Array
(
[id] => 641
[autor] => 4
[tytul] => Wszystko o białej herbacie - odmiany, właściwości, jak parzyć
[tekst] =>
Najdelikatniejszą, białą herbatę, uzyskuje się ze specjalnej odmiany herbaty chińskiej. Pąki i górne, najdrobniejsze listki, zbiera się wczesną wiosną i suszy naturalnymi metodami na słońcu. Liście, w przeciwieństwie do herbat czarnych czy zielonych, nie są poddawane fermentacji, przez co biała herbata ma inny smak, aromat oraz właściwości. W trakcie suszenia ani po nim liście nie są skręcane ani łamane, trafiają do sprzedaży w większych kawałkach, dzięki czemu podczas parzenia można obserwować, jak nabierają ponownie swoich kształtów.
Napar z białej herbaty jest jasnożółty, ma delikatny smak i aromat, pozbawiony charakterystycznej dla ciemniejszych herbat goryczy. Osoby przyzwyczajone do wyrazistych herbat czasem mają wręcz problem z wyczuciem wszystkich nut smakowych.
Odmiany białej herbaty
Istnieje wiele odmian białej herbaty. Za najcenniejszą uznawana jest Bai Hao Yin Zhen, która składa się wyłącznie z pąków kwiatowych pokrytych biało-srebrnym meszkiem. Nie zawiera liści. Charakterystyczne dla naparu z takiej herbaty są delikatne, białe włoski, którą unoszą się na powierzchni wody.
Najpopularniejsze białe herbaty to mieszanki pąków i pierwszych listków, które nie zdążyły się w pełni rozwinąć. Przykładowe odmiany takich herbat to Shou Mei czy Pai Mu Tan. Produkuje się również naturalnie aromatyzowane białe herbaty. Pomiędzy zerwane, więdnące liście wkłada się np. kwiaty jaśminu, których zapach przesiąka herbaciane liście. Przed suszeniem dodatki są usuwane, a zapach pozostaje.
Właściwości białej herbaty
Biała herbata uchodzi za jedną z najzdrowszych herbat. Zawiera mnóstwo składników odżywczych, poprawiających działanie całego organizmu. Dzięki dużej zawartości flawonoidów, silnych naturalnych przeciwutleniaczy, pomaga chronić się przed nowotworami, opóźniać procesy starzenia, zapobiegać chorobom układu krążenia.
Białą herbatę ceni się również ze względu na zapobieganie rozwojowi astmy, alergii i chorób skórnych, a nawet zaćmy. Regularne picie naparu chroni również przed zapaleniem stawów i osteoporozą. Z kolei dzięki dużej zawartości witaminy C, biała herbata ma właściwości uodparniające - wzmacnia organizm nie tylko chroniąc go przed infekcjami, ale również pomaga łagodzić napięcie i stres, poprawia koncentrację oraz pamięć.
Jak parzyć białą herbatę?
Liście w proporcji jedna łyżeczka suszu na filiżankę wody umieść w sitku lub we french pressie. Każda odmiana białej herbaty wymaga nieco innej temperatury parzenia, od 70 do 85°C. Dla większości z nich właściwa jest temperatura ok. 80°C.
Czas zaparzania to od 5 do 7 minut. Po tym czasie przelej napar do filiżanek. Białą herbatę można zalewać nawet 3-4 razy, za każdym razem czas parzenia wydłużając o minutę.
[data] => 2018-08-23 16:44:26
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => wszystko-bialej-herbacie
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 8
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 9688
[desc] => Najdelikatniejszą, białą herbatę, uzyskuje się ze specjalnej odmiany herbaty chińskiej. Pąki i górne, najdrobniejsze listki, zbiera się wczesną wiosną i suszy naturalnymi metodami na słońcu. Liście, w przeciwieństwie do herbat czarnych czy zielonych, nie są poddawane fermentacji, przez co biała herbata ma inny smak, aromat oraz właściwości. W trakcie suszenia ani po nim liście nie są skręcane ani łamane, trafiają do sprzedaży w większych kawałkach, dzięki czemu podczas parzenia można obserwować, jak nabierają ponownie swoich kształtów.
