Świeżo Palona Kawa - sklep z kawą ziarnistą
Menu

Kawa do French Pressu

Najlepsza kawa do French Pressu

Najłatwiej dostępnym, najpowszechniejszym i chyba najprostszym w obsłudze przyrządem do parzenia kawy jest French Press, zwany też praską francuską, czy zaparzaczem tłokowym. Polecamy świeżo wypaloną, dobrej jakości kawę, w tym speciality coffee. W tej metodzie parzenia sprawdzi się, każdy profil wypalenia ziaren: od jasnych, przez średnie, do tych ciemnych - w zależności od tego, jakie napary lubimy najbardziej. Poniżej przedstawiamy kawy, które rekomendujemy do zaparzania we French Pressie.

Nie masz jeszcze French Pressu? Nic straconego, możesz dostać go u nas!

Nie wiesz jak przygotować kawę we French Pressie? Przeczytaj poradnik na naszym blogu lub oglądnij poniższe video:

Poznaj nasze najlepsze receptury na idealną kawę z French Pressu!

Receptura podstawowa:

  1. Rozkładamy French Press na dwie części. Do dzbanka wlewamy gorącą wodę, by go ogrzać.
  2. Mielimy grubo ziarno - grubiej niż do chemexu. Wizualnie powinno przypominać gruboziarnistą sól. Proporcja to 6 g kawy na 100 ml wody.
  3. Wylewamy wodę i wsypujemy ziarno do ogrzanego French Press'a.
  4. Preinfuzja - Włączamy stoper. Zalewamy kawę wodą (w temperaturze 88-96 stopni) tak by zamoczyć całe ziarno. Z reguły jest to: 1 g ziarna = 2 ml wody
  5. Gdy na stoperze minie 30 s dolewamy resztę wody
  6. Delikatnie mieszamy całość za pomocą łyżki.
  7. Czekamy, aż stoper pokaże 3:30 i wkładamy tłoczek do dzbanka.
  8. Po upływie 4 minuty wolnym ruchem opuszczamy tłoczek oddzielając ziarno.
  9. Przelewamy napar do czystego dzbanka, lub prosto do filiżanek, by zapobiec dalszej ekstrakcji.

Receptura anarchistyczna:

  1. Rozkładamy French Press na dwie części. Do dzbanka wlewamy gorącą wodę, by go ogrzać.
  2. Mielimy ziarno na średnią grubość - jak do dripa. Proporcja to 6 g kawy na 100 ml wody.
  3. Wylewamy wodę i wsypujemy ziarno do ogrzanego French Press'a.
  4. Włączamy stoper i zalewamy kawę wodą w temperaturze 92-96 stopni.
  5. Czekamy aż stoper pokaże 6 minut i delikatnie mieszamy całość za pomocą łyżki, tak by fusy zaczęły opadać na dno (tak zwane "breaking the crust", czyli przełamanie kawowego kożucha).
  6. Za pomocą dwóch łyżeczek ściągamy piankę, która pojawi się na powierzchni. Pomaga to uzyskać bardziej klarowny napar.
  7. Umieszczamy tłoczek na dzbanku i wolnym ruchem opuszczamy go oddzielając ziarno. Jeśli chcemy uzyskać czystszy w smaku, mniej mętny napar, wystarczy zamontować na sitku od tłoczka papierowy filtr od aeropressu. Można też owinąć całe sitko filtrem od dripa Kalita.
  8. Przelewamy napar do czystego dzbanka, lub prosto do filiżanek, by zapobiec dalszej ekstrakcji.

Receptura dodatkowa:

  1. Rozkładamy French Press na dwie części. Do dzbanka wlewamy gorącą wodę, by go ogrzać.
  2. Mielimy ziarno grubo - podobnie jak do chemexu. Proporcja to 10 g kawy na 180 ml wody.
  3. Wylewamy wodę i wsypujemy ziarno do ogrzanego French Press'a.
  4. Zalewamy kawę wodą w temperaturze 92-94 stopnie.
  5. Delikatnie mieszamy kawę za pomocą łyżki - zanurzamy ziarno.
  6. Włączamy stoper.
  7. Czekamy aż stoper pokaże 4 minuty i ponownie delikatnie mieszamy całość.
  8. Umieszczamy tłoczek na dzbanku i wolnym ruchem opuszczamy go oddzielając ziarno od naparu.
  9. Przelewamy napar do czystego dzbanka, lub prosto do filiżanek, by zapobiec dalszej ekstrakcji.

Receptura na cascarę:

  1. Rozkładamy French Press na dwie części. Do dzbanka wlewamy gorącą wodę, by go ogrzać.
  2. Przygotowujemy cascarę. Proporcja 4-6 g suszonych skórek owoców kawowca na 100 ml wody.
  3. Wylewamy wodę i wsypujemy cascarę do ogrzanego French Press'a.
  4. Zalewamy wodą w temperaturze 92-96 stopnie.     Czarna: 95 - 99 stopni, Biała: 75 - 90 stopni, Zielona chińska: 75 - 85 stopni, Zielona japońska: 65 - 75 stopni, Oolong: 90 - 95 stopni, Rooibos: 95 stopni
  5. Delikatnie mieszamy cascarę za pomocą łyżki.
  6. Włączamy stoper.
  7. Po 2 minutach ponownie mieszamy całość.
  8. Czekamy aż stoper pokaże 4 - 5 minut. Umieszczamy tłoczek na dzbanku i wolnym ruchem opuszczamy go oddzielając Cascarę od naparu.
  9. Przelewamy napar do czystego dzbanka, lub prosto do filiżanek, by zapobiec dalszej ekstrakcji.

Wciąż jesteś głodny wiedzy? Przeczytaj nasze wpisy na blogu:

FRENCH PRESS DO PARZENIA HERBATY? OCZYWIŚCIE!

PORADNIK BARISTY – JAK PRZYGOTOWAĆ KAWĘ WE FRENCH PRESSIE

JAK ZAPARZYĆ IDEALNĄ KAWĘ PRZELEWOWĄ