Na czym polega pasteryzacja, a na czym tyndalizacja? Co można kisić, a co warto zamarynować? Sprawdź, jakie są domowe sposoby na konserwowanie żywności i czym różnią się od siebie. Smakiem lata możesz cieszyć się przez cały rok, jeśli odpowiednio przygotujesz ulubione owoce czy...
Czym różnią się termosy plastikowe ze szklanym wkładem od termosów ze stali nierdzewnej? Jaki wybrać termos dla dziecka do szkoły, a jaki na wyprawę w górach? Sprawdź nasz przewodnik po termosach i wybierz najlepszy dla siebie - bez względu na to, czy wolisz kawę, czy herbatę....
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Codziennie ludzie wypijają setki tysięcy litrów tego napoju. Od momentu jej odkrycia i rozpowszechnienia powstało mnóstwo sposobów przygotowywania i podawania naparu. Dzięki temu dziś mamy ogromny wybór napojów kawowych, z...
Każdy miłośnik kawy chce, żeby sporządzany przez niego napar smakował jak najlepiej, dlatego przed zakupem konkretnego produktu warto się poważnie zastanowić. Rynek zdominowały dwa gatunki kaw, dlatego w niniejszym tekście pomożemy Ci zdecydować, który będzie lepszym wyborem:...
Jak zrobić naleśniki? Przepis tradycyjny Klasyczne naleśniki robi się bardzo łatwo i szybko. Samo ciasto jest bardzo sycące i kaloryczne, dlatego nie jest wskazanie jadanie ich zbyt często. Jednak z pewnością jest to pomysł na szybki i prosty obiad, zarówno na słodko, jak i z...
W drugiej połowie XVIII wieku Amerykanie sprzeciwiali się polityce Wielkiej Brytanii dotyczącej spraw celnych i podatkowych związanych z importem herbaty. Wydarzenie z 16 grudnia 1773 roku przeszło do historii jako herbatka bostońska i stało się jednym z ważniejszych epizodów w drodze...
Orzechy – właściwości odżywcze, kaloryczne i lecznicze Czy orzechy są zdrowe? Zdecydowanie tak, jednak w odpowiednich ilościach. Posiadają w składzie sporo cennych substancji, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy, fosfor, żelazo, magnez, wapń, potas,...
Najzdrowsze kasze, ich rodzaje i właściwości Wybór kasz na rynku spożywczym jest obecnie tak duży, że wyzwaniem może okazać się kupno tej, która najlepiej dostosowana jest do naszych potrzeb. Czym właściwie jest kasza? To nasiona zbóż, które nadają się do jedzenia i zarazem...
Mniej kaloryczna od kurzego jajka, aquafaba na dodatek nie uczula i jest całkowicie wegańskim produktem. Odkryto ją niedawno, ale już zdążyła zrobić niemałą rewolucję. Ubita aquafaba zachowuje się jak białko z jajek, nadaje się do robienia bezy, musu, lodów itp. Wypróbuj nasze...
Przez ponad 1000 lat handel między Chinami a Tybetem opierał się na wymianie koni za herbatę. Tak powstał Tea Horse Road, szlak, a właściwie sieć tras, łącząca prowincje po różnych stronach Himalajów. W wymianie herbaty i koni, ale także srebra, złota czy soli, brał udział...
W Pakistanie tradycja picia herbaty jest bardzo silna. Podaje się ją od święta oraz w codziennych sytuacjach. Sprawdź, jak przyrządzić herbatę po pakistańsku na dwa sposoby - podstawową kadak chai oraz bardziej odświętną kashmiri chai. Jak uzyskać charakterystyczną piankę?...
Syrop do kawy można zrobić w domu i nie jest to wielka sztuka. Czekoladowy czy waniliowy syrop nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności. Przy domowym karmelowym syropie do kawy potrzeba nieco ostrożności, ale przepis również nie należy do skomplikowanych. Zrób swój syrop do kawy i...
Wegańska domowa czekolada jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczą tylko trzy składniki, które znajdują się niemal w każdej kuchni. Sprawdź proste przepisy na czekoladę z kakao bez mleka w proszku, a nawet na mleczną czekoladę bez laktozy. Sprawdź, jak łatwo wzbogacić ją...
Zamiast chemicznych zamienników, sięgnij po naturalny, domowy napój energetyzujący na bazie zielonej herbaty. Przekonasz się, ile siły i smaku tkwi w naturze. Energetyk z herbatą sprawdzi się podczas nauki czy pracy umysłowej, gdy musimy wysilić szare komórki lub w trakcie długiej...
Najlepsze są sezonowe warzywa, bogate w witaminy i minerały. Mają pełny smak, są soczyste, chrupiące. Sprawdź, kiedy jest sezon na poszczególne warzywa i dlaczego warto właśnie wtedy je kupować. Przekonaj się również, jakie właściwości mają poszczególne warzywa, które można...
Pierwszą plantację założono na próbę na początku XX wieku w ogrodach botanicznych w Entebbe, stolicy kraju. Rośliny przyjęły się bardzo dobrze, dlatego już w latach 20. rozpoczęto komercyjną produkcję herbaty na masową skalę. Historia herbaty w Ugandzie W kolejnych...
Równie ważne jak pierwsze, drugie śniadanie dzieci jedzą w szkole bez kontroli rodziców. Powinno być więc tak przygotowane, by żaden maluch nie pomijał posiłku. Jak przygotować zdrowe i smaczne śniadanie do szkoły dla dziecka? Jak połączyć zdrowe składniki ze smakami...
Zielona herbata jaśminowa jest najpopularniejsza, jednak spotkać można również mieszanki czarnych czy białych herbat z jaśminem. Ciekawa w smaku jest również herbata rooibos z płatkami tych kwiatów. Przekonaj się, czy jaśmin ma szczególne właściwości zdrowotne, jak parzyć...
Domowy chleb to marzenie wielu osób. Wbrew pozorom wypieczenie go wcale nie jest trudne, a wystarczy do tego zwykły piekarnik. Zobacz, jaka mąka będzie najlepsza na chleb pszenny, żytni, graham, orkiszowy, razowy. Jaka mąka na chleb bezglutenowy się sprawdzi najlepiej, a którą wybrać...
Choć Japonia bezwzględnie kojarzy się nam z herbatą, jej pozycja na światowej liście producentów nie jest najwyższa. Ba, Kraj Kwitnącej Wiśni nie jest nawet jej kolebką. Zdecydowanie jednak to japońską ceremonię parzenia herbaty uważa się za najbardziej wyszukaną. Sprawdź,...
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.