Parzenie zielonej herbaty wcale nie musi być trudne. Warto jednak wiedzieć, jak parzyć zieloną herbatę, by wydobyć z niej pełnię smaku i aromatu. Składa się na to kilka czynników - temperatura parzenia zielonej herbaty, czas parzenia oraz proporcja suszu do wody. W czym parzyć...
Znany od wieków dziurawiec stosuje się na depresję i do leczenia trądziku. Pomaga na ból brzucha i stany lękowe. Wszechstronne ziele znane jest ludzkości od dawna. Gdzie rośnie dziurawiec? Dziurawiec zwyczajny, potocznie zwany zielem świętojańskim, to gatunek...
Piołun to ziele wykorzystywane już w starożytności. Choć nieodpowiednio stosowane może być niebezpieczne dla zdrowia, to właściwości piołunu sprawiają, że znajduje również zastosowanie w medycynie. Sprawdź, jakie są właściwości bylicy piołunu i w jaki sposób można go...
Co prawda lato już się skończyło, ale to wcale nie oznacza, że powinniśmy rezygnować z picia orzeźwiającego cold brew, czyli kawy parzonej na zimno. Bo czemu niby mielibyśmy to robić? Rezygnowanie z czegoś tak pysznego wydaje się być zupełnie bez sensu. Ja dość długo...
Napar z liści herbaty świetnie sprawdza się jako kosmetyk nie tylko do twarzy, ale także do całego ciała czy włosów. Warto samodzielnie przygotować domowe kosmetyki z herbaty, które nie tylko doskonale zadziałają, ale również nie wyczyszczą portfela. Sprawdź, jak przygotować...
To, ile kalorii ma herbata, w dużej mierze uzależnione jest od tego, co rozumiemy pod pojęciem herbaty. O ile herbata czarna czy zielona kalorii nie posiada prawie w ogóle, to już herbata z cukrem kalorii będzie mieć znacznie więcej. Sprawdź, ile kalorii mają popularne napary z...
Wspaniałe zioło na odchudzanie, leczące wszelkie dolegliwości - tak często reklamowany jest czystek. Ile w tym prawdy? Czy napar z czystka faktycznie ma takie zbawienne działanie na nasz organizm? Co to jest czystek? Czystkiem nazywane są krzewy z rodziny czystkowatych,...
Żółta herbata to specyficzna postfermentowana herbata o bardzo niskiej zawartości teiny, która, jak twierdziło wielu chińskich cesarzy, zapewnia nieśmiertelność. Ma delikatny smak i aromat. Jak parzyć żółtą herbatę? Wbrew pozorom jest to bardzo proste i przypomina proces parzenia...
Na całym świecie miliony osób nie wyobrażają sobie rozpoczęcia dnia inaczej, niż od wypicia gorącej i aromatycznej kawy. Ten wyjątkowy napój od wieków cieszy się ogromną popularnością, a różne sposoby parzenia tym bardziej wpływają na zainteresowanie tym napojem. Jednak tak...
Afrykańska herbata rooibos jest jedną z nielicznych zalecanych kobietom w ciąży. Ponieważ nie zawiera niewskazanej teiny, jest zupełnie bezpieczna zarówno w trakcie ciąży, jak i karmienia piersią. Rooibos jest również polecana jako jedna z pierwszych herbat dla małych dzieci. ...
Zielarstwo towarzyszy nam niemal od początków ludzkości. Dzisiejsza medycyna, choć wydaje się czymś zupełnie innym, ewoluowała właśnie ze sztuki ziołolecznictwa. Już pierwsi ludzie przykładali do skóry liście roślin, które wspomagały gojenie ran. Ich wiedza brała się z...
Prowadząc kawiarnię staramy się ograniczać produkcję odpadów, które nie nadają się do recyklingu. Najczęstszym, i tym samym najtrudniejszym w redukcji odpadów produktem niepoddawanym recyklingowi, okazują się być papierowe kubki do kawy na wynos. Postanowiliśmy poszukać...
To bardzo trudne pytanie, ponieważ każdy z nas smakuje ją nieco inaczej. Owszem, da się wyróżnić poszczególne smaki i zapachy, zależne od gatunku czy sposobu obróbki, ale delikatne różnice na naszych kubkach smakowych będą pojawiać się zawsze. Czarna porzeczka, karmel,...
Nietypowa niebieska herbata, znana jako oolong, to połączenie tego, co najlepsze w herbatach czarnych i zielonych. Charakterystyczny smak i aromat niebieska herbata zawdzięcza skomplikowanemu procesowi obróbki liści. Co to jest niebieska herbata? Oolong, znana również jako...
Herbata z hibiskusa to napój o charakterystycznym, kwaskowatym smaku i delikatnym aromacie. Intensywnie czerwony kolor płatków kwiatów powoduje, że sama herbata z hibiskusa również przybiera tę barwę. Jakie właściwości ma herbata z hibiskusa i na co pomaga? Jak przygotować smaczną...
Nawet laik zauważy, że pośród czarnych herbat earl grey wyróżnia się smakiem i aromatem. Zawdzięcza je specyficznemu olejkowi, który dodawany jest do liści. Skąd wzięła się herbata earl grey, jak ją zaparzać i z czym podawać? Czym herbata earl grey różni się od innych?...
Pacas to naturalna mutacja Bourbon , podobna do Caturra w Brazylii i Villa Sarchi w Kostaryce. Mutacja pojedynczego genu powoduje, że roślina staje się mniejsza (karłowatość), co umożliwia mieszczenie większej liczby roślin obok siebie i zwiększenia plonów. Historia:...
Pacamara jest hybrydą odmian Pacas i Maragogype , wywodzącą się z Salwadoru. Rośliny te charakteryzują się zwykle niską produktywnością i wytwarzają sporej wielkości ziarna. Pozyskane w ten sposób ziarna są bardzo wysokiej jakości. W filiżance gotowego naparu da się...
Maragogype jest naturalną mutacją odmiany Typica . Znana jest również pod nazwą "słoniowe ziarna" ze względu na całkiem spory rozmiar ziaren. Dobrze uprawia się na dużych wysokościach. Historia: Ta odmiana odkryta została odkryta w brazylijskim mieście Maragogipe w 1870...
W Etiopii spotkamy wiele wysokiej jakości odmiany kawy, które nie pojawiają się nigdzie na świecie. Ich nazwy wywodzą się odpowiednio z etiopskich regionów Kefa, Sidamo i Yirga Cheffe (który jest podregionem Sidamo). Ich nazwy odnoszą się do miejsc pochodzenia, a nie do osobnych...
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.