Kawa do French Pressu
Najłatwiej dostępnym, najpowszechniejszym i chyba najprostszym w obsłudze przyrządem do parzenia kawy jest French Press, zwany też praską francuską, czy zaparzaczem tłokowym. Polecamy świeżo wypaloną, dobrej jakości kawę, w tym speciality coffee. W tej metodzie parzenia sprawdzi się, każdy profil wypalenia ziaren: od jasnych, przez średnie, do tych ciemnych - w zależności od tego, jakie napary lubimy najbardziej. Poniżej przedstawiamy kawy, które rekomendujemy do zaparzania we French Pressie.
Nie masz jeszcze French Pressu? Nic straconego, możesz dostać go u nas!
Nie wiesz jak przygotować kawę we French Pressie? Przeczytaj poradnik na naszym blogu lub oglądnij poniższe video:
Poznaj nasze najlepsze receptury na idealną kawę z French Pressu!
Receptura podstawowa:
- Rozkładamy French Press na dwie części. Do dzbanka wlewamy gorącą wodę, by go ogrzać.
- Mielimy grubo ziarno - grubiej niż do chemexu. Wizualnie powinno przypominać gruboziarnistą sól. Proporcja to 6 g kawy na 100 ml wody.
- Wylewamy wodę i wsypujemy ziarno do ogrzanego French Press'a.
- Preinfuzja - Włączamy stoper. Zalewamy kawę wodą (w temperaturze 88-96 stopni) tak by zamoczyć całe ziarno. Z reguły jest to: 1 g ziarna = 2 ml wody
- Gdy na stoperze minie 30 s dolewamy resztę wody
- Delikatnie mieszamy całość za pomocą łyżki.
- Czekamy, aż stoper pokaże 3:30 i wkładamy tłoczek do dzbanka.
- Po upływie 4 minuty wolnym ruchem opuszczamy tłoczek oddzielając ziarno.
- Przelewamy napar do czystego dzbanka, lub prosto do filiżanek, by zapobiec dalszej ekstrakcji.
Receptura anarchistyczna:
- Rozkładamy French Press na dwie części. Do dzbanka wlewamy gorącą wodę, by go ogrzać.
- Mielimy ziarno na średnią grubość - jak do dripa. Proporcja to 6 g kawy na 100 ml wody.
- Wylewamy wodę i wsypujemy ziarno do ogrzanego French Press'a.
- Włączamy stoper i zalewamy kawę wodą w temperaturze 92-96 stopni.
- Czekamy aż stoper pokaże 6 minut i delikatnie mieszamy całość za pomocą łyżki, tak by fusy zaczęły opadać na dno (tak zwane "breaking the crust", czyli przełamanie kawowego kożucha).
- Za pomocą dwóch łyżeczek ściągamy piankę, która pojawi się na powierzchni. Pomaga to uzyskać bardziej klarowny napar.
- Umieszczamy tłoczek na dzbanku i wolnym ruchem opuszczamy go oddzielając ziarno. Jeśli chcemy uzyskać czystszy w smaku, mniej mętny napar, wystarczy zamontować na sitku od tłoczka papierowy filtr od aeropressu. Można też owinąć całe sitko filtrem od dripa Kalita.
- Przelewamy napar do czystego dzbanka, lub prosto do filiżanek, by zapobiec dalszej ekstrakcji.
Receptura dodatkowa:
- Rozkładamy French Press na dwie części. Do dzbanka wlewamy gorącą wodę, by go ogrzać.
- Mielimy ziarno grubo - podobnie jak do chemexu. Proporcja to 10 g kawy na 180 ml wody.
- Wylewamy wodę i wsypujemy ziarno do ogrzanego French Press'a.
- Zalewamy kawę wodą w temperaturze 92-94 stopnie.
- Delikatnie mieszamy kawę za pomocą łyżki - zanurzamy ziarno.
- Włączamy stoper.
- Czekamy aż stoper pokaże 4 minuty i ponownie delikatnie mieszamy całość.
- Umieszczamy tłoczek na dzbanku i wolnym ruchem opuszczamy go oddzielając ziarno od naparu.
- Przelewamy napar do czystego dzbanka, lub prosto do filiżanek, by zapobiec dalszej ekstrakcji.
Receptura na cascarę:
- Rozkładamy French Press na dwie części. Do dzbanka wlewamy gorącą wodę, by go ogrzać.
- Przygotowujemy cascarę. Proporcja 4-6 g suszonych skórek owoców kawowca na 100 ml wody.
- Wylewamy wodę i wsypujemy cascarę do ogrzanego French Press'a.
- Zalewamy wodą w temperaturze 92-96 stopnie. Czarna: 95 - 99 stopni, Biała: 75 - 90 stopni, Zielona chińska: 75 - 85 stopni, Zielona japońska: 65 - 75 stopni, Oolong: 90 - 95 stopni, Rooibos: 95 stopni
- Delikatnie mieszamy cascarę za pomocą łyżki.
- Włączamy stoper.
- Po 2 minutach ponownie mieszamy całość.
- Czekamy aż stoper pokaże 4 - 5 minut. Umieszczamy tłoczek na dzbanku i wolnym ruchem opuszczamy go oddzielając Cascarę od naparu.
- Przelewamy napar do czystego dzbanka, lub prosto do filiżanek, by zapobiec dalszej ekstrakcji.
Wciąż jesteś głodny wiedzy? Przeczytaj nasze wpisy na blogu:
FRENCH PRESS DO PARZENIA HERBATY? OCZYWIŚCIE!