Świeżo Palona
Menu
  • Etykieta ORGANIC - co się pod nią kryje?
    2010-12-18 20:25:00

    Etykieta ORGANIC - co się pod nią kryje?

    Niedawno opowiadaliśmy Wam o Fair Trade. Dziś chcielibyśmy rzec kilka słów o tematyce w pewnym sensie powiązanej z uczciwym handlem - nie tylko pod względem konieczności spełniania surowych wymogów pozwalających uzyskać certyfikat. Wiele plantacji należących do programu fair...

  • Sekret baristy - spienianie mleka
    2010-12-14 20:55:00

    Sekret baristy - spienianie mleka

    Czasem, gdy wybrawszy się z przyjaciółmi na kawę, zamówimy filiżankę dobrej latte lub cappuccino, może się zdarzyć, że otrzymamy nasz napój przyozdobiony ciekawym, nierzadko dość skomplikowanym ornamentem. W dodatku całkowicie jadalnym. Sztuka ta zwana jest latte art i polega...

  • W krajach Ameryki Środkowej, cz. 2 - w górach Salwadoru (Podróży z Kawą odcinek piąty)
    2010-12-08 12:59:00

    W krajach Ameryki Środkowej, cz. 2 - w górach Salwadoru (Podróży z Kawą odcinek piąty)

    W ramach Podróży z Kawą, nasza karawana obecnie wędruje przez kraje Ameryki Środkowej. W ostatnim odcinku opowiadaliśmy Wam o Gwatemali. Dziś zawędrujemy do jej bezpośredniego sąsiada – Salwadoru . Salwador to kraj górzysty, usiany licznymi – w znacznej części czynnymi...

  • Fair Trade - co to właściwie jest?
    2010-12-02 14:14:00

    Fair Trade - co to właściwie jest?

    Jednym z haseł nierozerwalnie związanych i kojarzonych z kawą jest Fair Trade . Często, kupując kawę w takich sklepach jak nasz, widzimy, iż poszczególne kawy są oznaczone znaczkiem FLO, Transfair, El Puente lub innymi, co w ogólnym zarysie mówi nam, że dany produkt został...

  • Zaśnieżeni - czyli jak kawą obronić się przed zimnem
    2010-11-29 13:55:00

    Zaśnieżeni - czyli jak kawą obronić się przed zimnem

    Ni stąd ni zowąd przyszła zima, jak co roku zaskakując wiadome służby. Z nieba sypie się biały puch, przypominając nam o nadchodzących Świętach... Któż z nas nie lubi stać przy oknie z kubkiem gorącej kawy w ręku i obserwować powoli opadających śniegowych gwiazdek,...

  • Co w kawie piszczy, czyli słów kilka o działaniu kofeiny
    2010-11-25 12:56:00

    Co w kawie piszczy, czyli słów kilka o działaniu kofeiny

    Nasz ulubiony napój, poza cudownym aromatem i wybornym smakiem, ma również wiele interesujących właściwości. Z niektórych z nich zdajemy sobie sprawę, inne pozostają nam nieznane. Odpowiedzialna za nie jest kofeina - psychoaktywna substancja o działaniu stymulującym i...

  • W krajach Ameryki Środkowej, cz. 1 (Podróży z Kawą odcinek czwarty)
    2010-11-22 13:34:00

    W krajach Ameryki Środkowej, cz. 1 (Podróży z Kawą odcinek czwarty)

    Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Dziś wracamy do naszych podróży z kawą, udając się na jakiś czas w rejon Ameryki Środkowej . Kraj, który odwiedzimy tym razem, to państwo o interesującej kulturze i...

  • Najlepsze z najlepszych - Konkurs Cup Of Excellence
    2010-11-18 11:01:00

    Najlepsze z najlepszych - Konkurs Cup Of Excellence

    Świat kawy to nie tylko plantacje, palarnie, sklepy i smakosze. To również bardzo rozwinięta sieć organizacji wspierających produkcję kawy i dbających o jej jakość. Pasjonaci kawy z całego świata wspólnie dbają o jakość tego, co trafia na rynek i do ostatecznych odbiorców....

  • Filiżanka pełna kwiatów, cz. 3 – zieleń, brąz, czerń
    2010-11-12 10:33:00

    Filiżanka pełna kwiatów, cz. 3 – zieleń, brąz, czerń

    Podczas naszej wirtualnej wędrówki po plantacji kawy przyjrzeliśmy się procesowi powstawania ziaren kawy. Zapoznaliśmy się również ze sposobami zbierania i obróbki owoców kawowca, pozwalającymi wydobyć z nich to, co najcenniejsze – niewielkie, podłużne nasiona, które w...