[keywords] => biała,herbata,odmiany,parzenie,tea,white,właściwości
[opis] => Najdelikatniejszą, białą herbatę, uzyskuje się ze specjalnej odmiany herbaty chińskiej. Pąki i górne, najdrobniejsze listki, zbiera się wczesną wiosną i suszy naturalnymi metodami na słońcu. Liście, w przeciwieństwie do herbat czarnych czy zielonych, nie są poddawane fermentacji, przez co biała herbata ma inny smak, aromat oraz właściwości. W trakcie suszenia ani po nim liście nie są skręcane ani łamane, trafiają do sprzedaży w większych kawałkach, dzięki czemu podczas parzenia można obserwować, jak nabierają ponownie swoich kształtów.
[title] => Wszystko o białej herbacie - odmiany, właściwości, jak parzyć
[kategorie] => 192
[powiazane] => 632,639,636,629
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => biała
[nazwa_url] => biala
)
[1] => Array
(
[nazwa] => herbata
[nazwa_url] => herbata
)
[2] => Array
(
[nazwa] => odmiany
[nazwa_url] => odmiany
)
[3] => Array
(
[nazwa] => parzenie
[nazwa_url] => parzenie
)
[4] => Array
(
[nazwa] => tea
[nazwa_url] => tea
)
[5] => Array
(
[nazwa] => white
[nazwa_url] => white
)
[6] => Array
(
[nazwa] => właściwości
[nazwa_url] => wlasciwosci
)
)
)
1
Najdelikatniejszą, białą herbatę, uzyskuje się ze specjalnej odmiany herbaty chińskiej. Pąki i górne, najdrobniejsze listki, zbiera się wczesną wiosną i suszy naturalnymi metodami na słońcu. Liście, w przeciwieństwie do herbat czarnych czy zielonych, nie są poddawane fermentacji, przez co biała herbata ma inny smak, aromat oraz właściwości. W trakcie suszenia ani po nim liście nie są skręcane ani łamane, trafiają do sprzedaży w większych kawałkach, dzięki czemu podczas parzenia można obserwować, jak nabierają ponownie swoich kształtów.
Napar z białej herbaty jest jasnożółty, ma delikatny smak i aromat, pozbawiony charakterystycznej dla ciemniejszych herbat goryczy. Osoby przyzwyczajone do wyrazistych herbat czasem mają wręcz problem z wyczuciem wszystkich nut smakowych.
Odmiany białej herbaty
Istnieje wiele odmian białej herbaty. Za najcenniejszą uznawana jest Bai Hao Yin Zhen, która składa się wyłącznie z pąków kwiatowych pokrytych biało-srebrnym meszkiem. Nie zawiera liści. Charakterystyczne dla naparu z takiej herbaty są delikatne, białe włoski, którą unoszą się na powierzchni wody.
Najpopularniejsze białe herbaty to mieszanki pąków i pierwszych listków, które nie zdążyły się w pełni rozwinąć. Przykładowe odmiany takich herbat to Shou Mei czy Pai Mu Tan. Produkuje się również naturalnie aromatyzowane białe herbaty. Pomiędzy zerwane, więdnące liście wkłada się np. kwiaty jaśminu, których zapach przesiąka herbaciane liście. Przed suszeniem dodatki są usuwane, a zapach pozostaje.
Właściwości białej herbaty
Biała herbata uchodzi za jedną z najzdrowszych herbat. Zawiera mnóstwo składników odżywczych, poprawiających działanie całego organizmu. Dzięki dużej zawartości flawonoidów, silnych naturalnych przeciwutleniaczy, pomaga chronić się przed nowotworami, opóźniać procesy starzenia, zapobiegać chorobom układu krążenia.
Białą herbatę ceni się również ze względu na zapobieganie rozwojowi astmy, alergii i chorób skórnych, a nawet zaćmy. Regularne picie naparu chroni również przed zapaleniem stawów i osteoporozą. Z kolei dzięki dużej zawartości witaminy C, biała herbata ma właściwości uodparniające - wzmacnia organizm nie tylko chroniąc go przed infekcjami, ale również pomaga łagodzić napięcie i stres, poprawia koncentrację oraz pamięć.
Jak parzyć białą herbatę?
Liście w proporcji jedna łyżeczka suszu na filiżankę wody umieść w sitku lub we french pressie. Każda odmiana białej herbaty wymaga nieco innej temperatury parzenia, od 70 do 85°C. Dla większości z nich właściwa jest temperatura ok. 80°C.
Czas zaparzania to od 5 do 7 minut. Po tym czasie przelej napar do filiżanek. Białą herbatę można zalewać nawet 3-4 razy, za każdym razem czas parzenia wydłużając o minutę.