Kardamon stosowany jest od kilku tysięcy lat. Do dzisiaj herbata z kardamonem wykorzystywana jest w medycynie, odchudzaniu, a olejek kardamonowy - w kosmetyce. Przekonaj się, jakie właściwości ma kardamon. Poznaj sprawdzone przepisy na herbatę z kardamonem, masala czaj i karak czaj.
Jakie właściwości ma kardamon?
Kardamon to roślina z rodziny imbirowatych, rośnie na Półwyspie Indyjskim, na Cejlonie, w Indonezji i w Chinach. Dzięki sprzyjającym warunkom klimatycznym kardamon przyjął się także w Ameryce Środkowej. Najpopularniejsze odmiany kardamonu to indyjski, nepalski i chiński.
Choć jest to potężna roślina, sięgająca od 2 do 4 metrów wysokości, w kuchni stosuje się jedynie maleńkie nasiona, które znajdują się w owocach rośliny. To właśnie te nasiona zwyczajowo nazywane są kardamonem.
Od starożytności kardamon stosowany jest w medycynie, początkowo przede wszystkim w leczeniu niestrawności i do regulowania pracy jelit. Z czasem zyskał miano afrodyzjaku, a dzisiaj wykorzystuje się go m.in. dla wzmocnienia organizmu.
Właściwości lecznicze kardamonu
Przyprawa ta nadal jest chętnie wykorzystywana w leczeniu problemów trawiennych. Pobudza apetyt, zwiększa wydzielanie soków trawiennych, przeciwdziała powstawaniu wrzodów żołądka, a także działa rozkurczowo na ściany żołądka, niwelując niestrawność.
Lecznicze właściwości kardamonu można także zaobserwować przy przeziębieniach. Herbata z kardamonem pomoże wzmocnić organizm, udrożni zatkany nos i zniweluje uporczywy kaszel. U niektórych osób cierpiących na astmę zauważa się zmniejszenie dolegliwości przy dłuższym stosowaniu kardamonu.
Właściwości odchudzające kardamonu
Odchudzające właściwości kardamonu wbrew pozorom nie są związane tylko z trawieniem. Owszem, wzmaga wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu mechanicznie przyspiesza proces spalania kalorii. Jednak, jak wykazują badania, kardamon wpływa również na procesy zachodzące w mózgu.
W nocy w szyszynce, gruczole znajdującym się w mózgu, produkowana jest melatonina, która odpowiada za regulację rytmu dobowego. Z kolei utrzymywanie regularności sprzyja chudnięciu. Kardamon również jest naturalnym źródłem melatoniny, dlatego przypisuje się mu rolę wspomagającą w walce z otyłością czy cukrzycą.
Właściwości kosmetyczne kardamonu
W kosmetyce stosuje się nie ziarna kardamonu, ale uzyskiwany z nich olejek. Kilka kropel dodanych do kąpieli wygładzi skórę i sprawi, że będzie miękka. Posiadacze kominków domowych mogą dodać kilka kropel do paleniska, by uzyskać przyjemny aromat o właściwościach odprężających i pobudzających jednocześnie. Z tego samego powodu olejek kardamonowy stosuje się także jako dodatek do olejków podczas masażu. W przemyśle perfumiarskim natomiast wykorzystuje się nutę zapachową nasion.
Gdzie kupić kardamon?
Najłatwiej dostępny w Polsce jest kardamon w formie sproszkowanej przyprawy, gotowej do użycia. Jednak trzeba wiedzieć, że zmielony kardamon bardzo szybko traci aromat, więc jeśli chcemy uzyskać pełnię smaku oryginalnych herbat z kardamonem, należy sięgnąć po kardamon w postaci całych nasion i zmielić je samodzielnie, tuż przed użyciem.
Ile kosztuje kardamon? Ceny są różne
Tu oczywiście wszystko zależy od producenta i pochodzenia nasion kardamonu. Niektóre popularne marki przypraw mają w swojej ofercie całe nasiona kardamonu w cenie kilku złotych za opakowanie 10g. To może być dobry pomysł na skosztowanie przyprawy.
Jeśli jednak smak kardamonu przypadnie nam do gustu i będziemy chcieli wykorzystywać go nie tylko w herbatach, ale także podczas przygotowywania potraw kuchni indyjskiej czy arabskiej, warto poszukać internetowych sklepów zajmujących się sprzedażą importowanych przypraw. Za 100 g kardamonu zapłacimy tu od 10 do 30 zł.
