Kawa i Herbata miesiąca MAJ! Przez cały miesiąc kawa Pixel Dark Matter Espresso Peru Satipo Natural oraz herbatka owocowa poziomkowo-waniliowa taniej o 10%!
Jak powstała herbata ekspresowa? Herbata ekspresowa sprzedawana w torebkach i herbata liściasta pochodzą z tej samej rośliny. Nie są jednak takie same w smaku, różnią się aromatem i ceną. Z czego wynikają te różnice? Różnice pomiędzy herbatą liściastą a ekspresową...
Herbata z mlekiem kojarzy nam się z Wielką Brytanią, chociaż to z Francji pochodzi znana w Europie bawarka. Nie był to jednak pierwszy napój, w którym łączono herbatę z mlekiem. Bawarka, czyli herbata z mlekiem [PRZEPIS] Pochodzenie bawarki nie jest do końca jasne....
Kiedy woda ma 80 ° ? Jak ostudzić wodę, by zalać zieloną czy białą herbatę? Zaparzenie zwykłej czarnej herbaty nie nastręcza wielu problemów - gotujemy wodę, zalewamy wrzątkiem i czekamy kilka minut. Co jednak, gdy chcemy przyrządzić zieloną, czerwoną czy białą...
Najzdrowsza i najszlachetniejsza herbata to ta podawana bez żadnych dodatków. Lubimy jednak eksperymentować i dodawać różne składniki do herbaty, aby nieco zmienić jej smak. Słodzenie herbaty, przede wszystkim czarnej, ale również zielonej czy czerwonej, to bardzo popularna praktyka....
Mówi się, że Azjaci młody wygląd i niesamowitą pracowitość zawdzięczają piciu herbaty. Już jedna filiżanka działa pobudzająco lub relaksująco, wspomaga pracę całego organizmu. Co kryje w sobie herbaciany susz? Co jest w składzie herbaty i jak to naprawdę na nas działa?...
Pochodząca z Chin matcha to zielona herbata starta za pomocą specjalnych kamieni na proszek. Do Japonii dotarła za pośrednictwem buddyjskich mnichów, którym pomagała w medytacji. Z czasem matcha stała się podstawowym elementem rytuału chanoyu, czyli japońskiej ceremonii parzenia...
Herbata z certyfikatem ECO, BIO, Organic, Fair Trade. Co oznaczają poszczególne certyfikaty? Herbaty produkowane na całym świecie mogą posiadać certyfikaty świadczące o spełnianiu konkretnych wymogów. Mogą one dotyczyć każdego z etapów produkcji lub praw pracowników i...
Zaparzanie kawy przy użyciu kawiarki to jeden z popularniejszych sposobów w USA, Szwecji oraz, oczywiście, we Włoszech. Stosunkowo łatwa obsługa oraz możliwość wydobycia głębi smaku i aromatu ziaren kawy okazują się również atrakcyjne dla polskiego konsumenta. Skok jakości jest...
Kawa przygotowana w kawiarce potrafi zapewnić niejednej osobie spory zastrzyk kofeinowej energii o każdej porze dnia. Uzyskane w ten sposób espresso można również modyfikować, tworząc mokkę, czy bardziej deserową wersję z mlekiem i cukrem. Z całą pewnością jest to produkt dla...
Na przestrzeni wieków wypracowano różne metody zbierania i przygotowywania liści herbaty. Na smak naparu wpływ ma wiele czynników, również pora zbiorów oraz część rośliny, która przeznaczana jest na susz. Dla ułatwienia ustandaryzowano nazewnictwo herbat pochodzących z Indii i...
Herbaty, oprócz gatunków, różnią się od siebie również momentem zbioru. Liście krzewu herbacianego, zbierane o różnych porach roku, dają napar o różnym smaku, aromacie i kolorze. Wprawni smakosze herbaty najwyżej cenią herbaty First Flush pochodzące z regionu Darjeeling w...
