W miesiącu lutym przedstawiamy Wam kolejną z urzekających kaw z Etiopii. Tym razem mamy przyjemność zaprezentować ziarna z Suke Afursa Washing Station, która znajduje się w regionie Yirgacheffe.
Cechą wyróżniającą to miejsce jest sposób dbania o jakość gleby. Aby wyprodukować nawóz na nadchodzący sezon, kompostuje się kawową pulpę. Wszystko w ramach zasady zero waste. Ponieważ tegoroczne zbiory były niższe w porównaniu z latami ubiegłymi ze względu na dłuższą porę deszczową, większą uwagę poświęcono przygotowaniu ziaren do palenia. Efekt? Jeszcze wyższa jakość w porównaniu do lat ubiegłych.
Herbatą lutego pozostała klasyka gatunku - Ceylon OPA.
Jedna z mocniejszych czarnych herbat, zbierana jest z krzewów rosnących na Sri Lance, czyli wyspie Cejlon. Liście są zrywane dopiero, gdy cały krzew dojrzeje. W związku z tym część liści jest już bardzo dobrze rozwinięta, podczas gdy niektóre dopiero się rozwinęły. Czerwonobrązowy napar ma mocny smak z ostrzejszymi nutami i intensywny aromat.
Tutaj możesz sprawdzić hity poprzedniego miesiąca.
Ethiopia Yirgacheffe Suke Afursa Grade 1
Ethiopia Yirgacheffe Suke Afursa Washing Station Grade 1 została wypalona z myślą o metodach przelewowych, takich jak drip czy chemex. Będzie też świetnie smakować zaparzona w AeroPressie, French Pressie czy Delter Coffee Press.
Jeśli lubisz cold brew, polecamy przygotować go na bazie tych ziaren - smak Cię zaskoczy!
Przeczytaj niektóre z opinii
Poznaj smak kawy
Jeśli lubisz aromaty kwiatowe, kawa Ethiopia Yirgacheffe Suke Afursa Washing Station Grade 1 jest właśnie dla Ciebie. Przeplata ona właśnie nuty kwiatowe z czarną herbatą, jaśminem oraz białym pieprzem. Całość daje bardzo przyjemne, zbalansowane body, które zadowoli nawet najbardziej wybrednych kawoszy.
Czarne herbaty można zalewać cieplejszą wodą niż pozostałe, ponieważ są na tyle intensywne, że zbyt wysoka temperatura nie zneutralizuje ich walorów smakowych, zapachowych ani zdrowotnych. Susz należy umieścić w sitku zaparzarki w proporcji 1 łyżeczka suszu na 200 ml wody, a następnie zalać świeżo przegotowaną wodą – jej temperatura powinna wynosić 98-100 st. C. Po 3 min. napar będzie miał działanie pobudzające, po ok. 8 min. – uspokajające.
Działanie
Odpowiednio zaparzona czarna herbata Ceylon Opa ma działanie silnie pobudzające. Pita na ciepło, z dodatkiem miodu, również świetnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Dłużej zaparzana działa z kolei wyciszająco i relaksująco.
[data] => 2022-02-01 09:53:17
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => kawa-i-herbata-miesiaca-luty-2022
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 8
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 17430
[desc] => W miesiącu lutym przedstawiamy Wam kolejną z urzekających kaw z Etiopii. Tym razem mamy przyjemność zaprezentować ziarna z Suke Afursa Washing Station, która znajduje się w regionie Yirgacheffe. Cechą wyróżniającą to miejsce jest sposób dbania o jakość gleby. Aby wyprodukować nawóz na nadchodzący sezon, kompostuje się kawową pulpę. Wszystko w ramach zasady zero waste. Ponieważ tegoroczne zbiory były niższe w porównaniu z latami ubiegłymi ze względu na dłuższą porę deszczową, większą uwagę poświęcono przygotowaniu ziaren do palenia. Efekt? Jeszcze wyższa jakość w porównaniu do lat ubiegłych.
Herbatą lutego pozostała klasyka gatunku - Ceylon OPA. Jedna z mocniejszych czarnych herbat, zbierana jest z krzewów rosnących na Sri Lance, czyli wyspie Cejlon. Liście są zrywane dopiero, gdy cały krzew dojrzeje. W związku z tym część liści jest już bardzo dobrze rozwinięta, podczas gdy niektóre dopiero się rozwinęły. Czerwonobrązowy napar ma mocny smak z ostrzejszymi nutami i intensywny aromat.
