Kiedy woda ma 80 ° ? Jak ostudzić wodę, by zalać zieloną czy białą herbatę? Zaparzenie zwykłej czarnej herbaty nie nastręcza wielu problemów - gotujemy wodę, zalewamy wrzątkiem i czekamy kilka minut. Co jednak, gdy chcemy przyrządzić zieloną, czerwoną czy białą...
Najzdrowsza i najszlachetniejsza herbata to ta podawana bez żadnych dodatków. Lubimy jednak eksperymentować i dodawać różne składniki do herbaty, aby nieco zmienić jej smak. Słodzenie herbaty, przede wszystkim czarnej, ale również zielonej czy czerwonej, to bardzo popularna praktyka....
Mówi się, że Azjaci młody wygląd i niesamowitą pracowitość zawdzięczają piciu herbaty. Już jedna filiżanka działa pobudzająco lub relaksująco, wspomaga pracę całego organizmu. Co kryje w sobie herbaciany susz? Co jest w składzie herbaty i jak to naprawdę na nas działa?...
Pochodząca z Chin matcha to zielona herbata starta za pomocą specjalnych kamieni na proszek. Do Japonii dotarła za pośrednictwem buddyjskich mnichów, którym pomagała w medytacji. Z czasem matcha stała się podstawowym elementem rytuału chanoyu, czyli japońskiej ceremonii parzenia...
Herbata z certyfikatem ECO, BIO, Organic, Fair Trade. Co oznaczają poszczególne certyfikaty? Herbaty produkowane na całym świecie mogą posiadać certyfikaty świadczące o spełnianiu konkretnych wymogów. Mogą one dotyczyć każdego z etapów produkcji lub praw pracowników i...
Zaparzanie kawy przy użyciu kawiarki to jeden z popularniejszych sposobów w USA, Szwecji oraz, oczywiście, we Włoszech. Stosunkowo łatwa obsługa oraz możliwość wydobycia głębi smaku i aromatu ziaren kawy okazują się również atrakcyjne dla polskiego konsumenta. Skok jakości jest...
Kawa przygotowana w kawiarce potrafi zapewnić niejednej osobie spory zastrzyk kofeinowej energii o każdej porze dnia. Uzyskane w ten sposób espresso można również modyfikować, tworząc mokkę, czy bardziej deserową wersję z mlekiem i cukrem. Z całą pewnością jest to produkt dla...
Na przestrzeni wieków wypracowano różne metody zbierania i przygotowywania liści herbaty. Na smak naparu wpływ ma wiele czynników, również pora zbiorów oraz część rośliny, która przeznaczana jest na susz. Dla ułatwienia ustandaryzowano nazewnictwo herbat pochodzących z Indii i...
Herbaty, oprócz gatunków, różnią się od siebie również momentem zbioru. Liście krzewu herbacianego, zbierane o różnych porach roku, dają napar o różnym smaku, aromacie i kolorze. Wprawni smakosze herbaty najwyżej cenią herbaty First Flush pochodzące z regionu Darjeeling w...
„Rodzaje kawiarek” Każdy entuzjasta kawy powinien choć raz spróbować tego napoju po przyrządzeniu w kawiarce. Jeszcze do niedawna popularność tego typu asortymentu nie była zbyt wysoka w naszym kraju. Obecnie, idąc w ślady Włochów, Amerykanów i Szwedów, również...
Rooibos, czerwona herbata z RPA Najbardziej znana na świecie afrykańska herbata tak naprawdę nie jest herbatą. Rooibos uzyskuje się z liści czerwonokrzewu, który uprawiany jest na terenie RPA, w górach Cedeberg, gdzie panuje odpowiedni klimat do wzrostu rośliny. Nazwa rooibos...
Dobra herbata na trawienie. Co pomoże na ból brzucha? Dobra herbata na trawienie Herbatki ziołowe właściwie od początku ludzkości wykorzystywane były do leczenia różnych dolegliwości. I choć rozwinęliśmy się cywilizacyjnie, nadal chętnie sięgamy po...
Zielona herbata cieszy się ogromną popularnością ze względu na swoje właściwości. Chińczycy od wieków piją przede wszystkim właśnie zieloną herbatę. Twierdzą, że pomaga dłużej zachować młodość i sprawność umysłu. Czy to możliwe? Czy różnią się od siebie...
Herbata w Indiach znana była już prawdopodobnie w XVI wieku. To z tego okresu pochodzi zapis holenderskiego podróżnika, Jana Huyghena van Linschotena, na temat tajemniczej rośliny, która wykorzystywana jest przez miejscowych jako warzywo oraz do przyrządzania napoju. Choć nie ma...
Parzenie czerwonej herbaty rooibos jest bardzo proste. Poradzi sobie z nim nawet początkujący amator herbaty. Sprawdź, z czym podawać rooibos i dlaczego jest to doskonała herbata do picia tuż przed snem. Jak parzyć herbatę rooibos? Parzenie czerwonej herbaty rooibos nie...
Być może doskonale znasz kawy serwowane na zimno. Bądźmy jednak dokładni: tak jak nie każdy prostokąt jest kwadratem, tak nie każda zimna, mrożona kawa jest cold brew. Kawy mrożone w ciągu ostatniej dekady zyskały na ogromnej popularności. W wielu kawiarniach znajdziemy w ofercie...
Zielona herbata ceniona jest ze względu na swoje właściwości zdrowotne - wspomaga pracę układu krążenia, opóźnia starzenie się komórek, pomaga w trawieniu. Jednak podobnie jak wszystko, co spożywamy w nadmiarze, może niekorzystnie wpływać na organizm. Mowa tu jednak o regularnym...
Cold brew to nic innego jak metoda parzenia na zimno. Można w ten sposób przyrządzić zarówno kawę, jak i herbatę. Herbata zaparzana w ten sposób znacznie różni się od napoju, który uzyskamy podczas tradycyjnego parzenia. Przede wszystkim jest delikatniejsza. Dzięki temu, że nie...
Każdy gatunek herbaty wymaga innej temperatury czy czasu parzenia. To jednak nie wszystko. Przez wieki w różnych kulturach utrwalały się nieco inne sposoby parzenia herbaty. Podczas gdy dla jednych to tylko zalanie suszu wodą, inni poświęcają ceremonii parzenia i picia herbaty nawet...
Nie wiesz, w czym parzyć herbatę liściastą, by uniknąć nieprzyjemnego wypijania fragmentów liści razem z naparem, by móc kontrolować czas zaparzania? Poniżej przygotowaliśmy kilka rozwiązań. Do ciebie należy decyzja, w czym będziesz parzyć herbatę liściastą, ale wyjaśnimy,...
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.