych przypadkach...
Ziarna kawowca stanowią najbardziej pożądany element tej rośliny. To właśnie z nich powstaje jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie, czyli kawa. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, co dzieje się z pozostałą częścią owocu. Okazuje się, że skórka również jest...
Chcielibyśmy przybliżyć Wam historię jednego z miejsc, z których pozyskujemy ziarna dla naszych kaw. W tym poście opiszemy plantacje La Guaca, należącą do stacji Cafe Rivense w Kostaryce. Stacja została założona przez Regulo Urena i Isabel Rojas. Rodzice wraz z czwórką...
Fioletowy czy ciemnoczerwony kolor warzyw i owoców to nie jedyna zaleta istnienia antocyjanów. Właściwości dla zdrowia człowieka tych związków w jedzeniu są ogromne - działają m.in. na układ krwionośny, zapobiegają cukrzycy, poprawiają wzrok i odporność. Sprawdź, które owoce...
Herbata z kwiatowym dodatkiem zyska zupełnie nowy aromat, a do tego może mieć właściwości lecznicze. Zobacz, po płatki których kwiatów warto sięgać. Jeśli masz możliwość zbieranie świeżych kwiatów, zobacz, jak je suszyć. Jak dodaje się kwiaty do herbaty?...
Gorąca czekolada do picia to prawdziwe wybawienie w chłodne wieczory - rozgrzewa, poprawia nastrój i świetnie smakuje. Sprawdź, jak zrobić czekoladę do picia i jakie dodatki do niej pasują. Poznaj nasze przepisy na domową gorącą czekoladę, której przygotowanie jest bardzo proste....
Domowa bubble tea na bazie ulubionej herbaty z kulkami tapioki, które aż proszą się, by je żuć. Do tego porcja owoców i białka pod postacią ulubionego mleka. Jak zrobić bubble tea w domu i jakie składniki są do tego potrzebne? Sprawdź nasze przepisy na bubble tea. Co to jest...
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.