Herbata z kardamonem - najlepsze przepisy
Kardamon jest jednym z obowiązkowych składników wchodzących w skład mieszanek przypraw korzennych. Można dodawać go do deserów, sałatek, sosów, a także do wytrawnych dań wielu kuchni świata. Doskonale sprawdza się jako dodatek do kawy, ale sporą popularność zyskał również jako przyprawa do herbaty.
Przepis na herbatę z kardamonem na przeziębienie
Kardamon jest bardzo prostą w użyciu i skuteczna przyprawą, która doskonale pomoże w okresie jesienno-zimowym wzmocnić odporność i zniwelować objawy przeziębienia.
Składniki:
3 łyżeczki ulubionej czarnej lub zielonej herbaty,
pół łyżeczki nasion kardamonu,
2-3 plastry pomarańczy,
500 ml wody,
cukier lub miód do smaku.
Do dzbanka razem z herbacianym suszem dodajemy świeżo zmiażdżone nasiona kardamonu i zalewamy wodą odpowiednią dla wybranego rodzaju herbaty - przy czarnych może to być 85-100 stopni Celsjusza, w przypadku zielonych herbat pomiędzy 60 a 85 stopni Celsjusza. Odstawiamy na ok. 5 minut do zaparzenia.
Zależnie od rodzaju dzbanka, jakim dysponujemy, oddzielamy liście i nasiona od naparu lub bezpośrednio przelewamy go do filiżanek. Dodajemy pomarańczę oraz słodzimy do smaku według uznania.
Przepis na masala czaj - indyjską herbatę z kardamonem
Jeden z najpopularniejszych indyjskich napojów, masala czaj, ma wiele wersji. Jak to bywa z ludowymi napojami czy potrawami, nie ma jednego właściwego przepisu, niemal w każdym domu przygotowuje się go nieco inaczej. Warto eksperymentować.
Składniki:
300 ml mleka,
300 ml wody,
3 łyżki czarnej herbaty, najlepiej Asam lub Darjeeling,
2 łyżki cukru trzcinowego,
1 łyżeczka cynamonu,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
pół łyżeczki cynamonu,
pół łyżeczki kardamonu,
pół łyżeczki imbiru,
6-8 goździków,
1 gwiazdka anyżu.
Przyprawy wrzucamy do garnka i zalewamy woda oraz mlekiem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Ściągamy garnek z ognia i dodajemy liście herbaty. Mieszamy i odstawiamy do zaparzenia na ok. 6 minut. Następnie odcedzamy napój i podajemy, najlepiej w glinianych kubkach.
Przepis na karak czaj - herbatę z kardamonem i mlekiem
Herbatę karak czaj spotkać można niemal na całym Wschodzie. Podobna jest nieco do indyjskiej masala czaj, ale znacznie od niej uboższa, ponieważ z przypraw zawiera tylko kardamon. Do karak czaj stosuje się mleko skondensowane.
Składniki:
trzy łyżeczki czarnej herbaty,
łyżeczka nasion kardamonu wyjętych z osłonki,
500 ml wody,
100 ml mleka skondensowanego,
cukier do smaku.
Nasiona miażdżymy w moździerzu i wrzucamy do gotującej się wody razem z herbatą. Gotujemy przez 8 minut i odstawiamy na chwilę z ognia. Dodajemy mleko i cukier według uznania. Ponownie wstawiamy garnek na ogień, gotujemy przez kolejne 2 minuty, odcedzamy i podajemy w szklankach.
[data] => 2020-05-04 10:30:26
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => herbata-kardamonem-najlepsze-przepisy
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 2
[autor_fotki] =>
[foto_id] => 13606
[title] => Herbata z kardamonem - najlepsze przepisy na aromatyczne napoje. Jakie właściwości ma kardamon i gdzie go kupić?
[keywords] => kardamon, przyprawy, przepis, herbata, domowa apteczka
[opis] => Kardamon stosowany jest od kilku tysięcy lat. Do dzisiaj herbata z kardamonem wykorzystywana jest w medycynie, odchudzaniu, a olejek kardamonowy - w kosmetyce. Przekonaj się, jakie właściwości ma kardamon. Poznaj sprawdzone przepisy na herbatę z kardamonem, masala czaj i karak czaj.
