Kawa i Herbata miesiąca MAJ! Przez cały miesiąc kawa Pixel Dark Matter Espresso Peru Satipo Natural oraz herbatka owocowa poziomkowo-waniliowa taniej o 10%!
Choć napar z suszonego kwiatu hibiskusa nazywamy herbatą, nie ma on nic wspólnego z krzewem herbacianym. Oznacza to, że napój jest zupełnie pozbawiony teiny, czyli substancji pobudzającej, która znajduje się w klasycznej czarnej herbacie. Tym samym herbatę z hibiskusa można bez przeszkód pić również wieczorem.
Na susz składają się wyłącznie płatki kwiatów hibiskusa, rośliny znanej już w starożytnym Egipcie. Do dzisiaj hibiskus nazywanym jest złotem faraonów lub czerwonym złotem. Roślina doskonale radzi sobie w cieplejszych warunkach atmosferycznych, znana jest zarówno w Afryce, Ameryce Środkowej i Południowej, jak i w Azji. W Polsce hibiskusy hoduje się w przydomowych ogródkach ze względu na piękne, mięsiste i intensywnie czerwone kwiaty.
Ponieważ herbatę z hibiskusa zazwyczaj zaparza się w proporcji 2 łyżeczki suszu na 200 ml wody, poniżej podajemy wartości odżywcze znajdujące się w filiżance (200 ml) właśnie takiego naparu.
Wartość energetyczna 74 kcal
Tłuszcz 1,4 g
Cholesterol 0 mg
Sód 6 mg
Potas 18 mg
Węglowodany 14 g
Błonnik 0,6 g
Cukry 12 g
Białko 0,8 g
Witamina A 592 IU
Wapń 2 mg
Witamina D 0 IU
Witamina B12 0 µg
Kwas askorbinowy 32,8 mg
Żelazo 17,2 mg
Witamina B6 0 mg
Magnez 2 mg
Istnieje wiele badań naukowych, które potwierdzają lecznicze właściwości herbaty z hibiskusa. Nie należy jednak zbytnio przeceniać możliwości naparu. Warto zawsze zasięgnąć porady lekarza, a herbatę z hibiskusa traktować jako środek wspomagający zdrową dietę.
Regularnie wypijana filiżanka naparu z hibiskusa może pomóc chronić organizm przed chorobami układu krążenia, a doraźnie łagodzić bóle brzucha. Wśród pozytywnych skutków działania herbaty z hibiskusa wymienia się:
Obniżenie ciśnienia krwi,
Działanie rozkurczowe,
Działanie przeciwbakteryjne,
Działanie żółciopędne,
Działanie moczopędne,
Działanie przyspieszające spalanie materii.
Osobom cierpiącym na refluks zaleca się ostrożne dawkowanie herbaty z hibiskusa ze względu na kwaskowaty smak. U niektórych napar może powodować nasilenie dolegliwości. Warto obserwować reakcję organizmu na herbatę.
Są pewne przesłanki, które mogą wskazywać na działanie poronne herbaty z hibiskusa. Takich badań oficjalnie nie przeprowadzono, dlatego odradza się picie herbaty z hibiskusa kobietom w ciąży. W każdym przypadku warto zasięgnąć porady lekarza.
Przepis:
Przygotowanie herbaty z hibiskusa nie należy do specjalnie skomplikowanych. Dwie łyżeczki suszu zalewamy 200 ml wody o temperaturze 95-98 stopni Celsjusza i odstawiamy na 10 minut do zaparzenia. Po tym czasie oddzielamy płatki od naparu.
Dla niektórych smak samego naparu jest zbyt kwaskowaty, dlatego chętnie doprawiają go, zazwyczaj na słodko. Wśród popularnych dodatków do herbaty z hibiskusa znajdują się:
Miód, syrop klonowy, cukier,
Cytryna, limonka, pomarańcza,
Liście świeżej mięty, melisy,
Wanilia, kardamon, cynamon, imbir.
Napar doskonale sprawdzi się również w upalne dni. Schłodzony ugasi pragnienie, a dzięki charakterystycznemu smakowi doskonale orzeźwi. Herbatę z hibiskusa na zimno przyrządza się tak samo, jak na ciepło - na każde 200 ml wody wsypujemy 2 łyżeczki suszu i zalewamy gorącą wodą. Po 10 minutach oddzielamy płatki hibiskusa i odstawiamy napar do wystudzenia.
Gdy osiągnie temperaturę pokojową, dodajemy ulubione dodatki i wstawiamy na godzinę do lodówki. W upalne dni warto podawać z lodem.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.