Skosztuj kawy i herbaty miesiąca! Przez cały miesiąc Wakacyjne Espresso Brazil Suncoffe Mumbuca Natural oraz Cascara Colombia Huila Geisha Washed suszone owoce kawowca 20% taniej!
Typica to pierwotna odmiana kawy Arabica. Typica powstała drogą spontanicznej mutacji, a nie działań człowieka. Jest podstawą, z której wzięły swój początek liczne odmiany kawy. Jest słodka, czysta, o dużym body, jednak charakteryzuje się też niską wydajnością. Jest za to...
Naczynie do picia herbaty wcale nie jest takie oczywiste. Na całym świecie istnieją różne tradycje nie tylko związane z parzeniem herbaty, ale również z podawaniem jej. W Polsce przyzwyczailiśmy się do trzech typów naczyń - do porcelanowych filiżanek, kubków i szklanek. Które z...
Długo zastanawiałam się nad zmianą młynka. Bo po co? A już w ogóle wydanie kilkuset złotych na Comandante wydawało mi się zbędną inwestycją. Jednak ostatecznie zdecydowałam się na ten zakup i uważam, że był to doskonały wybór. Do tej poty nie korzystałam z młynka ze...
Coraz częściej zaparzamy herbatę tylko dla jednej osoby, korzystając z filiżanki. Warto jednak powrócić do dawnego zwyczaju zaparzania herbaty w czajniczku, nawet, jeśli przygotowujemy napój tylko dla siebie. Do wyboru mamy dzbanki szklane, ceramiczne i żeliwne. Które są najlepsze?...
Czy korzystanie z zaparzacza do herbaty to dobre rozwiązanie? Jak wybrać odpowiedni zaparzacz, by cieszyć się najlepszym naparem, jaki możemy uzyskać z naszego suszu? Przyjrzeliśmy się najpopularniejszym typom zaparzaczy do herbaty na rynku. Najlepsze do zaparzania herbaty...
Filiżanka herbaty wypita tuż po posiłku potrafi zdziałać cuda. Herbata na odchudzanie może przyspieszyć spalanie tłuszczu, zmniejszyć ilość tłuszczu wchłanianego z posiłku lub utrudnić namnażanie się nowych komórek tłuszczowych. Najlepsze herbaty na odchudzanie to czerwone...
Nie wiem jak Wy, ale ja przygotowania do każdej podróży zaczynam od sprawdzenia, jakie kawiarnie i palarnie warto zwiedzić. I nie ważne, czy jest to wypad zagraniczny, czy też wizyta w polskim mieście. Tak też było, kiedy szykowałam się do wyjazdu do Amsterdamu. Na...
Herbacie niesłusznie przypisuje się działanie odwadniające. Wzięło się z powierzchownej interpretacji wyników badań sprzed stu lat. Czy w takim razie kilka filiżanek herbaty dziennie to bezpieczna dawka? Dorosły człowiek powinien dostarczać organizmowi 1,5-3 litrów...
Coraz więcej osób unika glutenu - jedni z powodów zdrowotnych, inni z przekonania. Wszystkich łączy ta sama potrzeba - chcą mieć pewność, że czytając opis składu produktu, nie zostaną wprowadzeni w maliny. Okazuje się jednak, że gluten w herbacie może się pojawić, ale nie...
Napar z liści krzewu herbacianego zawsze zawiera teinę, czyli herbaciany odpowiednik kofeiny. Zależnie od rodzaju herbaty, zawartość teiny jest różna. Najwięcej posiadają jej herbaty czarne, najmniej - białe. Na rynku dostępne są również herbaty bez teiny, czyli herbaty...
Nawet tak zdrowy i naturalny produkt jak herbata nie jest wskazany dla każdego. Wiedzą to kobiety w ciąży, które ze względu na zawartą w naparze teinę powinny unikać naparu z herbaty. Z tego samego powodu herbaty nie podajemy maluchom. Od kiedy dziecko może pić herbatę? Jakie...
Szukasz odpowiedniej herbaty na prezent albo masz ochotę na dobrą herbatę dla siebie? To świetny pomysł - odpowiednio dobrany napar z herbaty ułatwi relaks lub pobudzi, pomoże w drobnych dolegliwościach i wzmocni organizm, a jeśli trzeba - orzeźwi lub rozgrzeje. Tylko gdzie kupić...
Choć herbatę uprawia się w kilkudziesięciu krajach na świecie, jest to roślina bardzo wymagająca. Im gorsze ma warunki do rozwoju, tym plony są mniejsze i rzadziej można je zbierać. W optymalnych warunkach - w klimacie gorącym i wilgotnym, zbiory prowadzi się nawet pięć razy do...
