W maju będziecie mieli okazję spróbować kawę oraz cascarę prosto z Kostaryki. Przedstawiamy Wam gospodarstwo Hacienda Sonora prowadzone przez rodzinę Guardia od ponad wieku. W latach 70., kiedy Alberto przejął farmę, zaczął sadzić na jej terenie krzewy kawowca. Dzięki temu kawa stała się ich głównym źródłem dochodu. W 1999 roku, w momencie, kiedy ceny kawy były ekstremalnie niskie, Alberto zainwestował w młyn, aby podnieść jakość sprzedawanych ziaren. Został pionierem w alternatywnych technikach przetwarzania, takich jak natural czy honey. Stał się także żywym dowodem na to, jak różne odmiany kawowca mogą wpływać na złożoność naparu. W 2011 roku syn Alberto, Diego, został wspólnikiem ojca. Obecnie Sonora ma ponad 20 różnych odmian roślin na 80 hektarach plantacji oraz 20 hektarów rezerwatu leśnego. Hacienda Sonora słynie z bycia miejscem przyjaznym dla miłośników kawy.
W tym miesiącu macie możliwość zakupienia zestawu kawy z cascarą 20% taniej!
Ziarna, które dla Was wypaliliśmy należą do odmiany Caturra. Oprócz dobrego i złożonego smaku, Caturra jest bardzo wydajną rośliną, ale bardzo podatną na rdzę kawową. Naturalny proces suszenia zastosowany w tej partii ziaren wzmacnia nuty owocowe, a także czekoladowe i karmelowe.
Kawa została poddana obróbce naturalnej, najstarszej metodzie przetwarzania ziaren, bez użycia wody. Wiśnie kawowca suszone są na pełnym słońcu, do momentu kiedy miąższ będzie kruchy i z łatwością będzie odchodził od ziaren. Kolejnym etapem jest suszenie już samych ziaren do osiągnięcia odpowiedniej wilgotności. Dzięki tym zabiegom kawa zyskuje w smaku na intensywnie owocowych nutach przypominających konfiturę. Jej body jest wysokie, a kwasowość niska w porównaniu z ziarnami przetwarzanymi metodą mokrą.
Jak zaparzyć naszą kawę?
Costa Rica Hacienda Sonora Caturra Natural to kawa wypalona jasno, przeznaczona pod metody przelewowe, takie jak drip, chemex czy French Press.
Jak smakuje?
W naszej Kostaryce możesz wyczuć intensywne nuty rumu, przełamane słodyczą ciemnych jagód i mango. Kawa zaskoczy Cię gładkim body.
Cascara w języku hiszpańskim oznacza łuski lub skórki. Jest produktem ubocznym produkcji kawy, który aktualnie zyskał drugie życie dzięki kulturze kaw specialty. Po oddzieleniu miąższu od ziaren, suszy się go na słońcu, do momentu uzyskania ciemnobrązowej barwy. Napar z cascary jest połączeniem kawy oraz herbaty, w smaku przypomina słodki susz owocowy. Świetnie smakuje przygotowana zarówno na ciepło, a także cold brew.
Jak przygotować napar z cascary?
Na początek polecamy jedną do dwóch łyżeczek Cascary zaparzyć wrzątkiem (200-400ml) i pozostawić na 5-7 minut, można ją zaparzać we french pressie, a także w Aeropressie. Latem idelanym sposobem będzie zaparzenie cascary na zimno, dzięki czemu możemy otrzymać orzeźwiającą lemoniadę.
W maju będziecie mieli okazję spróbować kawę oraz cascarę prosto z Kostaryki. Przedstawiamy Wam gospodarstwo Hacienda Sonora prowadzone przez rodzinę Guardia od ponad wieku. W latach 70., kiedy Alberto przejął farmę, zaczął sadzić na jej terenie krzewy kawowca. Dzięki temu kawa stała się ich głównym źródłem dochodu. W 1999 roku, w momencie, kiedy ceny kawy były ekstremalnie niskie, Alberto zainwestował w młyn, aby podnieść jakość sprzedawanych ziaren. Został pionierem w alternatywnych technikach przetwarzania, takich jak natural czy honey. Stał się także żywym dowodem na to, jak różne odmiany kawowca mogą wpływać na złożoność naparu. W 2011 roku syn Alberto, Diego, został wspólnikiem ojca. Obecnie Sonora ma ponad 20 różnych odmian roślin na 80 hektarach plantacji oraz 20 hektarów rezerwatu leśnego. Hacienda Sonora słynie z bycia miejscem przyjaznym dla miłośników kawy.
W tym miesiącu macie możliwość zakupienia zestawu kawy z cascarą 20% taniej!
Ziarna, które dla Was wypaliliśmy należą do odmiany Caturra. Oprócz dobrego i złożonego smaku, Caturra jest bardzo wydajną rośliną, ale bardzo podatną na rdzę kawową. Naturalny proces suszenia zastosowany w tej partii ziaren wzmacnia nuty owocowe, a także czekoladowe i karmelowe.
Kawa została poddana obróbce naturalnej, najstarszej metodzie przetwarzania ziaren, bez użycia wody. Wiśnie kawowca suszone są na pełnym słońcu, do momentu kiedy miąższ będzie kruchy i z łatwością będzie odchodził od ziaren. Kolejnym etapem jest suszenie już samych ziaren do osiągnięcia odpowiedniej wilgotności. Dzięki tym zabiegom kawa zyskuje w smaku na intensywnie owocowych nutach przypominających konfiturę. Jej body jest wysokie, a kwasowość niska w porównaniu z ziarnami przetwarzanymi metodą mokrą.
Jak zaparzyć naszą kawę?
Costa Rica Hacienda Sonora Caturra Natural to kawa wypalona jasno, przeznaczona pod metody przelewowe, takie jak drip, chemex czy French Press.
Jak smakuje?
W naszej Kostaryce możesz wyczuć intensywne nuty rumu, przełamane słodyczą ciemnych jagód i mango. Kawa zaskoczy Cię gładkim body.
Cascara w języku hiszpańskim oznacza łuski lub skórki. Jest produktem ubocznym produkcji kawy, który aktualnie zyskał drugie życie dzięki kulturze kaw specialty. Po oddzieleniu miąższu od ziaren, suszy się go na słońcu, do momentu uzyskania ciemnobrązowej barwy. Napar z cascary jest połączeniem kawy oraz herbaty, w smaku przypomina słodki susz owocowy. Świetnie smakuje przygotowana zarówno na ciepło, a także cold brew.
Jak przygotować napar z cascary?
Na początek polecamy jedną do dwóch łyżeczek Cascary zaparzyć wrzątkiem (200-400ml) i pozostawić na 5-7 minut, można ją zaparzać we french pressie, a także w Aeropressie. Latem idelanym sposobem będzie zaparzenie cascary na zimno, dzięki czemu możemy otrzymać orzeźwiającą lemoniadę.