[desc] => Kardamon stosowany jest od kilku tysięcy lat. Do dzisiaj herbata z kardamonem wykorzystywana jest w medycynie, odchudzaniu, a olejek kardamonowy - w kosmetyce. Przekonaj się, jakie właściwości ma kardamon. Poznaj sprawdzone przepisy na herbatę z kardamonem, masala czaj i karak czaj.
[kategorie] => 192
[powiazane] => 637,761
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => domowa apteczka
[nazwa_url] => domowa-apteczka
)
[1] => Array
(
[nazwa] => herbata
[nazwa_url] => herbata
)
[2] => Array
(
[nazwa] => kardamon
[nazwa_url] => kardamon
)
[3] => Array
(
[nazwa] => przepis
[nazwa_url] => przepis
)
[4] => Array
(
[nazwa] => przyprawy
[nazwa_url] => przyprawy
)
)
)
1
2020-05-04 10:30:26
Herbata z kardamonem - najlepsze przepisy na aromatyczne napoje
Autor:Paweł Małkowski
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
Kardamon stosowany jest od kilku tysięcy lat. Do dzisiaj herbata z kardamonem wykorzystywana jest w medycynie, odchudzaniu, a olejek kardamonowy - w kosmetyce. Przekonaj się, jakie właściwości ma kardamon. Poznaj sprawdzone przepisy na herbatę z kardamonem, masala czaj i karak czaj.
Jakie właściwości ma kardamon?
Kardamon to roślina z rodziny imbirowatych, rośnie na Półwyspie Indyjskim, na Cejlonie, w Indonezji i w Chinach. Dzięki sprzyjającym warunkom klimatycznym kardamon przyjął się także w Ameryce Środkowej. Najpopularniejsze odmiany kardamonu to indyjski, nepalski i chiński.
Choć jest to potężna roślina, sięgająca od 2 do 4 metrów wysokości, w kuchni stosuje się jedynie maleńkie nasiona, które znajdują się w owocach rośliny. To właśnie te nasiona zwyczajowo nazywane są kardamonem.
Od starożytności kardamon stosowany jest w medycynie, początkowo przede wszystkim w leczeniu niestrawności i do regulowania pracy jelit. Z czasem zyskał miano afrodyzjaku, a dzisiaj wykorzystuje się go m.in. dla wzmocnienia organizmu.
Właściwości lecznicze kardamonu
Przyprawa ta nadal jest chętnie wykorzystywana w leczeniu problemów trawiennych. Pobudza apetyt, zwiększa wydzielanie soków trawiennych, przeciwdziała powstawaniu wrzodów żołądka, a także działa rozkurczowo na ściany żołądka, niwelując niestrawność.
Lecznicze właściwości kardamonu można także zaobserwować przy przeziębieniach. Herbata z kardamonem pomoże wzmocnić organizm, udrożni zatkany nos i zniweluje uporczywy kaszel. U niektórych osób cierpiących na astmę zauważa się zmniejszenie dolegliwości przy dłuższym stosowaniu kardamonu.
Właściwości odchudzające kardamonu
Odchudzające właściwości kardamonu wbrew pozorom nie są związane tylko z trawieniem. Owszem, wzmaga wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu mechanicznie przyspiesza proces spalania kalorii. Jednak, jak wykazują badania, kardamon wpływa również na procesy zachodzące w mózgu.
W nocy w szyszynce, gruczole znajdującym się w mózgu, produkowana jest melatonina, która odpowiada za regulację rytmu dobowego. Z kolei utrzymywanie regularności sprzyja chudnięciu. Kardamon również jest naturalnym źródłem melatoniny, dlatego przypisuje się mu rolę wspomagającą w walce z otyłością czy cukrzycą.
Właściwości kosmetyczne kardamonu
W kosmetyce stosuje się nie ziarna kardamonu, ale uzyskiwany z nich olejek. Kilka kropel dodanych do kąpieli wygładzi skórę i sprawi, że będzie miękka. Posiadacze kominków domowych mogą dodać kilka kropel do paleniska, by uzyskać przyjemny aromat o właściwościach odprężających i pobudzających jednocześnie. Z tego samego powodu olejek kardamonowy stosuje się także jako dodatek do olejków podczas masażu. W przemyśle perfumiarskim natomiast wykorzystuje się nutę zapachową nasion.
Gdzie kupić kardamon?
