Choć herbatę uprawia się w kilkudziesięciu krajach na świecie, jest to roślina bardzo wymagająca. Im gorsze ma warunki do rozwoju, tym plony są mniejsze i rzadziej można je zbierać. W optymalnych warunkach - w klimacie gorącym i wilgotnym, zbiory prowadzi się nawet pięć razy do...
Choć gatunków herbaty jest wiele, wszystkie pochodzą z takich samych krzewów należących do rodziny kamelia. Zależnie od miejsca hodowli i celu są to różne odmiany, jednak podstawowe zasady procesów wytwarzania herbaty są takie same na całym świecie. Do najwyższych...
Esencjonalna, słodka i zaparzana przy użyciu samowara - taka powinna być herbata po rosyjsku. Nieodłącznym elementem są koszyczki na szklanki oraz kostki cukru. Smakosze chętnie doprawiają herbatę po rosyjsku konfiturami. Czym wyróżnia się herbata po rosyjsku?...
Jajka sparz we wrzątku, następnie umieść w miseczce i starannie wymieszaj, dodaj kefir, cukier i ekstrakt wanilii. Połącz ze sobą. Kolejnym krokiem jest dodanie przesianej mąki, proszku do pieczenia jeśli używamy i sody. Wszystko energicznie wymieszaj tak by masa była jednolita. ...
Süütej czaj to dosłownie herbata z mlekiem, ale przyrządzania na sposób mongolski, charakterystyczny dla koczowniczego ludu - z mlekiem oraz tłuszczem, którego nigdy dość w surowych warunkach klimatycznych. Mongołowie taką herbatę piją z każdej okazji i zawsze częstują nią...
Popularna w Indiach masala czaj to połączenie przypraw - “masala” oraz herbaty - “czaj”. Podstawowe dodatki to mleko i cukier. Wbrew pozorom, historia napoju jest dość krótka, liczy sobie niewiele ponad sto lat, ale Hindusi traktują masala czaj jak napój narodowy. ...
Do miseczki wrzucamy płatki owsiane. Wbijamy do nich dwa jajka, dodajemy kakao i miód (opcjonalnie). Mieszamy. Odkładamy do lodówki na całą noc. Rano wrzucamy wszystko do miksera, dodajemy pokrojonego banana i orzechy. Wszystko dokładnie miksujemy. Smażymy na suchej patelni do...
Przepiękna tradycja Wielkanocna. Niebawem zaczniemy delektować się smakiem pysznego, aromatycznego żurku. Już dziś możesz zacząć szykować swój zakwas. Do wysokiego słoika wsyp mąkę. Wlej do niej litr ciepłej wody, wymieszaj delikatnie. Dorzuć pozostałe przyprawy i postaw w...
Ugotuj według opisu na opakowaniu ryż trzy zboża al'dente. Pokrój pomidorki na ćwiarteczki, cebulkę w drobną kosteczkę. Tuńczyka rozdrobnij widelcem. W niedużej misce przygotuj sałatę, fasolkę czerwoną i paprykę pokrojoną w paseczki. Wszystko razem połącz, dodaj przyprawy...
Ugotuj makaron według wskazań na opakowaniu, nieco skracając czas aby makaron był al'dente. Odcedź. W osobnym garnku ugotuj pokrojoną w paseczki kapustę, także al'dente. Pokrój następnie cebulę w kosteczkę i usmaż na smalcu, a gdy się usmaży dodaj boczek i jeszcze kilka minut...
Piersi opłucz pod bieżącą wodą, osusz i oczyść. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 20 minut w chłodne miejsce. W międzyczasie przygotuj sobie sezamową panierkę. Sezam i bułkę tartą połącz ze sobą, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Po upływie 20 minut wyjmij...
Połowę posiekanej cebuli, wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Smaż kilka minut często mieszając, aby się nie przypaliła. Gdy będzie już przeźroczysta, wrzuć połowę czosnku i smaż razem minutę. Następnie dodaj mięso mielone. Smaż wszystko do zrumienienia. Często mieszaj, uważaj aby...
Mięso. Polędwicę kup najlepiej w całości. Ja miałam z dobre 500g. Następnie ją oczyść z błonek, delikatnie opłucz i osusz. Natrzyj solą i pieprzem, a także delikatną musztardą. Odstaw w chłodne miejsce na 20 minut. Po tym czasie wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż z każdej...
Zacznij od usmażenia jajek. Posyp je solą i pieprzem. Kanapki nasmaruj cienką warstwą masła i majonezu. Następnie nałóż opłukaną sałatę, plaster szynki i sera a na koniec jajko sadzone i pokrojoną w plasterki rzodkiewkę. Posyp posiekanym szczypiorkiem i smacznego. Mówiłam, że...
Żeberka będą wymagały marynowania, toteż dzień przed przygotowywaniem potrawy mięsko umyj, osusz i pokrój na kawałki. Najlepiej pozostawiając jedną kostkę w każdym kawałku. Przełóż wszystko do głębokiego naczynia i dokładnie natrzyj marynatą ciągle mieszając. Pozostaw pod...
Opłukaną fasolkę najlepiej namoczyć przez całą noc w zimnej wodzie (ilość taka by zakrywała fasolkę). Następnie rano, odcedź ją i zalej zagotowaną wodą. Poczekaj 15 minut i gotuj na małym ogniu, wraz z zielem angielskim i liściem laurowym, do miękkości. Mniej więcej godzinę,...
Cebulę pokrój w kosteczkę i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Gdy będzie szklista dorzuć, wcześniej obrany i drobno pokrojony czosnek. Delikatnie mieszając smaż do zrumieniania, uważając by czosnek się nie przypalił, bo nada gorzki posmak potrawie. Następnie dodaj pokrojony w paseczki...
Z włoszczyzny i drobiu ugotuj bulion (około 1,5 litra). Szparagi opłucz, osusz i obierz starannie. Cebulę pokrój w drobna kosteczkę, a końce szparagów w drobne kółeczka. Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie dodaj masło (wtedy na pewno się nie przypali). Wrzuć cebulę i smaż...
Jajka. Ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie, odcedź i zalej zimną wodą. Aby wygodnie je później obierać należy je delikatnie potłuc. Po ok. 10 minutach wyjmij, osusz i obierz. Oddziel białko od żółtka. Żółtka wrzuć do małej miseczki. Będzie potrzebne do farszu. Farsz ....
Zacznijmy zatem od mięsa . Piersi z kurczaka umyj i dokładnie osusz ręcznikiem. Pokrój w kosteczkę i przełóż do osobnego naczynia. Dopraw je przyprawami: suszoną bazylią i oregano, papryką czerwoną i pieprzem Cayenne, przyprawą do gyrosa, sosem sojowym i Worcestershire według...
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.