Burundi Kayanza Microlot Bourbon Washed, to 100% Arabica jednorodna. Odmiana ziarna to Red Burbon, obróbka metodą mokrą, suszoną na słońcu. Ziarna pochodzą z Burundi, a konkretnie z rejonu Keyanza znajdującego się na północy kraju, niedaleko granicy z Rwandą. Yandaro to stacja...
Dziś w młynku wylądowała ETHIOPIA YIRGACHEFFE GR. 1 KOCHERE ALEMU . Jest to 100% jednorodna Arabica, poddana obróbce mokrej, pochodząca z uprawy organicznej. Do gospodarstwa rolnego Alemu Washing Station trafia ziarno z około 650 małych, okolicznych farm znajdujących się w pobliżu...
Gdy masz dużo spraw na głowie, a czasu coraz mniej, najlepsze wyjście to usiąść i napić się herbaty na uspokojenie. Tylko którą wybrać? Jaka będzie najskuteczniejsza? Herbata na uspokojenie może działać na dwa sposoby - wpływać na organizm poprzez zawarte w niej substancje lub...
Do wyboru mamy kilka rodzajów herbat. Większość pochodzi z tego samego krzewu, ale która z nich jest lepsza? Herbata czerwona smakuje lepiej niż zielona, a może jest odwrotnie? Która herbata lepiej wspomaga odchudzanie - zielona czy czerwona herbata? Napar z której herbaty jest...
Czerwona herbata, znana również pod nazwą pu-erh, pochodzi z tego samego krzewu, co czarna herbata, jednak w przeciwieństwie do niej jest poddawana tylko częściowej fermentacji. Dzięki temu ma nie tylko inny kolor i smak, ale również właściwości. Aby wydobyć wszystko, co najlepsze z...
Historia herbaty rozpoczyna się od Chin. Uznaje się, że to na terenie obecnych Chin zaczęto po raz pierwszy uprawiać herbatę. Od V wieku n.e. tradycja parzenia herbaty powoli rozprzestrzeniała się w pobliskiej Mongolii i Tybecie. Jednak dopiero na początku IX wieku pierwsze nasiona...
Herbaty dzielimy według koloru, który wynika ze sposobu przygotowania suszu. Różne procesy, jakim są poddawane liście powodują, że poszczególne rodzaje herbat mają nie tylko różny kolor, smak czy zapach, ale także (a może przede wszystkim) właściwości. Warto pamiętać, że...
Chińczycy od pokoleń wiedzą, że zielona herbata ma działanie pobudzające i stymuluje mózg. Zaparzana krótko pomaga się skoncentrować, a dłużej - wyciszyć. Z kolei osoby, które walczą z nadwagą, cenią sobie działanie moczopędne i odchudzające zielonej herbaty. Spróbuj naparu...
Każdy kto parzy i pije kawę w domu lub pracy szuka idealnego młynka dla siebie. Niektórzy od razu idą w elektrykę, a jeszcze inni chcą ręcznie zmagać się z mieleniem ulubionego ziarna. Dla tych drugich został stworzony młynek idealny - Comandante. Dlaczego jest taki wspaniały?...
Wielu początkujących kawoszy decyduje się zacząć swoją przygodę od drippera. Czym jest dripp? Wygląda trochę jak lejek lub filiżanka z jedną lub wieloma dziurkami na spodzie. Nieodłącznym elementem jest filtr, który umieszcza się w środku. Nie jest to nic innego jak manualny...
Aeropress jest dość młodym urządzeniem, bo zaprojektowany został w 2005r. przez Amerykanina Alana Aldera - twórcę Frisbee, właściciela firmy Aerobie. Poprzez swój uniwersalizm jest to sprzęt pobudzającym kreatywność i chęć eksperymentowania. Zbudowany z poliwęglanu, któremu...
Najłatwiej dostępnym, najpowszechniejszym i chyba najprostszym w obsłudze przyrządem do parzenia kawy jest French Press, zwany też: praska francuska, czy zaparzacz tłokowy. Powstał prawdopodobnie we Francji w XIX wieku, jednak dopiero Włoch Atillo Calimani opatentował go w 1929r. Jest...
Przedstawiamy Państwu poradnik o tym, jak przygotować idealną kawę w kawiarce. Pokazujemy tajniki i triki, z którymi kawa będzie smakować jeszcze lepiej. Jednym z pierwszych przyrządów do parzenia kawy, który wpada w ręce "kawowego świeżaka", jest kawiarka , zwana też: moką,...
Każdy kto trafił na tę stronę zaczyna odkrywać swoją kawową ścieżkę albo jest już w jakimś punkcie tej przygody. Gdy uświadamiamy sobie, że kawa to coś więcej niż zasypanie zmielonego ziarna wodą albo zrobienie rozpuszczalki, zaczynamy szukać aromatów, smaków, sposobu na...
TYPICA Typica to pierwotna odmiana kawy Arabica. Na początku XVI wieku trafiła z Jemenu do Azji, a po 1720 r. na Karaiby oraz do Ameryki Łacińskiej. BOURBON Około 1715 r. odmiana ta trafiła z Jemenu na wyspę Reunion (dawniej zwaną wyspą Bourbon), a następnie do Ameryki...
Do zaparzania herbaty przeznaczone są specjalne drippery, w kształcie dzbanka lub kuli, zamykane pokrywką. Klasyczne drippery do kawy, zazwyczaj w formie filiżanki o kształcie kawowego filtra, nie posiadają pokrywek. Nie nadają się do zaparzania herbaty, której liście potrzebują...
Do niedawna french pressy kojarzyły się głównie z parzeniem kawy. Jednak te charakterystyczne zaparzacze, znane już w XIX-wiecznej Francji, rewelacyjne sprawdzają się także w przyrządzaniu herbaty. Oryginalną konstrukcję stworzył włoski projektant, Attillo Calimani, w XIX wieku....
Od wieków najpopularniejszym naczyniem do parzenia herbaty są dzbanki. Ich forma i materiał, z jakiego są wykonane, różnią się od siebie w zależności od miejsca i czasu pochodzenia. Przez lata udoskonalano je, szukając formy, która najlepiej wydobędzie aromat z liści. Najstarsze...
Obok popularnej czarnej, czerwonej i zielonej herbaty, oferujemy również szeroki wybór mniej znanych, ale równie ciekawych herbat białych czy oolong, a także mieszanki do przygotowywania naparów ziołowych oraz owocowych. Najpopularniejsza w Europie, czarna herbata, posiada wiele...
Etiopia jest kolebką Coffea Arabica, a tym samym jest źródłem ogromnej bazy genetycznej, która objawia się niezliczoną ilością odmian botanicznych tej rośliny, których nie sposób nawet sklasyfikować. Każdy rolnik przynoszący swoje zbiory do lokalnych stacji obróbki może oddawać...
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.