„Rodzaje kawiarek” Każdy entuzjasta kawy powinien choć raz spróbować tego napoju po przyrządzeniu w kawiarce. Jeszcze do niedawna popularność tego typu asortymentu nie była zbyt wysoka w naszym kraju. Obecnie, idąc w ślady Włochów, Amerykanów i Szwedów, również...
Rooibos, czerwona herbata z RPA Najbardziej znana na świecie afrykańska herbata tak naprawdę nie jest herbatą. Rooibos uzyskuje się z liści czerwonokrzewu, który uprawiany jest na terenie RPA, w górach Cedeberg, gdzie panuje odpowiedni klimat do wzrostu rośliny. Nazwa rooibos...
Dobra herbata na trawienie. Co pomoże na ból brzucha? Dobra herbata na trawienie Herbatki ziołowe właściwie od początku ludzkości wykorzystywane były do leczenia różnych dolegliwości. I choć rozwinęliśmy się cywilizacyjnie, nadal chętnie sięgamy po...
Zielona herbata cieszy się ogromną popularnością ze względu na swoje właściwości. Chińczycy od wieków piją przede wszystkim właśnie zieloną herbatę. Twierdzą, że pomaga dłużej zachować młodość i sprawność umysłu. Czy to możliwe? Czy różnią się od siebie...
Herbata w Indiach znana była już prawdopodobnie w XVI wieku. To z tego okresu pochodzi zapis holenderskiego podróżnika, Jana Huyghena van Linschotena, na temat tajemniczej rośliny, która wykorzystywana jest przez miejscowych jako warzywo oraz do przyrządzania napoju. Choć nie ma...
Parzenie czerwonej herbaty rooibos jest bardzo proste. Poradzi sobie z nim nawet początkujący amator herbaty. Sprawdź, z czym podawać rooibos i dlaczego jest to doskonała herbata do picia tuż przed snem. Jak parzyć herbatę rooibos? Parzenie czerwonej herbaty rooibos nie...
Być może doskonale znasz kawy serwowane na zimno. Bądźmy jednak dokładni: tak jak nie każdy prostokąt jest kwadratem, tak nie każda zimna, mrożona kawa jest cold brew. Kawy mrożone w ciągu ostatniej dekady zyskały na ogromnej popularności. W wielu kawiarniach znajdziemy w ofercie...
Zielona herbata ceniona jest ze względu na swoje właściwości zdrowotne - wspomaga pracę układu krążenia, opóźnia starzenie się komórek, pomaga w trawieniu. Jednak podobnie jak wszystko, co spożywamy w nadmiarze, może niekorzystnie wpływać na organizm. Mowa tu jednak o regularnym...
Cold brew to nic innego jak metoda parzenia na zimno. Można w ten sposób przyrządzić zarówno kawę, jak i herbatę. Herbata zaparzana w ten sposób znacznie różni się od napoju, który uzyskamy podczas tradycyjnego parzenia. Przede wszystkim jest delikatniejsza. Dzięki temu, że nie...
Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.
Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: [email protected]. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
Miłośniczka kawy. Dzięki jej pasji powstało wiele tekstów kawowych na blogu Świeżo Palona.
Wyznaje zasadę, że książek i wiedzy nigdy za wiele.
Nałogowo zbiera baśnie i mitologie. Wieczór bez lektury i dobrej herbaty uważa za stracony.
Mam na imię Basia: 155 cm wzrostu, burza kolorowych włosów, 100% ekstrawertyzmu i niekończące się pokłady energii i pomysłów. Z kawą pracuję od 2014 r i parzę ją przede wszystkim w metodach alternatywnych i niesamowicie mnie to fascynuje. Uwielbiam próbować nowych kaw, odkrywać aromaty i smaki oraz dzielić się tym na moim instablogu: Koffeeina. Poza kawą interesuję się sportem - trenuję triathlon, a mieszkam w Poznaniu.
Lubię kawę i pączki ;)
Autor bloga Świeżo Palona
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.