Choć gatunków herbaty jest wiele, wszystkie pochodzą z takich samych krzewów należących do rodziny kamelia. Zależnie od miejsca hodowli i celu są to różne odmiany, jednak podstawowe zasady procesów wytwarzania herbaty są takie same na całym świecie. Do najwyższych...
Esencjonalna, słodka i zaparzana przy użyciu samowara - taka powinna być herbata po rosyjsku. Nieodłącznym elementem są koszyczki na szklanki oraz kostki cukru. Smakosze chętnie doprawiają herbatę po rosyjsku konfiturami. Czym wyróżnia się herbata po rosyjsku?...
Süütej czaj to dosłownie herbata z mlekiem, ale przyrządzania na sposób mongolski, charakterystyczny dla koczowniczego ludu - z mlekiem oraz tłuszczem, którego nigdy dość w surowych warunkach klimatycznych. Mongołowie taką herbatę piją z każdej okazji i zawsze częstują nią...
Popularna w Indiach masala czaj to połączenie przypraw - “masala” oraz herbaty - “czaj”. Podstawowe dodatki to mleko i cukier. Wbrew pozorom, historia napoju jest dość krótka, liczy sobie niewiele ponad sto lat, ale Hindusi traktują masala czaj jak napój narodowy. ...
To chyba najbardziej popularny włoski specjał. Stawia na nogi dzięki kawie oraz naprawdę rozpływa się w ustach. Włosi jedzą je o każdej porze dnia, zwłaszcza z rana zamiast kawy :-). Deser jest banalnie prosty i dlatego każdy może go przygotować. Przepisów jest naprawdę dużo i o...
Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.
Cześć! Nazywam się Paweł Małkowski i od 2006 roku jestem związany z kawą w każdej jej postaci. Moja pasja do tego aromatycznego napoju zaowocowała współzałożeniem palarni i sklepu internetowego "Świeżo Palona".
Podczas licznych podróży po Włoszech i Bałkanach zgłębiałem lokalne tradycje picia kawy, co pozwoliło mi na poszerzenie horyzontów i wprowadzenie nowych smaków do naszej oferty. Moimi ulubionymi kawami są afrykańskie single origin, przygotowywane metodą przelewową, oraz owocowe blendy serwowane jako espresso.
W "Świeżo Palona" oferujemy zarówno specjalnie przygotowywane włoskie mieszanki, takie jak Espresso Mujeres czy Espresso Royale, jak i najwyższej klasy kawy jednorodne z segmentu Speciality. Oprócz kaw, proponujemy również bogaty wybór herbat, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Regularnie dzielę się swoją wiedzą na naszym blogu, gdzie poruszam różnorodne tematy związane z kawą – od metod parzenia po ciekawostki dotyczące różnych odmian tego napoju.
Aby skontaktować się ze mną, można napisać na adres e-mail: pawel@swiezopalona.pl. Moje profile w mediach społecznościowych to:
Serdecznie zapraszam do odwiedzenia naszej strony oraz do kontaktu. Razem odkryjmy bogactwo smaków i aromatów, jakie kryje w sobie kawa!
Miłośniczka kawy. Dzięki jej pasji powstało wiele tekstów kawowych na blogu Świeżo Palona.
Wyznaje zasadę, że książek i wiedzy nigdy za wiele.
Nałogowo zbiera baśnie i mitologie. Wieczór bez lektury i dobrej herbaty uważa za stracony.
Mam na imię Basia: 155 cm wzrostu, burza kolorowych włosów, 100% ekstrawertyzmu i niekończące się pokłady energii i pomysłów. Z kawą pracuję od 2014 r i parzę ją przede wszystkim w metodach alternatywnych i niesamowicie mnie to fascynuje. Uwielbiam próbować nowych kaw, odkrywać aromaty i smaki oraz dzielić się tym na moim instablogu: Koffeeina. Poza kawą interesuję się sportem - trenuję triathlon, a mieszkam w Poznaniu.
Lubię kawę i pączki ;)
Autor bloga Świeżo Palona
Justyna to urodzona multitaskerka – potrafi jednocześnie rozmawiać przez telefon, trzymać laptopa i nalewać kawę (choć czasem coś się wyleje!). Zawsze w biegu, ale z uśmiechem na twarzy, łączy codzienne obowiązki z pozytywną energią i dużą dawką humoru. Na co dzień dzieli się swoimi przemyśleniami, poradami i doświadczeniami z życia zawodowego i prywatnego, nie bojąc się pokazać autentyczności – również w mniej idealnych momentach. Jeśli szukasz szczerych historii i odrobiny dystansu do rzeczywistości, to dobrze trafiłeś!
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.