W naszej podróży kawowej z Kostaryki z młyna Diamante wybieramy się Gwatemali, tym razem na plantację Finca La Ventana. Mająca już 30 lat farma została nazwana na cześć jednego z "okien" farmy, które ujawnia niesamowity widok na plantacje kawy znajdujące się w rejonie...
Na dobrze zaparzoną, aromatyczną kawę składa się kilka czynników. Wpływ mają nie tylko rodzaj ziaren, stopień ich wypalenia, pochodzenie, smak wody, jej temperatura czy sposób, w jaki ją przygotowujesz. Również kremowość pianki oraz apetyczny wygląd przesądza o tym, czy mamy...
Ból brzucha to jedna z powszechniejszych dolegliwości, która dotyczy właściwie każdego. Dlatego domowych sposobów na ból żołądka, niestrawność, ból podbrzusza przy miesiączce czy bliżej nieokreślony ból brzucha u dziecka jest sporo. Zanim sięgniemy po leki, warto spróbować...
Zwany herbatą Inków napar z kory drzewa lapacho stosuje się w medycynie Indian od pokoleń. Ma działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jak wiele leków, lapacho ma jednak również przeciwwskazania do stosowania. Sprawdź, jakie mogą być efekty uboczne...
Grudzień w tym roku zaskoczył nas niskimi temperaturami i anomaliami pogodowymi. Podobne zaskoczenie przeżyliśmy w momencie wypalenia nowej dostawy kawy Costa Rica Montañas del Diamante. Costa Rica Montañas del Diamante Washed to kawa, która od pierwszego łyku zachwyci swoim smakiem i...
Marokańska herbata z miętą, touarega, to nie tylko tradycyjny napój, ale także sposób na okazanie serdeczności, otwartości, pretekst do wspólnego spędzania czasu. Herbatę w Maroku parzy się długo i pije się ją długo - każdy powinien wypić przynajmniej trzy szklanki. Sprawdź...
Kwitnąca herbata, czyli niepozorna kulka, która po włożeniu do wody rozwija się niczym kwitnący kwiat - to nie tylko smakowa, ale także wizualna uczta. Sprawdź, jak robi się kwitnące herbaty i jak je parzyć. Czym jest herbata kwitnąca? Wyjątkowa herbata zaklęta w...
Jak temperować czekoladę w domu? Wbrew pozorom nie jest to trudne ani nie wymaga specjalistycznego sprzętu, ale zdecydowanie jest to wyzwanie dla cierpliwych. Bardzo łatwo tu o błąd, a wtedy trzeba zaczynać od nowa, często - z nową czekoladą. Ale właściwie - po co temperuje się...
Najmniejsza porcja kawy, jaką możemy zamówić, czyli ristretto, to w wolnym tłumaczeniu skrócone espresso - kawa parzona podobnie, ale krócej i w efekcie - mniejszą ilością wody. Jakie jeszcze są różnice pomiędzy espresso a ristretto? Jaka to kawa? Ile kofeiny ma ristretto i jaki...
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że alkohol świetnie komponuje się z kawą. Drinki z dodatkiem kofeiny cieszą się dużą popularnością w wielu krajach na całym świecie. Niestety w Polsce są one mało znane. Z czego to wynika? Przyczyną tego nie jest skrajne ubóstwo dotyczące...
Istnieje cała masa sposobów parzenia kawy, różniących się od siebie pod wieloma względami, jednak ich cel jest wspólny - mają zapewnić pyszny napar. Spośród metod alternatywnych da się wyróżnić kilka szczególnie ciekawych propozycji, a niewątpliwie jedną z nich jest syfon do...
Kawa to napój, który raczej nie nazwalibyśmy orzeźwiającym. Jest za to rozgrzewającym i pobudzającym naparem, kojarzymy z nią chwile relaksu. Do niedawna jedynym orzeźwiającym wariantem kawy była jej mrożona wersja, serwowana głównie w długie, gorące letnie dni. Teraz jednak...
Choć liście pochodzą z jednej rośliny, można z nich wyprodukować różne kolory herbat. Wszystko zależy od zabiegów, jakim poddawane są przed lub po zerwaniu. Sprawdź, jak powstają różne kolory herbaty - jak robi się herbatę czarną, a jak zieloną? Dlaczego liście białej...
Przedstawiamy Wam kolejny artykuł przybliżający pochodzenie naszych kaw. Finca Monteblanco jest jedną z trzech farm należących do Rodrigo Sancheza. Właściciel zasłynął nie tylko jako producent świetnej jakości ziaren, ale także jako osoba, która znajduje nowe podejście do...
Na początku miesiąca ogłosiliśmy jaka kawa wygrała w plebiscycie Kawy Miesiąca. Ethiopia Sidamo Gore Kone została Kawą Listopada i przy tej okazji postanowiliśmy również zmienić etykietę naszego zwycięzcy. Pewnie mogliście się zastanawiać co nas zainspirowało do takiej zmiany....
Zastawa porcelanowa to piękny i elegancki pomysł na prezent. Zatem co zrobić by spieszyć się nią dłużej? Historia porcelany Na początek mała wzmianka historyczna na temat porcelany. Herbata dotarła do Europy z Chin, a wraz z nią przybyła również chińska porcelana....
Czym jest kopi luwak, kawa, która jest jedną z najdroższych na świecie? Czy naprawdę kawa z odchodów może dobrze smakować i być tak popularna? Sprawdź, jak powstaje kopi luwak i jak parzyć kawę z odchodów łaskuna. Czym jest kopi luwak? To wyjątkowy rodzaj kawy,...
Podczas podróży na południe Etiopii przekracza się słynny kawowy region Sidamo. W tym miejsu można wybrać drogę do Yirgacheffe i Guji lub mniej uczęszczaną trasę do Nensebo, West Arsi. Dużo osób nie wiąże Nensebo z regionem kawy speciality, ale od kilku lat kupujący wiedzą, że...
Porcelanowe filiżanki i dzbanek to wspaniały prezent, ale by cieszyć się nim długo, trzeba wiedzieć, jak czyścić porcelanę i jak ją przechowywać. Jeśli ulubiona porcelanowa filiżanka nie wygląda już jak dawniej sprawdź, jak usunąć plamę z porcelany. Skąd pochodzi...
W listopadzie jako kawę miesiąca wybraliśmy dla Was najlepszą w tym roku Etiopię Sidamo ze stacji Gora Kone. Jak większość kaw z regionu Sidamo, tak i nasza pochodzi od wielu rolników z plantacji, które bezpośrednio sąsiadują z młynem Gora Kone. Kawę zdecydowaliśmy się wypalić...
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.