W Pakistanie tradycja picia herbaty jest bardzo silna. Podaje się ją od święta oraz w codziennych sytuacjach. Sprawdź, jak przyrządzić herbatę po pakistańsku na dwa sposoby - podstawową kadak chai oraz bardziej odświętną kashmiri chai. Jak uzyskać charakterystyczną piankę?

Jaką herbatę pija się w Pakistanie?

Pakistańska herbata jest wyważona - nie za mocna i nie za słaba, bardzo mleczna i kremowa. Wypełniona aromatem kardamonu i doprawiona cukrem według uznania. Potrafi doskonale nasycić. 

Powinna mieć sporo pianki, którą uzyskać można na dwa sposoby. Łatwiejszy z nich to nabieranie gotującej się mikstury chochlą i wlewanie jej z powrotem do garnka z wysokości. Trudniejsze, choć bardziej efektywne, jest wielokrotne doprowadzanie napoju do wrzenia i ściąganie go z ognia, nim wykipi.

W pakistańskich domach taką herbatę pija się kilka razy dziennie, obowiązkowo po wspólnych posiłkach, jako uzupełnienie smaku umami. Jednocześnie pozwala przedłużyć chwile spędzone w rodzinnym gronie, nim goście czy domownicy się rozejdą. Pija się ją na przywitanie i pożegnanie gości, podczas ważnych uroczystości i w zupełnie codziennych sytuacjach. 

Przepisy na pakistańską herbatę

Warto zwrócić uwagę, że w Pakistanie spotkać możemy przede wszystkim dwa podstawowe rodzaje herbaty - kodak chai i kashmiri chai. Różnią się one w zasadzie dwoma składnikami i dodatkami do napoju. Do drugiej dodaje się gwiazdki anyżu oraz czerwony barwnik, który w połączeniu z mlekiem daje delikatny, różowy kolor.

Przepis na kadak chai

Składniki

  • 3 łyżeczki czarnej herbaty

  • 300 ml wody

  • 300 ml tłustego mleka

  • 2 owoce kardamonu

  • cukier do smaku

Wodę gotujemy w garnku, dodajemy herbatę oraz rozgniecione owoce kardamonu. Od chwili, gdy woda zawrze, gotujemy jeszcze przez 5 minut. Następnie dolewamy mleko. Doprowadzamy je do wrzenia, ale jednocześnie uważamy, by nie wykipiało. 

Gotujemy na małym ogniu przez kolejny kwadrans, od czasu do czasu mieszając. Warto pod koniec gotowania kilka razy nabrać płyn chochlą i wlać z powrotem do garnka, aby nieco napowietrzyć napój. Gotowy napar odcedzamy przez sitko i nalewamy do filiżanek. Słodzimy już w filiżankach w dowolnej ilości.

Kadak chai czasem towarzyszą przekąski - słodkie ciasta, ciasteczka, herbatniki, jalebi, pikantne pierożki samosy lub wytrawne chlebki paratha.

Przepis na kashmiri chai

Składniki

  • 3 łyżeczki czarnej herbaty

  • 300 ml wody

  • 300 ml tłustego mleka

  • 2 owoce kardamonu

  • 2 gwiazdki anyżu

  • pół łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego

  • cukier do smaku

  • płatki migdałów i pistacje do podania

Postępujemy podobnie, jak wcześniej - do garnka wlewamy wodę, dodajemy herbatę, kardamon oraz anyżowe gwiazdki. Gotujmy przez 5 minut, a następnie dolewamy mleka, dodajemy barwnik spożywczy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kolejne 15 minut. 

W przypadku kashmiri chai również napowietrzamy płyn podczas gotowania, przelewając go chochlą. Po ugotowaniu przelewamy go przez sitko do filiżanek. Ze względu na ciekawy kolor można wybrać w tym przypadku przezroczyste szklanki. 

Kashmiri chai nie podaje się z przekąskami, za to górę naparu można delikatnie oprószyć płatkami migdałów i pokruszonymi pistacjami.