[keywords] => kawa, herbata, promocja, ethiopia, ceylon
[opis] => W miesiącu lutym przedstawiamy Wam kolejną z urzekających kaw z Etiopii. Tym razem mamy przyjemność zaprezentować ziarna z Suke Afursa Washing Station, która znajduje się w regionie Yirgacheffe. Cechą wyróżniającą to miejsce jest sposób dbania o jakość gleby. Aby wyprodukować nawóz na nadchodzący sezon, kompostuje się kawową pulpę. Wszystko w ramach zasady zero waste. Ponieważ tegoroczne zbiory były niższe w porównaniu z latami ubiegłymi ze względu na dłuższą porę deszczową, większą uwagę poświęcono przygotowaniu ziaren do palenia. Efekt? Jeszcze wyższa jakość w porównaniu do lat ubiegłych.
Herbatą lutego pozostała klasyka gatunku - Ceylon OPA. Jedna z mocniejszych czarnych herbat, zbierana jest z krzewów rosnących na Sri Lance, czyli wyspie Cejlon. Liście są zrywane dopiero, gdy cały krzew dojrzeje. W związku z tym część liści jest już bardzo dobrze rozwinięta, podczas gdy niektóre dopiero się rozwinęły. Czerwonobrązowy napar ma mocny smak z ostrzejszymi nutami i intensywny aromat.
[title] => Kawa i herbata miesiąca - luty 2022
[kategorie] => 108
[powiazane] => 1100,1075,1109
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => ceylon
[nazwa_url] => ceylon
)
[1] => Array
(
[nazwa] => ethiopia
[nazwa_url] => ethiopia
)
[2] => Array
(
[nazwa] => herbata
[nazwa_url] => herbata
)
[3] => Array
(
[nazwa] => kawa
[nazwa_url] => kawa
)
[4] => Array
(
[nazwa] => Kawa
[nazwa_url] => Kawa
)
[5] => Array
(
[nazwa] => promocja
[nazwa_url] => promocja
)
)
)
1
2022-02-01 09:53:17
Kawa i herbata miesiąca - luty 2022
Autor:Zuzanna Urbaniak
Lubię kawę i pączki ;)
W miesiącu lutym przedstawiamy Wam kolejną z urzekających kaw z Etiopii. Tym razem mamy przyjemność zaprezentować ziarna z Suke Afursa Washing Station, która znajduje się w regionie Yirgacheffe.
Cechą wyróżniającą to miejsce jest sposób dbania o jakość gleby. Aby wyprodukować nawóz na nadchodzący sezon, kompostuje się kawową pulpę. Wszystko w ramach zasady zero waste. Ponieważ tegoroczne zbiory były niższe w porównaniu z latami ubiegłymi ze względu na dłuższą porę deszczową, większą uwagę poświęcono przygotowaniu ziaren do palenia. Efekt? Jeszcze wyższa jakość w porównaniu do lat ubiegłych.
Herbatą lutego pozostała klasyka gatunku - Ceylon OPA.
Jedna z mocniejszych czarnych herbat, zbierana jest z krzewów rosnących na Sri Lance, czyli wyspie Cejlon. Liście są zrywane dopiero, gdy cały krzew dojrzeje. W związku z tym część liści jest już bardzo dobrze rozwinięta, podczas gdy niektóre dopiero się rozwinęły. Czerwonobrązowy napar ma mocny smak z ostrzejszymi nutami i intensywny aromat.
Tutaj możesz sprawdzić hity poprzedniego miesiąca.
Ethiopia Yirgacheffe Suke Afursa Grade 1
Ethiopia Yirgacheffe Suke Afursa Washing Station Grade 1 została wypalona z myślą o metodach przelewowych, takich jak drip czy chemex. Będzie też świetnie smakować zaparzona w AeroPressie, French Pressie czy Delter Coffee Press.
Jeśli lubisz cold brew, polecamy przygotować go na bazie tych ziaren - smak Cię zaskoczy!
Przeczytaj niektóre z opinii
Poznaj smak kawy
Jeśli lubisz aromaty kwiatowe, kawa Ethiopia Yirgacheffe Suke Afursa Washing Station Grade 1 jest właśnie dla Ciebie. Przeplata ona właśnie nuty kwiatowe z czarną herbatą, jaśminem oraz białym pieprzem. Całość daje bardzo przyjemne, zbalansowane body, które zadowoli nawet najbardziej wybrednych kawoszy.
Czarne herbaty można zalewać cieplejszą wodą niż pozostałe, ponieważ są na tyle intensywne, że zbyt wysoka temperatura nie zneutralizuje ich walorów smakowych, zapachowych ani zdrowotnych. Susz należy umieścić w sitku zaparzarki w proporcji 1 łyżeczka suszu na 200 ml wody, a następnie zalać świeżo przegotowaną wodą – jej temperatura powinna wynosić 98-100 st. C. Po 3 min. napar będzie miał działanie pobudzające, po ok. 8 min. – uspokajające.
Działanie
Odpowiednio zaparzona czarna herbata Ceylon Opa ma działanie silnie pobudzające. Pita na ciepło, z dodatkiem miodu, również świetnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Dłużej zaparzana działa z kolei wyciszająco i relaksująco.