  • Filiżanka pełna kwiatów, cz. 2 – zbiory i obróbka
    2010-11-08 14:24:00

    Filiżanka pełna kwiatów, cz. 2 – zbiory i obróbka

    Ostatnio opowiadaliśmy Wam o tym, jak powstaje nasiono kawowca – od zakwitnięcia krzewu, aż po dojrzewanie kawowych wiśni. Dziś, kontynuując naszą wirtualną wycieczkę po plantacji, przyjrzymy się zbiorom kawy i obróbce owoców, czyli procesom mającym miejsce zanim kawowe ziarna...

  • Filiżanka pełna kwiatów, cz. 1 – kwiat, owoc, ziarno
    2010-11-04 13:16:00

    Filiżanka pełna kwiatów, cz. 1 – kwiat, owoc, ziarno

    W jednym z poprzednich wpisów przedstawialiśmy w ogólnym zarysie roślinę, z której nasion otrzymujemy kawę. Dzisiaj poniekąd wrócimy do tego tematu, pokazując, w jaki sposób przetwarzane jest ziarno kawowca od chwili zakwitnięcia, zapylenia i zawiązania się owocu, aż do momentu...

  • Obiad kawosza - przepisy
    2010-11-01 16:20:00

    Obiad kawosza - przepisy

    Gdy na dworze ciemność, deszcz i zawierucha - a najprawdopodobniej taka właśnie pogoda czeka nas za kilka tygodni - najprzyjemniej jest usiąść z kimś bliskim lub z dobrą książką nad filiżanką gorącej kawy. Jednak możemy pójść nieco dalej i spędzić kilka słotnych wieczorów...

  • Po(d)żeracze kawy - kilka słów o
    2010-10-28 09:18:00

    Po(d)żeracze kawy - kilka słów o

    Jedna z licznych legend opowiadających o odkryciu kawy przez człowieka głosi, iż ten szlachetny napój objawiły ludziom kozy. Otóż pewien wędrujący ze swoim stadem pasterz – w zależności od wersji legendy, egipski, etiopski lub arabski – któregoś wieczoru nie mógł...

  • Z maczetą przez zarośla, czyli o kawie w stanie surowym
    2010-10-26 17:34:00

    Z maczetą przez zarośla, czyli o kawie w stanie surowym

    Dzisiaj będzie o roślinach. Wszyscy znamy kawę jako złocistobrązowy płyn bądź bursztynowo-czarne ziarna, jednak czy zastanawiamy się, skąd się owa kawa właściwie bierze? Przyjrzyjmy się roślinie, która – ogólnie mówiąc – jest „odpowiedzialna” za wspaniałą głębię...

  • Trudne początki – czyli o tym, jak kawa wkraczała do Europy
    2010-10-22 11:03:00

    Trudne początki – czyli o tym, jak kawa wkraczała do Europy

    Kawa jest drugim po ropie naftowej surowcem, którym obraca się na światowych giełdach; rocznie produkuje się jej około 6,7 miliona ton. Jest najbardziej znanym i cenionym napojem oraz uznawana jest za  najpopularniejszą używkę na świecie , a jej smak znają niemal wszyscy....

  • Szczypta egzotyki – czyli jak pija się kawę poza Europą?
    2010-10-19 09:46:00

    Szczypta egzotyki – czyli jak pija się kawę poza Europą?

    Kawa, oprócz właściwości pobudzających, pełni również istotne funkcje społeczne. Odkąd tylko stała się rośliną uprawną, ludzie pili ją w ramach celebracji spotkań. Pierwsze „kawiarnie”, powstały na Bliskim Wschodzie już w XVI wieku, zaś w Europie pierwsza kawiarnia...

  • Rachunek sumienia – czyli co zrobić, żeby kawa zawsze była pyszna i aromatyczna!
    2010-10-14 14:28:00

    Rachunek sumienia – czyli co zrobić, żeby kawa zawsze była pyszna i aromatyczna!

    Palenie kawy -  Don Hankins Często zdarza się, że wróciwszy z pracy, szkoły czy z nudnego spotkania, mamy ochotę zaparzyć sobie ulubioną kawę. Ledwo zdążymy zrzucić z siebie buty i płaszcz, pędzimy do szafki, wyciągamy torebkę czy słoik z...

  • Wino kawowe
    2010-10-11 16:18:00

    Wino kawowe

    Miłośnicy kawy wiedzą, że smak i aromat tego szlachetnego napoju odnajdziemy nie tylko w nim samym. Istnieje wiele produktów o smaku kawy – począwszy od alkoholi, poprzez jogurty i serki homogenizowane, a skończywszy na słodyczach. Kawa jest dodatkiem do wielu ciast i tortów,...

  • Z serii czy wiesz, że?
    2010-09-29 15:05:00

    Z serii czy wiesz, że?

    W ponad 200 tysiącach włoskich barów kawowych rok rocznie wypijanych jest 14 miliardów espresso?