Cześć! W piątek (29.03.2024r) nasz sklep stacjonarny oraz online będą nieczynne. Przy okazji życzymy Wam niekończącej się kawy, spokoju i odpoczynku na nadchodzący weekend ;)
Domowa maseczka z zielonej herbaty matcha oczyści, odżywi i nawilży twarz. Ma banalnie prosty skład i jest bardzo szybka w przygotowaniu. Warto postawić na składniki wysokiej jakości, by zaobserwować lepszy efekt na skórze. Sprawdź, jak łatwo przygotować domową maseczkę z matchy....
Mleko czy nawet masło dodawane do herbaty to częsta praktyka w trudnym klimacie. Tłuszcz i białko wzbogacają napój i dodają siły. Herbata z mlekiem pozwala świetnie oszukać głód. Sprawdź, w jaki spośób na świecie pija się herbatę z mlekiem i z czego to wynika. ...
Żeliwne czajniczki do herbaty wymagają nieco zabiegów, by długo nam służyły i były ozdobą. Warto poświęcić chwilę na właściwą pielęgnację, dzięki czemu napar nie będzie miał posmaku detergentów ani żelaza. Pochodzące z Chin, ale rozpowszechnione w Japonii żeliwne...
Elektryczny młynek do kawy jest urządzeniem, które w prosty i szybki sposób pozwala na przyrządzenie idealnej kawy. Niestety nawet najdroższy młynek nie dostarczy nam pysznego naparu, jeśli odpowiednio nie zatroszczymy się o jego czyszczenie. Zastanawiasz się, dlaczego młynek do...
Kawiarka jest urządzeniem, które za niewielką cenę pozwala na przygotowanie prawdziwego włoskiego espresso. Chyba żadnemu z posiadaczy makinetki nie należy przypominać o tym, że czyste urządzenie do parzenia kawy to podstawa. Aby każdego dnia móc cieszyć się pyszną i aromatyczną...
Kawiarka, często nazywana również moką, kafetierą bądź makinetką to obowiązkowy element każdego włoskiego domu. Stworzona w latach 30. XX wieku przez Alfonsa Bialettiego od ponad 90 lat pozwala w warunkach domowych parzyć przepyszną włoską kawę. Dzięki swojej prostej obsłudze...
Kawiarka zaprojektowana została w latach 30. XX wieku przez Włocha Antoniego Bialettiego. Jej konstrukcja przez prawie 100 lat nie uległa zmianie a powstała z jej pomocą aromatyczna kawa każdego ranka ożywia i dodaje energii jej licznym zwolennikom. Kawiarka ciśnieniowa zwana...
W kodzie kreskowym na opakowaniu herbaty widnieje informacja o kraju pochodzenia suszu. To najprostszy sposób na stwierdzenie, czy japońska matcha faktycznie pochodzi z Kraju Kwitnącej Wiśni, a herbata Assam - z Indii. Zobacz, jak czytać kody kreskowe na opakowaniach i nie daj się...
Badania konsumenckie związane z piciem herbaty nie należą w Polsce do najpopularniejszych, dlatego też wyniki pomniejszych ankiet nie powinny być traktowane jak pełny obraz preferencji Polek i Polaków. Mimo to z raportów można wyciągnąć kilka wniosków. Kto bada herbaciane...
Zastanawialiście się kiedyś czy woda, której używacie do zaparzenia kawy, jest aby na pewno tą najlepszą? Zaraz przedstawimy Wam te rodzaje, które sprawią, że uzyskacie pełnię smaku. Jaka powinna być woda? Zacznijmy od tego jakie parametry powinna mieć woda, do uzyskania...
Mogłoby się wydawać, że mielenie kawy nie jest czynnością wielce istotną. Jest wręcz przeciwnie! Rozdrobnione ziarna kawy można przechowywać przez kilka dni, jednak już po godzinie kawa zaczyna wietrzeć. Zmielona chwilę przed zaparzeniem zyskuje na jakości, przez co wydobyty smak...
Tradycja produkcji chińskiej czarnej herbaty Keemun tea liczy niecałe 150 lat. Niemal od razu podbiła podniebienia zachodnich klientów i sprawiła, że okoliczni producenci w większości porzucili wytwarzanie tradycyjnej zielonej herbaty na rzecz czarnej. Jak powstała...
Wybieranie najlepszej zielonej herbaty liściastej może przypominać poszukiwanie złotego graala. Dopiero z czasem orientujemy się, że dla każdego najlepsza herbata oznacza inny smak, a żaden z nich nie jest zły. Warto poznać różne rodzaje zielonej herbaty i wracać do nich co jakiś...
Cupping ma wiele różnych zastosowań. Jest to specjalna technika degustacji, pozwalająca określić właściwości naparu, przygotowanego z palonych ziaren kawowca. Może także służyć do wykrywania defektów w ziarnach, albo tworzenia mieszanek, czyli blendów. Jest również...
W sierpniu miano kawy miesiąca otrzymuje pochodząca z Ameryki Południowej Summer Coffee. Jej ziarna to rzadka odmiana Pacamara, czyli hybryda słodkiej Pacas i dużego Maragogype, wywodząca się z Salwadoru. Napar charakteryzuje się owocową słodyczą malin, kakao oraz karmelu. Na...
Najzdrowsza herbatka owocowa to ta z owoców zebranych we własnym ogródku. Mało kto jednak taki ogródek posiada, a jeszcze mniej osób decyduje się na suszenie zbiorów. Na szczęście w sklepach nie brakuje mieszanek owocowych. Warto jednak wybierać je świadomie. Jakie herbaty...
Na początek : czym jest dripper? Dripper do kawy to niewielkie akcesorium, kształtem przypominające stożkową filiżankę z otworem na dole. Zadaniem drippera (oczywiście wyposażonego w odpowiedni filtr) jest przetrzymanie zmielonej kawy w ten sposób, aby po zapareniu uwolniła ona...
Sprasowana i wysuszona w niewielkie gniazda pu-erh wydaje się egzotyczna i nowatorska, jednak właśnie w ten sposób przetwarzano herbaciane liście wieki temu. Suszenie luźnych listków herbaty to niedawny wynalazek. Jak przyrządzić pu-erh w gniazdach? Sprawdź instrukcję obsługi i...
COLD BREW Kawa parzona na zimno, czyli cold brew coffee to nic innego jak kawa trzymana przez dłuższy czas w wodzie i podawana na zimno. 1. Przygotuj naczynie. 2. Grubo lub średnio zmiel ziarna kawy i wsyp do naczynia. 3. Zmieloną kawę zalej zimną wodą. 4. Odłóż...
Kawa to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych napoi ciepłych. Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki pysznej, aromatycznej kawy, która dodaje energii na cały dzień oraz pozwala delektować się chwilą. Łyk ulubionego napoju o poranku niejednokrotnie poprawia...
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.