Najłatwiej dostępny w Polsce jest kardamon w formie sproszkowanej przyprawy, gotowej do użycia. Jednak trzeba wiedzieć, że zmielony kardamon bardzo szybko traci aromat, więc jeśli chcemy uzyskać pełnię smaku oryginalnych herbat z kardamonem, należy sięgnąć po kardamon w postaci całych nasion i zmielić je samodzielnie, tuż przed użyciem.
Ile kosztuje kardamon? Ceny są różne
Tu oczywiście wszystko zależy od producenta i pochodzenia nasion kardamonu. Niektóre popularne marki przypraw mają w swojej ofercie całe nasiona kardamonu w cenie kilku złotych za opakowanie 10g. To może być dobry pomysł na skosztowanie przyprawy.
Jeśli jednak smak kardamonu przypadnie nam do gustu i będziemy chcieli wykorzystywać go nie tylko w herbatach, ale także podczas przygotowywania potraw kuchni indyjskiej czy arabskiej, warto poszukać internetowych sklepów zajmujących się sprzedażą importowanych przypraw. Za 100 g kardamonu zapłacimy tu od 10 do 30 zł.
Herbata z kardamonem - najlepsze przepisy
Kardamon jest jednym z obowiązkowych składników wchodzących w skład mieszanek przypraw korzennych. Można dodawać go do deserów, sałatek, sosów, a także do wytrawnych dań wielu kuchni świata. Doskonale sprawdza się jako dodatek do kawy, ale sporą popularność zyskał również jako przyprawa do herbaty.
Przepis na herbatę z kardamonem na przeziębienie
Kardamon jest bardzo prostą w użyciu i skuteczna przyprawą, która doskonale pomoże w okresie jesienno-zimowym wzmocnić odporność i zniwelować objawy przeziębienia.
Składniki:
3 łyżeczki ulubionej czarnej lub zielonej herbaty,
pół łyżeczki nasion kardamonu,
2-3 plastry pomarańczy,
500 ml wody,
cukier lub miód do smaku.
Do dzbanka razem z herbacianym suszem dodajemy świeżo zmiażdżone nasiona kardamonu i zalewamy wodą odpowiednią dla wybranego rodzaju herbaty - przy czarnych może to być 85-100 stopni Celsjusza, w przypadku zielonych herbat pomiędzy 60 a 85 stopni Celsjusza. Odstawiamy na ok. 5 minut do zaparzenia.
Zależnie od rodzaju dzbanka, jakim dysponujemy, oddzielamy liście i nasiona od naparu lub bezpośrednio przelewamy go do filiżanek. Dodajemy pomarańczę oraz słodzimy do smaku według uznania.
Przepis na masala czaj - indyjską herbatę z kardamonem
Jeden z najpopularniejszych indyjskich napojów, masala czaj, ma wiele wersji. Jak to bywa z ludowymi napojami czy potrawami, nie ma jednego właściwego przepisu, niemal w każdym domu przygotowuje się go nieco inaczej. Warto eksperymentować.
Składniki:
300 ml mleka,
300 ml wody,
3 łyżki czarnej herbaty, najlepiej Asam lub Darjeeling,
2 łyżki cukru trzcinowego,
1 łyżeczka cynamonu,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
pół łyżeczki cynamonu,
pół łyżeczki kardamonu,
pół łyżeczki imbiru,
6-8 goździków,
1 gwiazdka anyżu.
Przyprawy wrzucamy do garnka i zalewamy woda oraz mlekiem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Ściągamy garnek z ognia i dodajemy liście herbaty. Mieszamy i odstawiamy do zaparzenia na ok. 6 minut. Następnie odcedzamy napój i podajemy, najlepiej w glinianych kubkach.
Przepis na karak czaj - herbatę z kardamonem i mlekiem
Herbatę karak czaj spotkać można niemal na całym Wschodzie. Podobna jest nieco do indyjskiej masala czaj, ale znacznie od niej uboższa, ponieważ z przypraw zawiera tylko kardamon. Do karak czaj stosuje się mleko skondensowane.
Składniki:
trzy łyżeczki czarnej herbaty,
łyżeczka nasion kardamonu wyjętych z osłonki,
500 ml wody,
100 ml mleka skondensowanego,
cukier do smaku.
Nasiona miażdżymy w moździerzu i wrzucamy do gotującej się wody razem z herbatą. Gotujemy przez 8 minut i odstawiamy na chwilę z ognia. Dodajemy mleko i cukier według uznania. Ponownie wstawiamy garnek na ogień, gotujemy przez kolejne 2 minuty, odcedzamy i podajemy w szklankach.